GLEDAJTE NA NOVAC.HR

Zvonimir Sedlić kod Saše Cvetojevića u ‘Poduzetničkom mindsetu‘: Hrana budućnosti sadržava proteine boba iz zapadne Slavonije

Tvrtka NutriS je u Novom Senkovcu u Virovitičko-podravskoj županiji izgradila prvu tvornicu u Europi koja proizvodi proteine iz boba i krumpira

Zvonimir Sedlić, osnivač i predsjednik Uprave tvrtke NutriS gost je emisije 'Poduzetnički mindset' Saše Cvetojeviča

 Poduzetnik/Poduzetnik

Poljoprivrednici u Hrvatskoj proizvodnju trebaju prilagoditi prehrani budućnosti. Zvonimir Sedlić, osnivač i predsjednik Uprave tvrtke NutriS, vjeruje kako će u toj prehrani posebnu vrijednost imati biljni proteini.

Tvrtka NutriS je u Novom Senkovcu u Virovitičko-podravskoj županiji izgradila prvu tvornicu u Europi koja proizvodi proteine iz boba i krumpira. Riječ je o tvornici vrijednoj 220 milijuna kuna.

"Na površini bivše svinjogojske farme od 43 hektara plan nam je napraviti NUTRIS park u sklopu kojega će biti NUTRIS.farm™, NUTRIS.tech™ i NUTRIS.me. To će biti agroindustrijski park gdje ćemo industrijski dio spojiti s edukacijsko-civilnom zonom kako bismo ispričali priču o transformaciji prema održivoj i zdravoj prehrani", rekao je Sedlić u emisiji Poduzetnički mindset.

image

Zvonimir Sedlić, osnivač i predsjednik Uprave tvrtke NutriS gost je emisije 'Poduzetnički mindset'

Poduzetnik/Poduzetnik

Njegova tvrtka na velika vrata u prehranu vraća bob, konkretno, proteine dobivene iz te namirnice.

"Bob je jedna nutritivno vrijedna namirnica puna proteina koja je duboko ukorijenjena u europsku civilizaciju, ali, nažalost, neopravdano istisnuta mesnom industrijom. Svoju proizvodnju temeljimo na patentiranom procesu koji je više od deset godina razvijan na Sveučilištu u Kopenhagenu. Našim procesom dobivamo protein, škrob i vlakna neutralnog okusa i boje koji nisu genetski modificirani. Ti proteini se zovu kompletnim proteinima jer imaju sve aminokiseline - njih 21. To našim kupcima iz prehrambene industrije omogućuje da kreiraju zdrave i održive obroke, obroke budućnosti", objasnio je Sedlić.

Proteini iz boba koje proizvodi NUTRIS.tech™, danas se nalaze u biljnim burgerima, biljnom mlijeku, namazima i sportskoj prehrani.

"Mi ćemo za 30 godina trebati 60 posto više hrane, a već danas jedemo sami sebe. Svaki Europljanin pojede 55 kilograma soje godišnje, no većina nje je genetski modificirana i dolazi iz Sjeverne i Južne Amerike. Naša proizvodnja je nutritivna, inovativna i održiva. Vodimo računa o današnjim resursima kako bismo prehranili buduće generacije. To je ključ održivosti", ističe Sedlić.

NUTRIS.tech™ i NUTRIS.farm™ trenutačno zapošljavaju pedesetak ljudi uz dosada integriranih 250 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava koja uzgajaju bob, no cilj je na uzgoj boba potaknuti barem 500 poljoprivrednika. Za iskorištavanje punog kapaciteta tvornice NutriSu je potreban uzgoj boba na 15.000 hektara zemlje, tj. oko 50 tisuća tona sirovine.

"Do 2025. godine želimo dosegnuti puni kapacitet tvornice. Ako nećemo moći svu sirovinu dobivati iz naše zemlje, želimo razvijati uzgoj boba i u susjedstvu. Namjeravamo udvostručiti proizvodne kapacitete i izgraditi novi proizvodni pogon koji bi nam omogućio proizvodnju proteina B", otkrio je Sedlić.

Svoje planove vezuje i uz trendove u prehrambenoj industriji. Sve više ljudi želi živjeti zdravo zbog čega iz godine u godinu raste potrošnja hrane u kojoj su proteini biljnog podrijetla.

Emisija Poduzetnički mindset medijske platforme Poduzetnik prikazuje se premijerno svakoga drugog petka u 10 sati na portalu Novac.hr Jutarnjeg lista. Voditelj je Saša Cvetojević, a urednica Dunja Trojan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:51