SVI KUPUJU

Znakoviti signali stižu iz Italije, a europsko tržište strujom sve glasnije bruji: Na Balkanu moguće redukcije!

Mrežni operateri i trgovci energijom u istočnoj Europi pripremaju se za moguća ograničenja opskrbe
 Tom Dubravec/ Cropix

Očekivani prelazak toplinskog vala s Pireneja i Apenina u jugoistočnu Europu doveo je do velike potražnje za električnom energijom na Balkanu, uz otvorenu mogućnost ograničenja opskrbe, navodi portal Montelnews pozivajući se na izvore među trgovcima električnom energijom na Starom kontinentu.

- Trenutačno svi kupuju struju - rekao je trgovac električnom energijom za Montel ističući da se na zapadnom Balkanu očekuje rast potražnje za klima-uređajima. Cijene struje u trgovanju za dan unaprijed na burzama jugoistočne Europe, prema podacima Montelnewsa, kretale su se u utorak između 126 i 171 eura za megavatsat, s najvišom cijenom od 443 eura za megavatsat u Sloveniji. S druge strane, navodi isti izvor, u zapadnoj Europi istovrsne vrijednosti u trgovanju strujom bile su značajno manje, u Njemačkoj su, primjerice, iznosile 108 eura za megavatsat.

Na hrvatskoj burzi električne energije (CROPEX) jučer je trgovanje za dan unaprijed zaključeno cijenom od 99 eura za megavatsat, a tijekom trgovanja cijena je išla i do 219 eura za megavatsat. Tijekom utorka, primjerice, zaključna cijena na CROPEX-u bila je 126 eura za megavatsat, a dnevni skokovi išli su i do 392 eura za megavatsat.

image

Operatori mrežama za prijenos struje na Balkanu pred izazovom su da tekući toplinski val ne izazove kolaps mreže - na slici detalj iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS)

Davor Pongracic/cropix/Cropix

Razmatrajući očekivana temperaturna kretanja na Balkanu Montelnews, između ostalog, skreće pozornost na navode Nacionalne meteorološke službe Srbije da bi ovotjedno vruće razdoblje u cijeloj regiji moglo donijeti temperature više i od 40 stupnjeva.

- Mrežni operateri i trgovci energijom u istočnoj Europi pripremaju se za potencijalna ograničenja opskrbe i skokove potražnje izazvane temperaturama koje bi mogle rasti za čak 12 Celzijusa u odnosu na prethodne tjedne - komentirao je za spomenuti portal Andrea Tura, meteorološki stručnjak u talijanskoj prognostičkoj službi Meteo Giuliacci.

Požari u Grčkoj

U prilog tvrdnji da toplinski val izaziva velike cjenovne poremećaje na tržištu električnom energijom portal navodi podatke iz Španjolske. Naime, na tamošnjim su burzama sredinom ovog tjedna, nakon što su temperature pale na prosječna 23 Celzijusa, postizane zaključne cijene trgovanja od 44 eura za megavatsat što je, ističe se, pad od 50 posto u odnosu na cijene početkom tjedna.

- Očekuje se da će toplinski val dodatno potaknuti cijene električne energije na regionalnim tržištima jugoistočne Europe do kraja ovog tjedna - kaže izvor s europskog tržišta strujom za Montelnews ukazujući i na mogući utjecaj požara u Grčkoj na cijene. Šumski požari, nadovezuje se u izjavi za spomenuti portal Styliani Sarri, inženjer u grčkom operatoru elektroenergetske mreže DSO Hedno, pogoršali su utjecaj toplinskog vala na Grčku.

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

- Ovo je tjedan s jednim od najvećih opterećenja sustava u Grčkoj, zbog vrhunca turističke sezone. Zbog toga bi cijene mogle porasti, a vjerojatni pad fotonaponske proizvodnje zbog šumskih požara mogao bi pogoršati situaciju - rekao je Sarri za Montelnews.

Na naglašenu povezanost opskrbe električnom energijom u jugoistočnoj Europi ukazao je kolaps elektroenergetskih sistema Crne Gore i Albanije te dijelova BiH, Grčke i Hrvatske 21. lipnja ove godine pod okolnostima koje se još uvijek istražuju. Istragu vodi europski operator elektroenergetskih mreža Entso-E, koji je sredinom srpnja dao preliminarno izvješće o uzrocima spomenutog "blackouta".

Lipanjski ‘black-out‘

Preliminarno izvješće europskog operatora polazi od podatka da je epicentar za regionalni prekid opskrbe strujom bio u Crnoj Gori, upozoravajući na nalaz istrage da je uoči "blackouta" oko 2000 megavata električne energije u crnogorsku mrežu distribuirano podmorskim kablom iz Italije, dok je obratnim smjerom u Italiju tekao izvoz od 417 megavata.

- U kratkom vremenskom razdoblju, u 12.09 i 12.22, dogodila su se dva neočekivana isključenja nadzemnih vodova u Crnoj Gori i na granici Albanije i Grčke. Odmah nakon drugog isključenja u 12.22 napon je počeo padati u širokom području. Padovi napona su se nastavljali sve dok nisu dosegli toliko niske razine da su uzrokovale niske napone na mnogim vodovima u regiji. To je pokrenulo zaštitne uređaje koji su isključili vodove, što je rezultiralo odvajanjem pogođenog područja od elektroenergetskog sustava kontinentalne Europe - navodi Entso-E. Operator navodi da su nakon prekida opskrbe električnom energijom pogođene elektroenergetske mreže na Balkanu zajedničkim snagama koordinirano uspostavile potreban napon u mreži za manje od tri sata.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:26