NovacHR TOP25 startupa

Gotovo 10% najperspektivnijih startupa fokusirano na sport

Siguran sam da bez obzira na nadolazeću svjetsku financijsku krizu da će postojećih desetak posto sportskih startupa na popisu najperspektivnijih rasti i dalje - kaže Gašpar

Među kandidatima se za najperspektivnije hrvatske startupe ove je godine značajno skočio broj startupa koji su fokusirani na sport, u užem i širem smislu. Našli smo ih devet: Sportreact, Good Game Global, Sportening, Clastr, Gamio.GG, BizniSport, Gameboost, Iron Bull i The Football Company.

Leo Gašpar, suosnivač i direktor razvoja Huddlea, hrvatskog scalupea koji razvija platformu za tvrtke koje nude usluge sportskog klađenja, i najvećeg domaćeg startupa u kategoriji sporta, kaže da je porast broja sportskih startupa očekivan s obzirom na razvoj hrvatskog startup ekosustava i rast, primjerice, tržišta sportske analitike koja će do 2030. prosječno godišnje rasti 28 posto.

- Siguran sam da bez obzira na nadolazeću svjetsku financijsku krizu da će postojećih desetak posto sportskih startupa na popisu najperspektivnijih rasti i dalje. Sport je uvijek bio integralni dio društva, a danas je jedan od najvećih biznisa. Kako evolucija sporta i tehnologije idu paralelno tako i način na koji potrošači danas konzumiraju sport zahtijeva blisku suradnju tehnologije i medija sa sportom kako bi povećali ‘fan engagement‘ - kaže Gašpar.

Navodi da su sportske organizacije uvijek su u potrazi za poboljšanjem kvalitete svog proizvoda i tu se govori o analitici u sportu, AR/VR-u, ‘daily fantasy sports‘, gamingu i drugima. Gašpar navodi da su to samo neki od proizvoda koji poboljšavaju interakciju potrošača sa sportom te povećaju njegovu monetizaciju.

- Vrhunski sportaši, usto, koristeći nova tehnološka rješenja troše sve više novca na pripreme i održavanje forme svoga tijela kako bi produžili svoju karijeru - kaže Gašpar.

Dodaje da se potencijal u Hrvatskoj osjeti iz strasti prema sportu. Ovdje se, tumači, sport konzumira svakodnevno i dio je nacionalnog identiteta.

- Činjenica da smo u nogometu, najpopularnijem sportu na svijetu s pet milijardi fanova, mi s nepunih četiri milijuna stanovnika natječemo rame uz rame s najvećima, samo potvrđuje koliko je sport u Hrvatskoj bitan te je stoga za očekivati rast startupa fokusiranih na sport - kaže Gašpar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:59