Sustav semafora

Britanaci napravili nevjerojatnu promidžbu našeg turizma koju sami nikada ne bismo mogli

Naši turistički eksperti komentiraju najnoviji potez britanskih vlasti i što dolazak Britanaca na ljetovanje znači za nas
Ilustracija
 Luka Gerlanc / CROPIX

S britanskog je tržišta u subotu stigla dobra vijest. Hrvatska je ocijenjena kao sigurna destinacija za ljetovanje i dobila „zeleno svjetlo“ za primanje britanskih turista.

Britanske vlasti, prema pisanju tamošnjih medija, uvode tzv. sustav „semafora“ kojim će, prema riziku od zaraze koronavirusom, rangirati popularne turističke destinacije u Europi i svijetu - oznakama crveno, žuto i zeleno.

Zelenu oznaku, koja predstavlja minimalni rizik od zaraze, osim Hrvatske, dobit će Grčka, Njemačka i Austrija, među ostalima. To znači da, kada odluka britanske vlade na snagu stupi 6. srpnja i otvori se zračni promet za ljetne destinacije, britanski turisti neće morati u dvotjednu karantenu prilikom povratka kao što je dosad važilo.

U žutoj kategoriji, koja predstavlja umjereni rizik, našli su se pojedini hrvatski turistički konkurenti – Italija, Španjolska, Portugal, Francuska i Austrija. U njihovom slučaju obveza karantene, također, ne vrijedi, ali se može uvesti ako epidemiološka situacija u međuvremenu eskalira. S druge strane, zemlje poput Argentine, Brazila i Egipta, označene crvenom bojom, sa sobom nose obvezu dvotjedne samoizolacije po povratku.

- To je vijest koju smo očekivali s obzirom na to da je Hrvatska kroz cijelo ovo vrijeme pokazala najveći stupanj sigurnosti i epidemiološke pripremljenosti. Nama je britansko tržište važno, jedno od top deset, a izuzetno je važno i za aviopromet – rekao nam je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Budući da su Grčka i Španjolska već krenule s promotivnim kampanjama, pokušavajući britanske turiste privući na svoje plaže popustima i do 70 posto na ljetovanje, direktora Staničića smo upitala što Hrvatska radi po tom pitanju.

- Mi smo već započeli pregovore s britanskim turoperaterima i aviokompanijama, kao što su EasyJet, JET2 i British Airways, a provodimo i dvije marketinške kampanje na britanskom tržištu. Možemo očekivati da će doći do povećanje zračnog prometa prema Splitu i Dubrovniku u srpnju što je sigurno dobra stvar. Napominjem još jednom, to što uopće govorimo o turističkom prometu je jasan znak da smo dobro vodili epidemiološku situaciju. I brojke od 300 tisuća gostiju u Hrvatskoj u ovom trenutku to potvrđuju – podcrtava Staničić.

Staničić nije htio spekulirati koliko bismo Britanaca mogli očekivati ove godine u našim smještajima. Lani ih je u Hrvatskoj boravilo 800.000, a ostvarili su i 4,2 milijuna noćenja. Direktor HTZ-a kaže da se u svemu pridržava generalne turističke procjene od 30 posto u odnosu na lani.

Nešto skromniju brojku, od 25 posto turističkih dolazaka, prognozira Boris Žgomba, predsjednik Uprave Unilinea i predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK. Ipak, napominje, smještanje Hrvatske u zelenu kategoriju Britanci su nam napravili veliku promidžbu koju sami možda i ne bismo mogli izvesti.

- To je status koji nam nitko nije poklonio, već smo ga sami zaslužili svojim zalaganjem, ali taj „semaforski“ sistem nije nešto što je zacrtano, to se uvijek može promijeniti – upozorava.

Naime, iako su naši glavni europski konkurenti većinom, figurativno rečeno, na žutom svjetlu semafora, Britanci će te oznake korigirati sukladno epidemiološkoj situaciji svake zemlje. To može znači da Italija, primjerice, u srpnju završi u zelenoj kategoriji, kao i da Hrvatska padne jednu stepenicu ispod ako se epidemiološka situacija pogorša.

- Iako u ovom trenutku imamo svojevrstan rast broja pozitivnih to nije vezano uz turizam, već uz opuštanje hrvatskih građana. Ako se, naravno, zadržimo unutar postojećih brojki mislim da ne moramo strahovati za zelenu oznakom. Mi i sada imamo jedan solidan broj turista u Hrvatskoj, a da zasad nijedan nije pozitivan niti je u tom segmentu situacija eskalirala – ističe Žgomba.

Na pitanje jesu li možda dostupni podaci o broju Britanaca koji su bukirali smještaj, ili nisu otkazali prethodnu rezervaciju što bi nam dalo uvid u to koliko ih možemo očekivati, čelnik Unilinea odgovara da je o tome teško govoriti.

- U našoj agenciji trenutno je vrlo mali broj Britanaca rezervirao smještaj, ali razlog je tomu što oni dosad nisu ni znali hoće li moći putovati ili ne, vrijedilo je pravilo obvezne karantene. Oni nisu gosti koji mogu samo sjesti u automobil i dovesti se, oni se moraju organizirati, znati unaprijed koliko će aviolinija imati na raspolaganju – objašnjava.

Staloženo i hladne glave, Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT), upozorio je da bismo trebali biti svjesni svega što se događa oko nas i, kao dosad, pažljivo balansirati između otvaranja granica i primanja gostiju.

- Britansko tržište nam je iznimno važno tržište i, naravno, svaki gost nam je bitan, ali mislim da bismo trebali pažljivo vagati i imati na umu epidemiološku situaciju u zemljama prema kojima se otvaramo, što smo dosad uspješno i činili – oprezan je Ostojić. Dodaje i da postoje druga važna tržišta za Hrvatsku koja ne bismo trebali zanemariti, osim britanskog. Takvo je, primjerice, nizozemsko čiji su gosti u 2018. ostvarili 2,6 milijuna noćenja.

Prema podacima BBC-a, Ujedinjeno Kraljevstvo je u petak imalo malo više od 1000 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom i oko 180 preminulih. Bilježe trend pada u odnosu na travanj kada su imali više od tisuću smrtnih slučajeva zbog koronavirusa dnevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:12