RAST POSLOVANJA

Grupa KONČAR nastavlja putem održivosti, digitalizacije i obnovljivih izvora energije

Rast novougovorenih poslova i narudžbe za iduću godinu ulijevaju optimizam da će i u sljedećem razdoblju ostvariti dobre rezultate

Potpisivanje sporazuma Koncar Digitala i Rittala

U ovoj poslovnoj godini uvjete poslovanja obilježili su složenost okruženja te brze i neočekivane promjene koje su prvo izazvane pandemijom, a nastavile su se ratom u Ukrajini. Poslovna svakodnevica popraćena je rastom cijena energenata, sirovina i prijevoza te inflacijom, a retorika štednje energije govori nam da su resursi ograničeni i nisu besplatni. Na tržištu vlada neizvjesnost, ponude za dobavu materijala su s kratkim rokovima valjanosti te je teško predvidjeti daljnja kretanja, čak i kratkoročno. Zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima ostvarenim u prethodnoj godini, ali i neprekinutim ulaganjima, KONČAR je pokazao veliku otpornost i u ovakvim nezapamćenim okolnostima.

Prva tri kvartala 2022. Grupa KONČAR završila je dobrim poslovnim rezultatima koji su se odrazili u povećanju prihoda, znatno povećanom broju novih narudžbi, većoj neto dobiti i ostvarenoj EBITDA-i. Društva su, prije svega u području transformatorskog programa, uspješno iskoristila priliku većeg rasta potražnje za proizvodima i opremom iz područja elektroenergetike.

"Usprkos negativnim i složenim makroekonomskim uvjetima koji prate poslovanje unatrag tri godine ostvareni rezultati nastavak su pozitivnog trenda poslovanja. Rast novougovorenih poslova i stanje narudžbi pokazatelji su koji nam ulijevaju optimizam da ćemo i u sljedećem razdoblju ostvariti dobre rezultate. U prva tri kvartala 2022. ugovoreno je novih poslova u iznosu od 3,99 milijuna kuna. Stanje ugovorenih poslova, backlog, na kraju rujna iznosi 5,95 milijuna kuna i veće je za 18,9 posto od stanja na kraju 2021. Pripajanjem Dalekovoda backlog se dodatno povećao za 1 milijardu kuna te ukupni backlog za Grupu KONČAR iznosi 6.971,7 milijuna kuna. Rast novougovorenih poslova i stanje narudžbi pokazatelji su koji nam ulijevaju optimizam da ćemo i u sljedećem razdoblju ostvariti dobre rezultate", navodi mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Rješenja za globalne izazove

Društvena odgovornost dio je svakodnevnog poslovanja KONČARA, koji neprekidno razvija nova napredna rješenja i poslovne modele za dobrobit zajednice i okoliša. U svijetu je prije svega prepoznat kao proizvođač transformatora koje najvećim dijelom izvozi, a pri čijoj se proizvodnji teži zelenim rješenjima, kao što su korištenje biorazgradivih tekućina koje ne zagađuju okoliš i razvoj transformatora sa smanjenom bukom, gubicima i ugljičnim otiskom.

Tako je za novog kupca u Španjolskoj ove godine isporučen 80 MVA transformator, prvi s certifikatom ugljičnog otiska proizvoda (Products Carbon Footprint - CFP) za srednje energetske transformatore prema smjernicama norme ISO 14067:2018.

Koristeći tehnološka znanja i iskustva vezana uz velike elektroenergetske objekte, kao što su hidroelektrane, razvijena su i rješenja malih hidroelektrana, ali vjetroelektrane i sunčane elektrane. KONČAR je 2020. izgradio i u rad pustio tada najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj, na otoku Visu, a u studenome ove godine na istoj je lokaciji pustio je u probni rad i vlastiti sustav baterijskog spremnika električne energije snage 1 MW, s mogućnošću pohrane 1,44 MWh električne energije. Početkom godine ugovorena je gradnja još triju sunčanih elektrana, a u lipnju s iračkim ministarstvom elektroenergetike projekt revitalizacije hidroelektrane Haditha u Iraku vrijedan 65 milijuna eura. Osim što se na velika vrata KONČAR vratio na iračko tržište, tim projektom obnavlja najveći hidroenergetski objekt koji je izgradio po načelu "ključ u ruke" u svojoj stoljetnoj povijesti.

