BUDUĆNOST GRADA

Velika Gorica gradi Poduzetnički inkubator za razvoj poduzetništva među mladima

Cilj je projekta podići razinu pozitivne poduzetničke klime i rasta zapošljavanja na širem području grada

Velika Gorica, inkubator

Na području Grada Velike Gorice u tijeku je gradnja VG Poduzetničkog inkubatora. Ukupna vrijednost projekta iznosi 26,2 milijuna kuna, od čega se 21,25 milijuna kuna sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa OP Konkurentnost i kohezija od 2014. do 2020., a 4,9 milijuna kuna sredstva su korisnika. Razdoblje provedbe projekta je od 1. ožujka 2021. do 31. prosinca 2023. godine

Cilj je projekta podići razinu pozitivne poduzetničke klime i rasta zapošljavanja na širem području Velike Gorice. Posebni je cilj pokrenuti infrastrukturne, ali i profesionalne kapacitete za poticaj MSP-ovima uz suradnju sa srednjim i visokim školama koje djeluju na području grada.

Ciljane skupine su mladi s inovativnim idejama i željom pokretanja vlastite tvrtke kako bi stekli nove vještine i znanja te ojačali svoje ideje, stekli samopouzdanje i razvili svoje tržište. Drugu ciljanu skupinu čine učenici i studenti koji će izvođenjem prakse i stjecanjem kontakta s poduzetništvom i poduzetničkom klimom razviti poduzetničke vještine i praktična iskustva, što će im omogućiti bolju poziciju na tržištu rada nakon završetka obrazovanja. Treća ciljana skupina su oni koji se poduzetništvom bave najviše pet godina, a dobit će pristup suvremenim znanjima i uslugama te boljem međusobnom umrežavanju i povezivanju.

VG Poduzetnički inkubator neto korisne površine zgrade 1845,10 četvornih metara na dvije razine imat će 31 ured namijenjen poduzetnicima, 24 radna mjesta u zajedničkom radnom prostoru za poduzetnike početnike, dvije manje dvorane za sastanke te veliku modularnu dvoranu ukupnog kapaciteta 150 mjesta sa svom popratnom opremom i tehnikom. Predviđene su tri prostorije (mini labovi) za smještaj specijalizirane ICT opreme koju će moći koristiti svi korisnici inkubatora, a riječ je o 3D skenera, 3D printera i dronu opremljenom posebnom kamerom za potrebe edukacije projektnog dionika VG Veleučilišta. Osim navedene opreme, još se predviđa i opremanje dvorane za sastanke, velike konferencijske dvorane, kompjutorske sobe, sustava za pristup i nadzor te opremanje računalima.

Ovim projektom dokazat ćemo da javni sektor može uvelike doprinijeti razvoju povoljnih uvjeta i inovativne okoline te rastu i razvoju poduzetništva na području JLS-a. Projekt gradnje i opremanja VG Poduzetničkog inkubatora osnažit će početak poslovanja poduzetnika početnika nižim troškovima u početnim godinama poslovanja te pružanjem savjetovanja svim korisnicima poslovnih prostora, kontinuiranim educiranjem i mentoriranjem. S obzirom na trenutni manjak takvog sadržaja, vrlo brzo se očekuje popunjavanje svih kapaciteta inkubatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:44