Martina Dalić

Predsjednica Uprave Podravke: Prilagođavamo poslovanje kako bismo ublažili troškovne udare, ali od investicija ne odustajemo

‘U sljedeću godinu ulazimo s oprezom, odlučni slijediti našu dugoročnu strategiju i viziju daljnjeg rasta i razvoja, ali jednako spremni na nove prilagodbe i napore da prevladamo sve očekivane i neočekivane izazove‘

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić

Sljedeća godina nastavlja niz godina u koje ulazimo s oprezom i neizvjesnostima zbog kojih planiranja postaju sve složenija i zahtjevnija. S tržišnim izazovima kojih u 2022. nije nedostajalo Grupa Podravka uspješno se nosila. Pandemija, a potom i agresija na Ukrajinu, imale su izravan negativan utjecaj i na naše poslovanje kroz snažan i kontinuiran rast cijena svih sirovina, ambalaže i energenata.

Samo u prvih devet mjeseci ove godine ti troškovi porasli su za više od 25 posto, a do kraja godine, kao i u 2023. godini, očekuje se daljnji nastavak rasta troškova, što će sljedeću godinu učiniti još izazovnijom. Cijene koje su u proteklim mjesecima ostvarene u postupcima nabave, a koje definiraju troškove proizvodnje u budućem razdoblju, više su od 5 do 30 posto u odnosu na kraj 2021. Posebno velik pritisak na troškovnoj strani i Podravki, kao i drugim kompanijama, stvara rast cijena energenata (prvenstveno plina i struje).

Ovogodišnje negativne vanjske utjecaje velikim smo dijelom uspješno amortizirali maksimalnim korištenjem unutarnjih rezervi. Uloženi su maksimalni napori u podizanje učinkovitosti poslovanja i optimizaciju troškova, međutim, internim mjerama nije moguće u potpunosti kompenzirati tako snažne skokove ulaznih cijena kakvi nas prate posljednje dvije godine te kakve očekujemo i u narednoj godini. Jedan od načina na koji ćemo pokušati ublažiti negativan utjecaj rasta cijene plina korištenje je alternativnih izvora energije, uključujući loživo ulje, jer raspolažemo infrastrukturom za njegovo korištenje.

Dakle, nastavit ćemo tražiti i koristiti svaku mogućnost da prilagodbama poslovanja ublažimo troškovne udare. Ono od čega ni u takvim okolnostima ne odustajemo jesu investicije.

Grupa Podravka multinacionalna je kompanija koja ima proizvodnje u tri države, distribucijske kompanije u 17 država, uključujući Australiju i SAD, i svoje proizvode izvozi na 70 tržišta, zbog čega je nužno kontinuirano jačati našu konkurentnost - poslujemo na globalnom tržištu i moramo odgovarati na globalne izazove. Zato su kontinuirana ulaganja u modernizaciju poslovanja, uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju, podizanje efikasnosti i energetske učinkovitosti imperativ.

Očekujemo kako ćemo ovu godinu zaključiti s gotovo 500 milijuna kuna kapitalnih investicija, a plan za 2023. kreće se na razini od oko 800 milijuna kuna. Posebno mi je drago što su rezultati započetog velikog investicijskog ciklusa Podravke vidljivi već u ovoj godini u kojoj slavimo 75 godina poslovanja. U posljednjih godinu i pol dana značajno smo povećali i materijalna prava i uvjete rada zaposlenika, a novo povećanje plaća zaposlenici Podravke dobit će s početkom sljedeće godine.

Novo povećanje neto plaća i primanja, koje je rezultat dogovora Uprave i svih sindikata koji djeluju u kompaniji dio je kontinuiranih nastojanja poboljšavanja materijalnog položaja radnika i radnih uvjeta, kao i zaštite vrijednosti njihovih dohodaka od rastuće inflacije maloprodajnih cijena. I za zemlju u cjelini i za naše poslovanje 2023. godina započet će s dva velika, važna i pozitivna događaja – uvođenjem eura i ulaskom u schengenski prostor.

To će dati pozitivan doprinos jačanju konkurentnost hrvatskih kompanija i omogućiti rast vanjskotrgovinske razmjene te dodatno potaknuti ulaganja. Nažalost, geopolitičke nestabilnosti i neizvjesnosti koje donose, nastavak inflacije i očekivana (tehnička) recesija ograničit će ove pozitivne efekte. Zato u sljedeću godinu ulazimo s oprezom, odlučni slijediti našu dugoročnu strategiju i viziju daljnjeg rasta i razvoja, ali jednako spremni na nove prilagodbe i napore da prevladamo sve očekivane i neočekivane izazove. Kao jedna od vodećih kompanija u jugoistočnoj, srednjoj i istočnoj Europi, Podravka nastavlja pratiti situaciju na tržištu s izuzetnom pažnjom, kako bi ostvarila očekivane poslovne rezultate. S obzirom na velik broj stručnjaka koje Grupa Podravka zapošljava u Hrvatskoj, ali i u Sloveniji, Poljskog, Češkoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Mađarskoj, Makedoniji itd. i našu zajedničku usmjerenost na rast i razvoj kompanija, uvjerena sam da ćemo u tome i uspjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 14:58