Četiri regije

Žrtvovali Zagreb za spas Slavonije: Tko je dobio, a tko izgubio u novoj podjeli Hrvatske?

Najveći gubitnik je Grad Zagreb koji će kao zasebna regija imati BDP 5% veći od EU prosjeka
 Dragan Matić / Dorian Horvat / Nikolina Vuković Stipaničev / Hanza Media

Vlada će do konca siječnja donijeti konačnu odluku o novoj statističkoj podjeli Hrvatske, koja je sada podijeljena na Kontinentalnu i Jadransku.

Nova statistička podjela Hrvatske trebala bi stupiti na snagu 2023. godine, a najveći dobitnici trebali bi biti gospodarstvenici u kontinentalnim dijelovima zemlje koji su prema sadašnjoj podjeli u nepovoljnom položaju jer su “utopljeni” u istu regiju sa Zagrebom. Naime, visina dozvoljenih regionalnih potpora ovisi o gospodarskoj snazi, odnosno vrijednosti BDP-a pojedine statističke regije u odnosu na prosjek cijele Europske unije.

Jedina dilema

Statistička regija Jadranska Hrvatska ostat će jednaka, a kontinentalni dio zemlje podijelit će se na tri dijela. Grad Zagreb postat će samostalna statistička (NUTS 2) regija te će se formirati dvije nove regije - Sjeverna Hrvatska (Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-Križevačka i Zagrebačka županija), te Središnja i istočna Hrvatska (Karlovačka, Sisačko-moslavačka i pet slavonskih županija). Jedina dilema koju Vlada još treba razriješiti do 1. veljače jest hoće li Bjelovarsko-bilogorska županija biti u sastavu regije Sjeverna Hrvatska ili Središnja i istočna Hrvatska.

Hanza Media

Politička odluka

- Na snazi je loša odluka Vlade iz 2012. godine. Sadašnja podjela je nepravedna jer se Slavoniju uz Bjelovarsko-bilogorsku, Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju spojilo s nekadašnjom središnjom Hrvatskom i time se razina BDP-a regije Kontinentalna Hrvatska (u odnosu na prosjek Europske unije) podignula s 39 na 64 posto, i to preko noći. Kako se to loše odrazilo na gospodarstvo u Slavoniji slikovito se može pokazati ovako: umjesto da naši gospodarstvenici, iz fondova koji su sada dostupni, primaju do 75 posto potpore, oni nažalost mogu primati samo od 25 za velika te do 45 posto za mala poduzeća. I zaista mi nitko ne može reći da ta odluka ima smisla - istaknula je jučer ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Vladin plan nove statističke podjele zemlje za Jutarnji list komentirala je stručnjakinja za fondove EU Ariana Vela, direktorica tvrtke Avelant. Kaže kako je Vladin potez ne čudi te ocjenjuje da će najveći dobitnici biti slavonske županije te Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija.

- Plan o ustroju četiriju statističkih regija kroz dvije varijante koje je predstavila Vlada nije me iznenadio jer se, prije svega, radi o političkoj odluci, a veći dio njihova programa u pogledu fondova EU utemeljen je upravo na jačanju podrške korisnicima na području Slavonije i Baranje. Službene analize pokazuju da bi, osim županija na području Slavonije i Baranje, trebale profitirati Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija jer će rasti stopa regionalnih potpora. Ako uzmete u obzir da su regionalne potpore najizdašniji izvor financiranja infrastrukturnih projekata, onda je jasno zašto je ovaj kriterij uzet kao jedan od najvažnijih prilikom izrade simulacije. Iako se čini da je ovo dobar trenutak za donošenje ovakvih odluka, ne treba zaboraviti da Europsku uniju ove godine čekaju izbori za Europski parlament, koji će sigurno imati utjecaj na formuliranje javnih politika i detaljni razvoj referentnog okvira za sljedeće financijsko razdoblje, a to može imati posljedice i na moguću izmjenu trenutačno najavljenih alokacija za države članice i same potpore. Također, iako je navedeno da će ove izmjene imati pozitivan utjecaj i na poduzetnike, a ne samo na javni sektor, potrebno je saznati jesi li poduzetnici upoznati sa značenjem ovih izmjena, posebice uzevši u obzir da su oni najbolji korisnici bespovratnih sredstava - objašnjava Ariana Vela. Detektirala je i najvjerojatnije gubitnike nove statističke podjele Hrvatske.

- Utjecaj na Grad Zagreb neće biti zanemariv jer će njihova razina regionalnih potpora padati. Potencijalni efekti mogu se osjetiti na svim projektima koje planiraju provoditi u sljedećem financijskom razdoblju, ali i na onima koje provode sada, finaciraju ih iz fondova EU, a neće ih stići završiti te će ih fazirati u novo financijsko razdoblje. Također, utjecaj će imati i na poduzetnike, a ne zaboravite da je Grad Zagreb područje u kojem je koncentrirana visoka razina gospodarske aktivnosti.

