SVE NA JEDNOM MJESTU

HGK Puls digitalni tjedni pregled ključnih ekonomskih pokazatelja

Praćenje makroekonomskih kretanja u razdoblju financijske neizvjesnosti ključni su poduzetnicima i građanima pri donošenju važnih financijskih odluka

Tomislav Radoš i Sanja Simić

Zabrinutost i neizvjesnost epiteti su kojima možemo opisati ovu godinu, a upravo se u tim turbulentnim vremenima nameće potreba za dodatnom jasnoćom i preglednošću u temama važnim za poduzetništvo i građanstvo. Hrvatska gospodarska komora tako je u pravom trenutku odlučila predstaviti novu uslugu za članice, koja će biti dostupna i široj javnosti, pod nazivom HGK Puls, u obliku aktualnog pregleda ključnih makroeko-nomskih kretanja u Hrvatskoj i svijetu.

Pregledi i komentari

HGK Puls dostupan je na stranicama Digitalne komore, online platforme HGK, koja danas broji više od 60.000 korisnika. Komorin Puls jedinstvena je usluga koja nudi i pregled makroekonomskih kretanja na međunarodnim tržištima koja su sve važnija za gospodarske subjekte u zemlji koji izrazito ovise o stranim ulaganjima, što posebno dolazi do izražaja uoči ulaska Hrvatske u zonu Schengena. Neizvjesnost raste i kod sve većeg broja građana koji pokušavaju kvalitetno planirati budućnost u jeku inflacije i pada vrijednosti plaća, a s ulaskom u eurozonu ove potrebe još se povećavaju. HGK Puls pomaže praćenju svih sastavnica makroekonomskih kretanja.

Korisnici će u HGK Pulsu moći pronaći preglede i komentare najvažnijih događaja u globalnoj ekonomiji u proteklom tjednu te najave najvažnijih objava svjetskih statistika za iduće razdoblje. U posebnoj rubrici Komentar Glavnog ekonomista, Goran Šaravanja, glavni ekonomist HGK, analizirat će ključne ekonomske pokazatelje i događaje u Hrvatskoj i svijetu.

Puls korisnicima donosi pregled ključnih ekonomskih kretanja u Hrvatskoj i Europi, indeksa potrošačkih cijena, indeksa industrijske proizvodnje, prometa u trgovini na malo, indeksa obujma građevinskih radova, robne razmjena RH, tekućeg računa platne bilance, noćenja u turizmu, broja zaposlenih, prosječne bruto i neto plaće, tečaja, salda proračuna opće države, javnog duga, kamatnih stopa i pregleda kreditiranja pravnih osoba.

"Evidentno je da globalno i hrvatsko gospodarstvo usporava ulaskom u 2023. godinu. Pred Europom je teška zima u koju ulazimo s još neizvjesnom situacijom po pitanju opskrbe energentima, a galopirajuća inflacija najavljuje recesiju o kojoj se sve više govori kao sigurnosti, a sve manje kao mogućnosti. Hrvatska kao mala i otvorena ekonomija postaje još izloženija globalnim kretanjima, stoga je našim članicama od presudne važnosti pravovremeno pratiti domaća i inozemna tržišna kretanja. HGK Puls smo pokrenuli kao pomoć gospodarstvenicima u donošenju odluka i razumijevanju makroekonomskih politika i ekonomskih izgleda u kojima posluju", izjavio je Goran Šaravanja, glavni ekonomist HGK.

image

Goran Šaravanja

Sve na jednome mjestu

"Puls je ažuran i jasan te gospodarstve-nicima na jednom mjestu nudi pregled okruženja u kojemu posluju, a građanima u ovim neizvjesnim vremenima je također izvor pravovremenih informacija.", dodao je Šaravanja.

U tjednom osvrtu na stanje globalne i domaće ekonomije, bit će objavljene analize učinaka promjena kamatnih stopa, stanja trgovine na ključnim svjetskim burzama uz objave svih ključnih ekonomskih podataka i odluka u domeni monetarne politike relevantnih središnjih banaka. Podaci za hrvatsku ekonomiju bit će ažurirani po dinamici službenog objavljivanja. ❏

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 01:33