Stjepan Adanić

Predsjednik Uprave JANAF-a: Spremni smo za sve izazove koje 2023. godina može donijeti

‘Nastavit ćemo jačati odnose s partnerima te ulaganja u diverzifikaciju poslovanja koje smo pokrenuli kako bismo osigurali dugoročnu profitabilnost i razvoj kompanije‘

Stjepan Adanic, Janaf

Nadolazeću godinu JANAF dočekuje u izvrsnoj strateškoj i financijskoj poziciji te smo spremni odgovoriti na sve izazove, kako u bliskoj budućnosti, tako i dugoročno. Izvrsni rezultati poslovanja za prvih devet mjeseci 2022. godine potvrda su dobro odabranog strateškog smjera poslovanja te nam daju vjetar u leđa da očekujemo kako ćemo ovu poslovnu godinu završiti iznimno dobro. U proteklom razdoblju suočili smo se s nekim od najvećih izazova u povijesti za energetski sektor, ali smo zahvaljujući zajedničkim naporima Uprave, menadžmenta i svih zaposlenika JANAF-a nastavili s uspješnim poslovanjem te osigurali energetsku stabilnost hrvatskim građanima, ali i građanima Europske unije te zemalja u okruženju.

Provedena optimizacija investicijskog ciklusa u JANAF-u rezultirala je time da u ovom trenutku kompanija raspolaže značajnim vlastitim sredstvima, što je čini spremnom za novi investicijskih ciklus. Strateški planovi Uprave Društva time se ostvaruju te je neupitna transformacija JANAF-a u modernu energetsku kompaniju.

Istodobno, ne zanemarujemo niti našu temeljenu djelatnost, transport nafte te skladištenje nafte i naftnih derivata. Pred nama je još nekoliko desetljeća upotrebe fosilnih goriva dok se ekonomija i društvo ne transformiraju i u potpunosti usvoje korištenje obnovljivih izvora energije. Do tada, iznimno nam je važno zadržati postojeće partnere, među kojima su velike svjetske naftne kompanije i trgovci naftom, kao i stvarati nova partnerstva u istom sektoru. U oba zadatka bili smo u ovoj godini uspješni te s pravom očekujemo takav nastavak i tijekom 2023. godine.

JANAF intenzivno radi na tranziciji iz tradicionalnog modela poslovanja u potpuno digitalni. Digitalna transformacija kompanije u fokusu je našeg poslovanja s ciljem osiguravanja i poboljšanja digitalnih poslovnih procesa kako za naše poslovne partnere, tako i za zaposlenike. Dokaz tome je i stjecanje Potvrde o sukladnosti digitalne dokumentacije kao pravno jednakovrijedne dokumentaciji u papiru, čime je JANAF postao prva kompanija u pretežito državnom vlasništvu s ovim certifikatom.

Nije za očekivati kako će se pitanje rata u Ukrajini i sankcija koje je uvela Europska unija protiv Ruske Federacije riješiti u skorijoj budućnost. Zatrebaju li naši partneri i saveznici iz središnje Europe transport dodatnih količina sirove nafte koja će se dopremiti morskim putem preko Omišlja, to je rješenje koje je JANAF spreman ponuditi. Europskoj uniji i Vladi Republike Hrvatske dali smo garancije kako praktički od sutra možemo zadovoljiti sve potrebe Republike Mađarske za sirovom naftom te transportirati milijun tona sirove nafte mjesečno od Omišlja do mađarske granice. Očekujemo kako ćemo tijekom 2023. imati i prvi transport prema Republici Češkoj, čime ćemo otvoriti još jedno novo međunarodno tržište koje do sada nismo imali u portfelju.

U tom kontekstu, strateška važnost JANAF-a dobila je ove godine i službenu potvrdu najviših tijela Europske unije u sklopu plana REPowerEU, koja su nas prepoznala kao strateški dio europske energetske infrastrukture i jamca energetske sigurnosti te time JANAF-ova infrastruktura pridonosi da Republika Hrvatska bude energetsko čvorište srednje Europe.

Unatoč tome što je JANAF jedna od okosnica energetske neovisnosti Republike Hrvatske i važan čimbenik na energetskom tržištu Europske unije i susjednih zemalja, želimo da bude i hrvatski predvodnik tranzicije prema zelenoj i održivoj ekonomiji. Stoga smo, vodeći računa o rastu i razvoju kompanije i u budućnosti, ove godine usvojili Strategiju tranzicije i razvoja JANAF-a za razdoblje od 2022. do 2030. godine s vizijom do 2050. godine koja je temelj za diverzifikaciju poslovanja prema zelenoj ekonomiji.

Na tragu toga je i sustavna gradnja sunčanih fotonaponskih elektrana na JANAF-ovim lokacijama. Dosad su u rad puštene sunčane elektrane na terminalima Žitnjak i Sisak. Na JANAF-ovom Terminalu Omišalj planirane su dvije sunčane fotonaponske elektrane. Trenutno je u izradi projektna dokumentacija za sunčanu elektranu na prostoru Terminala Omišalj, a na istom Terminalu će se tijekom 2023. godine sagraditi i pustiti u pogon još jedna integrirana sunčana fotonaponska elektrana koja će biti smještena na krovu pomoćne zgrade. Također, u planu je da se tijekom 2023. godine izradi projektna dokumentacija za neintegriranu sunčanu elektranu na Terminalu Slavonski Brod. Snaga kompanije očituje se i u njezinim zaposlenicima koji svojim znanjem i iskustvom pridonose postizanju poslovnih rezultata te ostvarivanju svih zadanih ciljeva, a samim time stabilnosti kompanije. Stoga smo, njegujući dobre partnerske odnose i socijalni dijalog, kontinuiranim mjerama poboljšali materijalna prava zaposlenika kako bismo im olakšali posljedice globalnih ekonomskih kretanja i trenutnih inflatornih utjecaja.

Tijekom 2023. godine nastavit ćemo jačanje odnosa s partnerima te ulaganja u diverzifikaciju poslovanja koje smo pokrenuli kako bismo osigurali dugoročnu profitabilnost i razvoj kompanije. Uvjereni smo da ćemo taj proces provoditi uspješno, na zadovoljstvo vlasnika, zaposlenika i cjelokupnog hrvatskog društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 12:37