Klasifikacija

To su sve elementi koje treba uzeti u obzir i detaljno ih proanalizirati, što mislim da nije napravljeno. Smatram da bi ovaj prijedlog trebalo dodatno proanalizirati, uzevši u obzir rizike koji su identificirani, kao i konkretan utjecaj na poduzetništvo, privlačenje investicija i jačanje gospodarske aktivnosti, i tek onda donijeti odluku. Zaključno, bez obzira na izmjenu klasifikacije, Republika Hrvatska ima drugi problem kada su sredstva EU u pitanju, a to je nedostatak kapaciteta sustava i korisnika za provedbu upravo onih projekata koji veći dio potpore dobivaju iz regionalnih potpora. Prema tome, osim ovakvih odluka i preslagivanja regija, Vlada bi trebala razmišljati kako će ojačati kapacitete korisnika u slabije razvijenim regijama jer gurati novac u regije koje nemaju kapacitet da ih iskoriste je slično tome da uzmete vreću novca i bacite u rijeku - zaključila je Ariana Vela.

Najveći gubitnik nove statističke podjele zemlje bit će Grad Zagreb koji će kao zasebna regija imati BDP pet posto veći od europskog prosjeka te će zagrebački gospodarstvenici biti u nepovoljnijem položaju nego sada. To se navodi i u zaključcima studije koju je za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja izradio Institut za razvoj i međunarodne odnose.

“Stvara se poštena prilika da se smanji raskorak”

Dubrovnik, 110511.
Danas je u samostanu Klarisa odrzana press konferencija TUI Inside s ciljem promicanja ugleda hrvatskog turizma, boljeg pozicioniranja Hrvatske kao turistickog odredista te promocije organiziranog turistickog prometa u Njemackoj.
Na fotografiji Ministar turizma RH Damir Bajs.
Foto: Zoran Kusalo / CROPIX
Zoran Kušalo / CROPIX
Damir Bajs

Bjelovarsko-bilogorska županija do petka mora odlučiti hoće li u novoj statističkoj podjeli Hrvatske spadati pod Središnju i Istočnu Hrvatsku ili, pak, pod Sjeverozapadnu Hrvatsku. Odluku o tome, rekao nam je jučer bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, trebale bi donijeti Županijska skupština . “Bit će im prezentirane obje opcije, zajedno s njihovim posljedicama. Riječ je o odlukama koje mogu imati dalekosežne posljedice i važno je da se usuglasimo”, kaže Bajs.

Zagreb, 210318.
Koturaska ulica.
Dario Hrebak bjelovarski gradonacelnik.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / HANZA MEDIA
Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara

Gradonačelnik Bjelovara, Dario Hrebak, prijedloge novih podjela ocijenio je racionalnim potezom. “U obje varijante jasno je da smo u Hrvatskoj konačno prihvatili stvarnost. Podjela iz 2012. je, zbog pozicije Grada Zagreba, sakrila koliko su drugi dijelovi zemlje nerazvijeni. Ovime se stvara racionalna i poštena prilika za poduzetnike izvan Zagreba da smanje postojeći raskorak”, istaknuo je Hrebak. (Adriano Milovan i Gordana Grgas)

Komentar konzultantice Tajane Barančić: Nikako ne bi bilo dobro da se počnu izbjegavati natječaji za poduzetnike s područja Zagreba

Tajana Barančić, Astra poslovni inženjering

Prema jučer objavljenim studijama i prezentaciji prijedloga nove podjele na NUTS 2 razine, načelno mislim da je to korektan smjer. Šteta je da manje razvijeni dijelovi zemlje ne mogu ostvarivati najviše dozvoljene intenzitete regionalnih potpora. Doduše, u preferiranim scenarijima nove podjele Grad Zagreb jest gubitnik u smislu da se očekuje da će korisnici potpora imati 5 posto manje intenzitete potpore. S obzirom na to da se takve regionalne potpore u pravilu najčešće dodjeljuju za izgradnju novih kapaciteta, nabavu opreme i slično, ne vidim veliki problem u takvom smanjenju za Grad Zagreb - kaže Tajana Barančić, konzultantica za fondove EU. Naglašava ipak kako nikako ne bi bilo dobro da se počnu izbjegavati natječaji za poduzetnike s područja grada Zagreba. - Nemojmo zaboraviti da je tu ipak veliki segment našeg gospodarstva i da je njegov utjecaj na ostatak države značajan (kooperanti, kupci, dobavljači) - napominje.

Smatra kako je ovo ujedno možda i prilika da se olakša poduzetnicima s područja Zagreba da na natječajima za dodjelu regionalnih potpora prikupe više bodova. - Naime, u novoj organizaciji Zagreb se ‘žrtvuje’ da bi ostale županije imale veće intenzitete potpora pa bi bilo fer da se barem ukinu bodovni kriteriji koji su sada prisutni, pa na natječajima zagrebački poduzetnici gube 10-20 posto bodova u startu zbog nagrađivanja projekata s manje razvijenih područja. Vidjet ćemo za koju će se opciju Vlada odlučiti i kako će to na kraju izgledati - kaže Tajana Barančić. (Gordana Grgas)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:56