NAJSUVREMENIJE METODE

Hrvatske ceste uvode inteligentne transportne sustave s ciljem povećanja sigurnosti

Fokus razvitka Hrvatskih cesta kao državnog poduzeća, sukladno nacionalnim i globalnim strategijama, jest digitalna i zelena tranzicija

Ilustrativna fotografija

Cestovni promet danas nosi stigmu djelatnosti koja značajno zagađuje okoliš i doprinosi klimatskim promjenama. Istodobno, ceste su krvotok gospodarstva i životna potreba u većini naših aktivnosti. Međutim, ono na što usmjeravamo fokus našeg razvitka, sukladno nacionalnim i globalnim strategijama, jest digitalna i zelena tranzicija. Za nas digitalno znači uvođenje inteligentnih transportnih sustava koji će povećati sigurnost i smanjiti zastoje, a zeleno znači okretanje prema novim tehnologijama i alternativnim gorivima. Korištenje energije sunca ili buduća opskrba vodikom za pogon vozila još nije i dugo neće biti komercijalno isplativi, pa je naša uloga, kao državnog poduzeća, promicanje i uvođenje tehnologija koje još nisu isplative. I tu očekujemo značajnu potporu europskih fondova.

Odjel za održivi razvoj

Kako bismo dali dodatan naglasak na zelene tehnologije, unutar Hrvatskih cesta oformljen je Odjel za održivi razvoj koji obavlja poslove praćenja EU i nacionalnih politika vezano uz održivi razvoj, planiranja mogućnosti ostvarenja nacionalnih i EU ciljeva, poslove prikupljanja, analize i obrade podataka te planiranja, organiziranja i koordiniranja aktivnosti vezano uz mogućnosti razvoja projekata održivog razvoja na državnim cestama te analize i planiranje mogućeg sufinanciranja projekata održivog razvoja iz fondova EU, Programa EU te inozemnih razvojnih banaka.

Prethodnih godina značajno smo se unutar tvrtke posvetili digitalnoj tranziciji putem koje nastojimo ostvariti i ciljeve zelene tranzicije.

Naime, uvođenje koncepta ureda bez papira izravno smanjuje ispisivanje te, posljedično, sječu drveća za proizvodnju papira. Rekli bismo ipak da će puno značajnijim efektima na očuvanje okoliša rezultirati racionalnije održavanje naše cestovne infrastrukture, a preduvjet toga je upravo digitalna transformacija u području sustava za upravljanje cestovnom imovinom.

Premda smo neke velike i vrlo zahtjevne projekte odradili, i dalje smo u izrazito intenzivnom razdoblju poboljšanja i dograđivanja sustava u raznim područjima.

Digitalna transformacija mijenja način rada podizanjem ciljeva i razine očekivanih rezultata, zahtijeva neprestanu edukaciju i privikavanje na nove platforme i tehnologije. Glavne okosnice digitalizacije možemo svrstati u grupu provedenih te projekata u realizaciji.

Projekti koje smo proveli odnose se na Sustav za upravljanje projektima, kojim je uspostavljen cjelovit sustav upravljanja građenjem i izvanrednim održavanjem cesta, te na Sustav za upravljanje dokumentima, kojim je ostvareno učinkovito elektroničko poslovanje kroz centralizaciju i standardizaciju rada i nadzora nad svim procesima uredskog poslovanja. Nadalje, uspostavljena je jedinstvena baza javnih cesta u RH kao osnova za stvaranje nove platforme za prostorno praćenje svih aktivnosti na cestama.

Dovršen informacijski sustav

Trenutno, radimo na povećanju zrelosti upravljanja projektima, a očekivani rezultati su donošenje boljih odluka pri upravljanju portfeljima, projektima i programima, reduciranje troškova i evaluacija uspješnosti projekata i ovlaštenih osoba investitora. Upravo je dovršen i u početku implementacije informacijski sustav u kojem, na svim našim projektima, surađuju izvođači, nadzor i ovlaštene osobe investitora. Budući da je digitalizacija potpuno transformirala naše poslovanje, naš sada već vrlo kompleksan informacijski sustav postao je ranjiv i podložan napadima. Stoga pridajemo veliku važnost uspostavi kibernetičke sigurnosti primjenom najsuvremenijih alata i metoda kako ne bismo doveli u pitanje kontinuitet i kvalitetu poslovanja.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim cestama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:55