IMAJU KOLEKTIVNI UGOVOR

Život prosječnog radnika Ikee u Hrvatskoj: Božićnice veće 20%, 34 dana godišnjeg, nagrade, ekstra paket zdravstvenog...

U siječnju iduće godine IKEA će zaposlenicima isplatiti 2118 kuna bruto nagrade u znak zahvalnosti za trud tijekom pandemije covida
 Davor Pongračić/Cropix

Najavljujući da će u siječnju iduće godine zaposlenicima isplatiti nagradu u znak zahvalnosti za trud tijekom pandemije, što u Hrvatskoj ispada u prosjeku 2118 kuna (bruto) po radniku, Ikea je objavila da je nedavno sklopila i prvi kolektivni ugovor na području jugoistočne Europe i to u - Hrvatskoj.

Odnosi se na 660 zaposlenika tvrtke IKEA Hrvatska, a o njemu se pregovaralo godinu dana sa Sindikatom trgovine, uglavnom preko aplikacija poput Zooma jer je regionalna uprava u Beogradu, a sklopljen je na pet godina.

Iz kompanije kažu da se njime jamče postojeća prava radnika, a "postignut je i dogovor o povećanju prava poput 20 posto većeg iznosa božićnice i regresa te je povećan broj dana godišnjeg odmora, koji maksimalno može trajati 34 dana". To znači, kako doznajemo, da će božićnica i regres iznositi po 1500 kuna.

Rad nedjeljom plaćen je 35 posto više nego ostalim danima, a prekovremeni rad i rad blagdanima plaća se 50 posto više. Kako nam kaže sindikalni povjerenik Branimir Ilijanić, tražili su više od toga, ali zasad nisu uspjeli. Također, plaće nisu definirane tim ugovorom.

- Naši zahtjevi bili su teški 3-4 milijuna eura i bilo bi iluzorno očekivati da će baš sve proći. Zadovoljni smo da imamo prvi kolektivni ugovor, to nam je temelj, a za ostalo očekujemo da će uskoro slijediti nastavak pregovora - dodaje.

Između ostaloga, čekaju se izmjene Zakona o trgovini kojima će se ograničiti rad nedjeljom te prijedlog Uprave pravilnika o plaćama.

Plaće se trenutno definiraju prema Ikeinu globalnom modelu, uz prilagodbe hrvatskom zakonodavstvu, a općenito su malo više od državnog prosjeka, kaže Ilijanić. Jedan od sindikalnih zahtjeva ipak je bio, primjerice, povećanje plaća blagajnicama, kao i to da noćni rad u logistici bude plaćen 100 posto više, a ne 50 posto.

Tražili su i povećanje dodataka za rad nedjeljom i blagdanima te prekovremeni rad, kao i da se, po uzoru na Austriju, uvode novi dodaci za rad subotom poslijepodne.

Kolektivnim su ugovorom definirana razna materijalna prava - otpremnine u slučaju odlaska u mirovinu, kolektivno osiguranje radnika te naknade obiteljima u slučaju smrti ili invalidnosti, kao i jubilarne nagrade, darovi djeci, ali i pokloni za sklapanje braka ili za okrugle rođendane, a Ikea će i za rođenje djeteta darovati poklon-bon u iznosu od 2000 kuna.

Ilijanić kao bitno naglašava da su pojačali zdravstveno osiguranje zaposlenika koji, uz osnovni paket dopunskog i dodatnog osiguranja, sada imaju i ekstra paket u vrijednosti od 10.000 kuna godišnje za specijalističke preglede.

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić kaže da je kolektivnim ugovorima trenutno pokriveno 47 posto članova u tom sektoru, a do kraja godine očekuju završetak pregovora o granskom ugovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:26