NAJNOVIJI PODACI

Zvuči nevjerojatno, ali cijena hrane prošli je mjesec nešto niža, evo što je sve ipak poskupilo... ovo povrće je rekorder

Zanimljivo je da za dio proizvoda kojima je Vlada zamrznula cijene, one ipak rastu

Ilustrativna fotografija

 Fabian Sommer/Dpa Picture-alliance Via Afp

Iako su cijene većine prehrambenih proizvoda, voća i povrća u domaćim trgovinama, prema izvješću Ministarstva gospodarstva, u listopadu bile niže u odnosu na cijene iz rujna ove godine, nekim proizvodima poput tikvica, kokošjih jaja, napolitanki, rajčica, graha, mrkve, čipsa i mliječne čokolade cijene su značajno porasle.

Apsolutni ‘rekorder‘ su tikvice kojima je, navodi spomenuti izvor, cijena na međumjesečnoj razini u listopadu porasla za čak 95 posto, rajčica je poskupila 22, napolitanke 10,6, čokolada 7,5, čips tri, grah šest, a cijena kokošjih jaja za gotovo pet posto, s 17,46 kuna na 18,26 kuna.

- Rezultati praćenja cijena u listopadu, uspoređujući ih s podacima iz rujna, pokazuju da je kod 41 od 103 roba i usluga iz košarice proizvoda cijena snižena u odnosu na rujan – navodi Ministarstvo. Niže cijene, prema istome izvoru, u listopadu su utvrđene, među ostalim, za svinjeći but bez kostiju (smanjenje cijene od 5,5 posto), posebnu salamu (2,9), paštetu (2,3), svježe mlijeko (jedan posto), krumpir (2,3), šampinjone (7), crveni luk (2,8) i pšenično bijelo brašno za 2,3 posto.

Zanimljivo je da za dio proizvoda kojima je Vlada zamrznula cijene u jesenskom antiinflacijskom paketu, cijene u listopadu ipak rastu poput polubijelog kruha i to za 1,2 posto. Izuzeci od gotovo općeg smanjenja cijena mesa u listopadu u odnosu na rujan su mortadela (poskupljenje za 2,7 posto) i slanina kojoj je cijena ‘skočila‘ za 1,9 posto.

Ministarstvo u spomenutoj košarici proizvoda prati i cijene neprehrambenih roba, pa je tako, za 6,5 posto, porasla cijena strojnog deterdženta za pranje rublja. Cijene ugostiteljskih usluga, dodaje se. zabilježile su porast od otprilike 0,3 posto, povećane su cijene ulaznica za kazalište za 1,9 posto a servisa plinskog bojlera za 0,5 posto. Kod osam roba i usluga cijena u listopadu je ostala na razini cijene iz rujna, a među njima i šećera.

Za izračun spomenutih brojki o proizvodima, Ministarstvo je uzelo oko 5.700 cijena na oko 800 prodajnih mjesta. Službeni podaci Državnog zavoda za statistiku o inflaciji, podsjetimo, za listopad ove godine govore o rastu cijena dobara i usluga u odnosu na prethodni mjesec od 1,3 posto. Na međugodišnjoj razini, međutim, u listopadu inflacija bilježi rast od 12,3 posto u odnosu na listopad prošle godine prema izračunu DZS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:37