Relaksacija mjera

Značajan rast broja izdanih računa: Najveći skok zabilježen u trgovini i servisima vozila

U utorak je broj računa u trgovini bio veći za 24 posto, a iznos računa za 20 posto, dok je u srijedu broj izdanih računa bio veći za 18 posto, a iznos za 25 posto
Ilustracija računa
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Podaci iz sustava fiskalizacije za prva tri dana relaksacije mjera vezanih uz pandemiju korona virusa, koje su se između ostaloga odnosile na trgovinu i ugostiteljstvo, pokazuju značajan rast broja i iznosa izdanih računa u odnosu na iste dane prethodnog tjedna u tim djelatnostima, a to je posebno bilo uočljivo u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala.

Prema podacima Porezne uprave iz sustava fiskalizacije, u ponedjeljak 27. travnja u odnosu na 20. travnja u trgovini je broj računa bio veći za 25 posto, a iznos računa za 27 posto (iznos fiskaliziranih računa je narastao s 266 milijuna kuna na taj dan prošloga tjedna na 337 milijuna kuna na taj dan ovoga tjedna).

U utorak je broj računa u trgovini bio veći za 24 posto, a iznos računa za 20 posto, dok je u srijedu broj izdanih računa bio veći za 18 posto, a iznos za 25 posto. Rastao je, naravno i broj računa i iznosa na njima u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, ali su iznosi tu daleko manji jer je relaksacija mjera samo djelomična.

Iz podataka je tako vidljivo da je broj računa u toj djelatnosti u ponedjeljak 27. travnja u odnosu na prethodni ponedjeljak veći za 21 posto, a iznos računa veći za devet posto. To u iznosima znači da je 20. travnja u toj djelatnosti bilo izdano 68.089 računa , u ukupnom iznosu 4,3 milijuna kuna, a ovoga ponedjeljka je broj izdanih računa porastao na 82.627 dok je iznos bio 4,7 milijuna kuna.

U utorak je broj računa u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane bio veći za 21 posto, a iznos računa je poskočio za 21 posto, dok se u srijedu broj računa bio veći za 13 posto, a iznos računa za 10 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. veljača 2024 19:08