Ministrica turizma i sporta

Brnjac: Sve opcije za pomoć ugostiteljima i turizmu sada su na stolu

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac
 Goran Šebelić / CROPIX

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u srijedu je izjavila kako su 'na stolu' sve opcije za pomoć ugostiteljima i turizmu i o tome se vodi računa, podsjetivši pritom kako su ugostitelji bili prvi kojima je država pomogla s pojavom koronakrize.

Razgovarali smo s cijelim turističkim sektorom oko toga kako nastaviti s mjerama, sve su opcije sada još na stolu, rekla je Brnjac odgovarajući ispred Banskih dvora na pitanja novinara o nastavku pomoći te ima li država sredstava da pomogne ugostiteljima koji to traže jer im prijeti stečaj i likvidacija.

Na ponovni upit o nastavku mjera ugostiteljima i turizmu u kontekstu i nedavne izjave ministra financija Zdravka Marića da pomoći jednom mora doći kraj, Brnjac je ponovila kako se mora i vodi se računa o svima njima te se zato na sastancima svaki dan i razgovora koje su mogućnosti za nastavak mjera.

Podsjetila je kako će kroz instrument za oporavak i otpornost smjernice navoditi što će biti prihvatljivo, a što ne, koja će sredstva biti bespovratna, a koja kroz oblike zajmova. "Najveći dio sredstava će biti i iz tog izvora. To nam je sada primarno i u fokusu", naglasila je.

Upitana poručuje li time ugostiteljima da nije isključeno da će ih država financirati i dalje, istaknula je kako "moramo imati pred sobom sve opcije", kako je država prva uskočila u pomoć upravo ugostiteljima, kako se mora voditi računa radi opstojnosti. I to je ono što nam je najvažnije radi očuvanja radnih mjesta, naglasila je.

Upitana i za pomoći prijevoznicima povremenog prijevoza, koji su i u srijedu prosvjedovali na Markovom trgu tražeći hitnu pomoć od Vlade jer zbog koronakrize gotovo da nemaju prihoda i ugrožena su brojna radna mjesta, ministrica je potvrdila kako povremeni prijevoznici, ali i putničke agencije imaju veliki pad prometa, zbog čega su prošli tjedan predstavnici agencija bili i u Ministarstvu. "I s djelatnicima iz drugih ministarstava imali smo raspravu kako im pomoći i osigurati mjere radi opstojnosti i osiguravanja iduće sezone", dodala je.

Komentirajući na upit novinara ima li što novo oko poruke hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na Bledu kako će se nastojati da se Hrvatska epidemiološki i na tzv. crvenim listama gleda po županijama a ne cjelovito, naglasivši da je to ono što cijelo vrijeme komuniciraju i svi su za to zaduženi.

"Važno nam je da se nastavi sezona i u rujnu, jer situacija nije svugdje ista u cijeloj Hrvatskoj i tome će biti prilagođena i promotivna kampanja", zaključila je ministrica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 20:54