NOVO VRIJEME

Anita Letica, predsjednica Uprave Philip Morris Zagreb: Inovacije i znanost unapređuju živote

Godina pred nama donosi nove prilike za iskorištavanje potencijala bezdimnih proizvoda za unapređenje javnog zdravstva

Anita Letica

U vremenu kada tehnološki napredak mijenja svijet kakav poznajemo, Philip Morris International (PMI) ne samo da prati trendove nego ih i stvara. Kompanija je na putu prema budućnosti bez duhanskog dima, a napredak u ostvarenju tog cilja je konkretan i već itekako vidljiv. Rezultati za treći kvartal 2023. to i potvrđuju - ukupni obujam prodaje povećao se za 2,2 posto, a sada već 36,2 posto neto prihoda dolazi od bezdimnih proizvoda koji su, iako nisu bez rizika, manje štetni u odnosu na nastavak konzumiranja gorivih proizvoda poput cigareta. Otprilike 19,7 milijuna punoljetnih osoba diljem svijeta prešlo je na IQOS, vodeći bezdimni proizvod na svijetu, i prestalo pušiti cigarete.

Trend prelaska na proizvode bez dima sve je izraženiji i u Europi. Pušači koji ne žele ili ne mogu prestati pušiti sve više tradicionalne cigarete zamjenjuju novim, alternativnim proizvodima bez izgaranja duhana, što otvara prostor za unapređenje i rasterećenje javnog zdravstva. Taj se trend jasno vidi i u rezultatima Philipa Morrisa u Europi, gdje se udio proizvoda za grijanje duhana u trećem kvartalu povećao za 1,3 postotna boda, na 8,6 posto ukupnog volumena industrije cigareta i grijanog duhana. Važno je istaknuti da i u Hrvatskoj potrošači traže bolje alternative i Philip Morris Zagreb iz godine u godinu bilježi kontinuirani rast proizvoda smanjene štetnosti.

Svi navedeni podaci potvrđuju da zaista napredujemo prema svijetu bez dima i potpunom odbacivanju cigareta, što smo u mogućnosti napraviti zahvaljujući ulaganjima u inovacije i napretku u znanosti i tehnologiji.

U PMI-ju smo gotovo dva desetljeća posvetili razvoju, istraživanju, testiranju i evaluaciji te, u novije vrijeme, komercijalizaciji manje štetnih alternativnih proizvoda koji mogu pomoći da se smanje negativne posljedice na zdravlje pušača u odnosu na nastavak pušenja. Gotovo sva PMI-jeva ulaganja u istraživanje i razvoj posvećena su proizvodima bez dima, a sve informacije o svim našim istraživanjima javno su dostupne, pa naše znanstvene metode i rezultate u svakom trenutku mogu provjeriti nezavisne institucije i znanstvenici.

Kada bi se punoljetni pušači mogli informirati o postojanju manje štetnih alternativa koje im mogu pomoći pri prestanku pušenja ili u smanjenju štetnih posljedica na zdravlje, mogli bismo napraviti jako velik korak naprijed. U Hrvatskoj je danas gotovo milijun pušača. Razvojem manje štetnih alternativa stvoren je potencijal za smanjenje tog broja, kao i unapređenje javnog zdravstva. Međutim, trenutno su u Hrvatskoj takvi proizvodi - oni koji predstavljaju manje štetnu alternativu - regulatorno izjednačeni s cigaretama, čime propuštamo priliku za unapređenje javnog zdravstva i kvalitete života gotovo milijun pušača, i svih nas oko njih.

Da, bezdimni proizvodi sadrže nikotin i nisu bez rizika, ali su dokazano manje štetni od klasičnih cigareta, kod kojih dolazi do izgaranja duhana, s čime je povezana većina zdravstvenih problema pušača. Dakle, zahvaljujući znanosti imamo manje štetno rješenje, ali ga u Hrvatskoj ne koristimo, odnosno ne koristimo ga u potpunosti.

Ovo nas dovodi do ključnog elementa koji će odrediti tempo daljnje transformacije kako cijele duhanske industrije tako i smanjenja broja pušača, a to je regulatorno okruženje i društveno prihvaćanje novih proizvoda. Potrebno je kreirati zakonski okvir koji će podržati bezdimne proizvode u odnosu na cigarete na korist pušačima, koji bi inače nastavili pušiti, kao i društvu u cijelosti. Potreban je zakonski okvir koji će podržati nastavak ulaganja u istraživanje i razvoj, a kako bismo u budućnosti dobili još bolje alternative i smanjili troškove javnog zdravstva. Istovremeno, vrlo je važno da ti proizvodi ne dospiju u ruke maloljetnika, stoga je učinkovita i stroga provedba zakona u tom dijelu esencijalna. Mi sa svoje strane činimo sve kako naši proizvodi ne bi došli u ruke maloljetnika, no nužno je da na osiguravanju toga radimo svi zajedno. Omogućavajući pristup informacijama i prelazak pušača koji ne žele prestati pušiti s klasičnih cigareta na manje štetne alternative kroz regulatornu diferencijaciju, učinkovitije se pomaže u smanjenju štete uzrokovane pušenjem nego ignoriranjem inovacija i primjenom samo tradicionalnih regulatornih mjera. Ignorirati i ne činiti također je odluka. Nažalost, u ovom je slučaju rezultat takve odluke negativan za milijun pušača u Hrvatskoj, ali i za naše društvo u cjelini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:29