Bizaran slučaj

Župa u Slavonskom Brodu pred stečajem zbog spora s vjernicima oko zajma za gradnju ckrve

Četvero vjernika dalo je zajam za gradnju crkve, no zasad ne žele izlaziti s detaljima spora
Ilustracija
 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Slavonskom Brodu pred stečajem je jer četiri fizičke osobe s tog područja traže od nje namirenje svojih potraživanja, a zbog čega su ju, navodi njihov opunomoćenik Ivan Lalić, tužile 2008. godine, piše Glas Slavonije.

Slučaj koji se godinama "valja" sada je kulminirao svojevrsnim presedanom - župa je pred stečajem i dug bi morao biti namiren njezinom imovinom, ako treba - i nekretninama i pokretninama, odnosno novcem.

- Cifre su ‘da boli glava‘, no stranke zasad ne žele izlaziti s detaljima. Dug postoji na temelju pravomoćnih sudskih odluka više od deset godina, a presuda je donesena 2017. Stranke su vjernici, ne žele da se blati, no ako župa ne podmiri dug do 11. lipnja, iznijet ćemo sve detalje - najavljuje Lalić, ne otkrivajući predmet spora.

No iz dobro upućenih izvora doznaje se da je četvero vjernika, tri muškarca i žena, tužilo župu zbog zajma za gradnju crkve.

- Kao vjernici su u dobroj vjeri župi dali zajam za gradnju crkve i sada traže naknadu štete zbog nevraćanja - istaknuo je izvor za Glas Slavonije.

Na upit što je točno iznos od 303.800 kuna, Lalić kaže da je to preostali dug za isplatu, još ne govoreći o ukupnim brojkama. Jedan od četvero vjerovnika podnio je prijedlog za otvaranje redovnog stečaja, a ne, kako je to prethodno trebalo biti, skraćeni postupak. Taj se Brođanin vodio time da župa ima imovine, pa je od njezina sadašnjeg župnika Krunoslava Karasa, koji je ovu dugogodišnju neugodnu situaciju naslijedio došavši u službu u Slavonskom Brodu ljetos, zatražen popis imovine i obaveza župe, a koji treba dostaviti u 15 dana. Trgovački sud u Osijeku donio je zaključak kojim se vjerovnik poziva da u osam dana dostavi valjane isprave "kojima će učiniti vjerojatnim postojanje svoje tražbine prema dužniku".

- Slučaj je po mnogočemu nesvakidašnji, počev od toga da je sud tri puta predmet vraćao na prvostupanjski postupak zato što je druga strana - Crkva - kaže Lalić.

U sudskom zaključku navodi se i da će se, ako predlagatelj ne dostavi zatražene dokumente u navedenom roku, prijedlog za otvaranje stečaja odbaciti kao nedopušten. Sudska odluka uslijedila je nakon što je sredinom travnja objavljen oglas u kojem je navedeno da dug župe, a na temelju rješenja Fine, iznosi 303.852 kune. U zahtjevu Fine za provedbu skraćenog postupka navodi se i da ta župa nema zaposlenih te ima otvoren račun i oročen novac u banci. Vjerovnici su pozvani da predlože otvaranje stečaja te uplate 10.000 kn za troškove, što je Brođanin koji je podnio prijedlog za stečaj i uplatio, no bez valjanih papira o postojanju i iznosu tražbine, pa je pozvan na dopunu.

- Namjerno smo išli s manjkavom dokumentacijom, vjerujući da će se druga strana urazumiti i platiti dug - kaže Lalić za Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:40