Nova karijera

Životni obrat inženjerke i povratnice iz Makedonije: 'Odmah sam znala da to želim raditi'

Ima OPG i bave se organskom proizvodnjom hrane i uzgojem uljarica i ljekovitog bilja
Maja Lazić, diplomirana inženjerka izabrala je povratak prirodi
 Organica Vita

Umjesto crtaćeg pribora, AutoCAD-a, projektiranja i nadziranja građevinskih objekata, Maja Lazić iz Slatine prije četiri godine izabrala je povratak prirodi i svim njezinim blagodatima.

Nakon što je sedam godina kao diplomirana inženjerka građevine radila prvo kao asistentica na fakultetu, a potom kao web-dizajnerica i grafičarka, Maja se odlučila na potpuni životni zaokret.

Životni preokret

- U biti sam se najmanje u životu bavila poslom za koji sam se školovala. Nije to bio ni posao asistentice na fakultetu, a pogotovo to nije bio rad na web-dizajnu, što sam radila nakon što sam se preselila u Makedoniju. No 2015. godine odlučila sam se vratiti kući i pridružiti ocu Žarku u njegovu već uhodanom poslu uzgoja kamilice, bundeva..., s kojim je počeo 2005. - uvodi nas u svoju priču Maja, koja je vrlo brzo pohvatala konce novoga posla te ga, štoviše, dodatno oplemenila i proširila koristeći znanja stečena na svojim prethodnim poslovima.

- U biti, očevu sam OPG-u i ranije pomagala vezano uz web-dizajn i grafiku, ali s primarnom proizvodnjom nisam imala nikakve veze niti sam išta znala o procesima proizvodnje, pa sam u tom smislu bila potpuni početnik.

No uz oca i edukaciju pomoću knjiga i svega što se može pronaći na internetu vrlo sam brzo ušla u tu priču. Bilo je vrlo izazovno, a mislim da je se najbolje i najbrže uči kada se čovjek nađe u situaciji da mu je to prioritet. No nije mi bilo teško jer sam odmah osjetila da je to ono što zapravo želim raditi - istaknula je naša sugovornica, koja je u kulturama koje je uzgajao njezin otac prepoznala velik potencijal, koji se može dodatno poboljšati, ali i proširiti asortiman.

Roditelje nije nimalo pogodilo što je odustala od onoga za što se školovala, dapače, ocu je bilo iznimno drago kada se vratila “na zemlju” jer mu je pomoć u tom trenutku itekako trebala s obzirom na opseg posla koji je dosegao. Danas je Maja nositeljica njihova OPG-a Organica Vita sa šestero zaposlenih, koji se bavi organskom proizvodnjom hrane i uzgojem uljarica i ljekovitog bilja, proizvodnjom hladno prešanih ulja, maslaca i proteinskih brašna, a otac, koji je u mirovini, i dalje pomaže savjetima i velikim znanjem koje ima, što je i logično.

Novi smjer

Obrađuju 65 hektara zemlje, na kojima dominantno sade biljne kulture, najviše kamilicu, ali i uljnu tikvu, konoplju... Međutim, Maja je s vremenom shvatila da za opstanak na tržištu, kao i još jači proboj, treba uvesti i neke nove kulture, odnosno diverzificirati biljnu proizvodnju.

- Postalo je jako nesigurno oslanjati se na jednu kulturu jer se uslijed loših vremenskih uvjeta može dogoditi da sve propadne, pa smo tražili što bi bilo najbolje za resurse kojima raspolažemo poput sušare i strojeva za doradu ljekovitog bilja. Na najvećem sajmu organske proizvodnje Biofachu u Njemačkoj uvidjeli smo da je sve traženija i sve zanimljivija biljka na tržištu postao različak. Za njegov uzgoj više je razloga. Kao prvo, on dolazi poslije kamilice, što znači da kada kamilicu poberete i osušite, možete i dalje koristiti kapacitete koji bi inače stajali prazni. Osim toga, dorađuje se slično kao kamilica. Zato smo i njega uveli u našu proizvodnju, kao i jaglac, koji u cijeloj Europi uzgaja svega nekoliko proizvođača. Njega se prije bralo kao samoniklo bilje, ali to zna biti jako nezgodno, pa smo ušli u eksperimentalnu proizvodnju, tako da sada uzgajamo vlastite sadnice - objasnila nam je Maja. Tako ove godine imaju kamilicu, konoplju, različak i jaglac. Različak se uglavnom koristi za čaj, a od njega se rade i ekstrakti za kozmetiku. Jaglac se pak dosta koristi za sirupe protiv kašlja i njega rade za jednu farmaceutsku tvrtku.

- Sve nam je u ekološkom uzgoju, a uz kamilicu imamo konoplju na 25 hektara te različak i jaglac, svaki na 2 hektara. Plan je povećavati i različak i jaglac.

No to nije sve, jer Majin OPG radi i hladno prešana ulja te proteine od konoplje i bundeve. Ukupno iz sirovinske osnove imaju oko 15 različitih proizvoda, a rade i namaze od lješnjaka, oraha, bundeve i suncokreta te mješavine za kruh i krekere. - Nov nam je u ponudi i Adventure food set s našim različitim ekološkim proizvodima koji su prije svega namijenjeni sportašima jer su vrlo hranjivi. Angažirali smo nutricionisticu, pa taj set sadrži pakiranje s manjim količinama različitih proizvoda koji se mogu ponijeti na planinarenje, trčanje... U njemu su mala pakiranja proteina bundeve i konoplje, sjemenke chije, sušeni dud i namazi od lješnjaka i suncokreta - kazala je Maja, dodavši da veći dio proizvoda plasiraju u inozemstvo.

Zadnja linija obrane

- Naši se proizvodi mogu naći i u hrvatskim trgovinama zdrave hrane, no većinu ipak prodajemo izvan granica Hrvatske, u Sloveniji, Njemačkoj, jako puno prodajemo preko Amazona, a imamo i registriranu tvrtku u Londonu - istaknula je naša sugovornica, koja nam je na kraju rekla i da je sada sasvim sigurna da je u njezinu slučaju poljoprivredni sektor više dobio nego što je građevinski izgubio.

- Uvukla mi se poljoprivreda pod kožu, pa danas radim sve što se tiče primarne proizvodnje. Jedino ne vozim traktor. Negdje sam morala podvući crtu - nasmijala se za kraj naša sugovornica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2021 17:29