KARIJERNI SKOK

Žigman izabran u važan europski odbor, radit će na razvoju europske financijske regulative

Kao predstavnik Hanfe imenovan je u Upravni odbor Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje

Ante Žigman, predsjednik upravnog vijeca Hanfe.
 

 CROPIX

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga Ante Žigman upravo je doživio vrlo značajan karijerni skok na internacionalnom planu, a da se ne radi o običnom kooptiranju hrvatskih predstavnika u međunarodne institucije jer je predstavnik zemlje članice.

Naime, Žigman je upravo izabran za člana Upravnog odbora Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) s redovnim mandatom u trajanju od dvije i pol godine. U priopćenju vezanom za Žigmanov izbor odnosno imenovanje naglašavaju kako je …" predstavnik Hanfe prvi put i u Upravnom odboru i u Odboru nadzornika ove europske regulatorne agencije što otvara dodatne mogućnosti iznošenja prijedloga i stavova važnih za daljnji razvoj europske financijske regulative i njezine provedbe na nacionalnoj razini."

Treba objasniti kako je EIOPA, uz ESMA-u i EBA-u, jedno od tri europska financijska nadzorna tijela te neovisno savjetodavno tijelo Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije. Nadzire provedbu europske regulative na nacionalnoj razini te savjetuje i nadgleda nacionalne regulatore u njihovoj superviziji društava. Trenutačno Upravnim odborom EIOPA-e predsjedava Petra Hielkema, a ostalih šest članova su predstavnici nacionalnih regulatora. Tako su uz Antu Žigmana, trenutni članovi i Else Bos iz Nizozemske, Alberto Corinti iz Italije, Frank Grund iz Njemačke, Åsa Larson iz Švedske te Patrick Montagner iz Francuske. Drugim riječima, Žigman je tu jedini predstavnik koji dolazi iz male zemlje članice.

Priopćenje o Žigmanovom imenovanju ističe kako je "…strateški fokus na ujednačenu zaštitu potrošača i očuvanje financijske stabilnosti na području cijele Europske Unije, EIOPA će se u ovom razdoblju prema svom strateškom planu posebno usredotočiti na provedbu zelene i digitalne transformacije i razvoj održivih financija, edukaciju i primjenu Uredbe o digitalnoj i operativnoj otpornosti (DORA), implementaciju direktive Solventnosti II u sektoru osiguranja i reosiguranja, ranom detektiranju svih vrsta rizika i njihovih utjecaja na financijska društva i potrošače te na što kvalitetnije djelovanje nacionalnih regulatora i postavljanje viših standarda korporativnog upravljanja financijskih društava."

Ante Žigman također predsjedava i Upravljačkim odborom za rizike i financijsku stabilnost EIOPA-e. Ujedno, obnaša i višegodišnje članstvo u Izvršnom odboru Međunarodnog udruženja nadzornih tijela u osiguranju (engl. International Association of Insurance Supervisors – IAIS) na mjestu predstavnika regije srednje i istočne Europe i Zakavkazja (CEET).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2023 07:06