Primjer razvoja vlastitih inovativnih rješenja je nedavno predstavljeni potopljeni agregat za hidroelektrane. Generator i turbina rezultat su istraživačko-razvojnog projekta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kojim je razvijen novi, ekološki prihvatljiv proizvod koji se može nakon isteka životnog vijeka reciklirati, a njegov rad, niti u slučaju havarije, ne zagađuje okoliš. Namijenjen je globalnom tržištu iskorištavanja hidroenergije s niskim padom vode bez velikih brana i akumulacija, a ugradit će se u sklopu izgradnje MHE Otočac koju je u listopadu ugovorio KONČAR.

U tijeku su projekti gradnje triju integriranih fotonaponskih elektrana na krovovima KONČAREVIH tvornica koji se financiraju iz vlastitih sredstava i bespovratnim sredstvima NPOO-a.

image

HE Haditha Irak

Potpisani novi ugovori

Nakon završenog postupka financijskog restrukturiranja Dalekovoda te izborom novih članova Nadzornog odbora u ožujku stečeni su uvjeti za stjecanje nadzora nad društvima Dalekovod Grupe te uključivanje u poslovanje i konsolidirane financijske izvještaje KONČARA. Osim u elektroenergetici, KONČAR i u tračničkom segmentu uživa opravdan ugled isporukama više od 200 niskopodnih tramvaja i vlakova. Sredinom studenoga 2022. prema kupcu Liepājas tramvajs krenuo je i posljednji od četrnaest ugovorenih niskopodnih električnih tramvaja namijenjenih javnom prijevozu grada Liepāje u Latviji. Vrijednost ovog posla iznosila je gotovo 21 milijun eura.

U segmentu vlakova u kolovozu je potpisan dodatak Ugovoru o kupoprodaji sedam dizel-električnih motornih vlakova, financiranih zajmom Europske tvrtke za financiranje željezničkih vozila (EUROFIMA) u iznosu od 31 milijun eura. Time je regulirana i posljednja faza ugovora iz 2014. o proizvodnji 44 vlaka. Do kraja godine KONČAR će isporučiti i tri od 21 elektromotornog vlaka u sklopu projekta Obnova voznog parka HŽPP-a. Trenutačno KONČAR intenzivno radi i na razvoju tračničkih električnih vozila, vlakova i tramvaja, na baterijski i hibridni pogon te na rješenjima s primjenom vodika za proizvodnju električne energije.

image

Isporuka tramvaja za Latviju

Također, KONČAR već više desetljeća posjeduje i primjenjuje iskustvo u razvoju, proizvodnji te održavanju softverskih rješenja, primijenjenih u elektroenergetici. Danas je digitalizacija ključna za bolje povezan, napredniji i unatoč izazovima – pouzdaniji i održiviji elektroenergetski sustav. Usredotočen na projekte zelene energetske tranzicije i digitalne transformacije, KONČAR razvija digitalna rješenja za upravljanje naprednim mrežama, kritičnom infrastrukturom i gradovima, na temelju znanja koja su stečena sudjelovanjem u međunarodnim istraživačkim projektima te višegodišnjim iskustvom u razvoju softvera za nadzor i upravljanje u energetici.

U uvjetima znatno suženih mogućnosti prognoziranja KONČAR očekuje kako će poslovnu godinu završiti u skladu s planiranim rezultatima. U 2023. godini prioritet je zadržati usmjerenost na izvozna tržišta i trend rasta poslovanja uz zadržavanje profitabilnosti te nastaviti snažan investicijski ciklus započet u ovoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:34