NA PUTU PREMA GORE

Žena u upravama tvrtki ima najviše dosad, uveden i novi zakon: No, taj broj je ipak sramotno mali

Porast udjela žena na menadžerskim pozicijama možda nastavi i zbog novih zakona

Ilustrativna fotografija

 Ghislain & Marie David De Lossy/Imagesource/Profimedia

Selectio indeks žena, koji mjeri udio žena u upravama društava u sastavu indeksa Crobexa, u 2023. godini iznosi 22,2% što je za 9,36 p.p. više u odnosu na prošlu godinu. Također, javljaju iz grupe, postotak tvrtki sastavnica Crobexa, koje u upravama nemaju niti jednu ženu, tzv. ‘zero companies‘, smanjio se za 9,57 p.p. u odnosu na prošlu godinu, pa ih je sada 33,3%.

Istraživanje je pokazalo da postoji i pozitivan trend u zapošljavanju. Voditeljica odjela za regrutaciju i selekciju Selectio Grupe Valentina Haddad ističe da se vidi blagi porast zapošljavanja žena na višim i odgovornijim funkcijama, kao i porast internih rotacija koje su stvorile dodatnu priliku za napredovanje. "Isto tako, u većem broju primjećujemo pozitivnu diskriminaciju u korist žena za funkcije višeg menadžmenta jer je tvrtkama danas sve važniji omjer žena i muškaraca kao i divezifikacija i inkluzija".

Iako se broj žena u upravama povećao, napominju iz grupe, smanjio se broj društava s predsjednicom uprave za jedno društvo u odnosu na prošlu godinu. Ove godine četiri društva imaju predsjednice koje su ujedno i jedine članice uprave, a to su Brodogradilište Viktor Lenac, Ericsson Nikola Tesla i FTB Turizam, dok Podravka ima 40% žena u upravi.

Porast udjela žena na menadžerskim pozicijama možda se nastavi i zbog novih zakona. Naime, prošle je godine Europsko vijeće odobrilo novi zakon Europske unije za uravnoteženiju rodnu zastupljenost u upravama tvrtki koje javno kotiraju na burzi. Prema ovom zakonu, tvrtke bi trebale omogućiti 40% mjesta za osobe podzastupljenog spola na menadžerskim pozicijama ili 33% mjesta na direktorskim pozicijama do 2026. godine.

Nositelji certifikata Poslodavac Partner najbliže europskom indexu

Dobar pokazatelj pozitivnog trenda u Hrvatskoj je udio žena u upravama tvrtki nositeljica certifikata Poslodavac Partner koji trenutno iznosi 26,9% i koji je veći u odnosu na društava u sastavu CROBEXA. Na samom vrhu su HiPP, Poslovna inteligencija, Procter & Gamble i TRS sa 100% zastupljenosti žena u upravama, a iznad prosjeka su i PLIVA sa 75%, Zagrebačka pivovara sa 66,7% te HBOR sa 60% žena u upravama.

Postoji li i dalje stakleni strop?

Pozitivan trend u Hrvatskoj čini se manje pozitivnim kada stavimo brojke u europski kontekst. Naime, svih 100 najznačajnijih tvrtki Londonskoj burzi imaju barem jednu ženu u upravi, a zastupljenost žena u upravama 100 najznačajnijih društava na Londonskoj burzi, prema podacima The Female FTSE Board Report za 2022., je 39,6% i pokazuje trend daljnjeg rasta. Prema podacima Europskog instituta za jednakost spolova iz 2021., udjel žena u upravama najznačajnijih društava izlistanim na burzama u Europskoj uniji je 31,6%, pa tako Hrvatska još uvijek kaska za europskim prosjekom za skoro 10 p.p.

Važno je naglasiti da Europa ima mnogo visokokvalificiranih žena te da čak 60% diplomiranih čine žene zbog čega bi udio žena u biznisu i na europskoj razini trebao biti veći.

"Iako je postignut napredak prema rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu, stakleni strop za žene još uvijek postoji u mnogim industrijama i organizacijama. Žene su i dalje podzastupljene na menadžerskim pozicijama i suočavaju se s preprekama poput rodne pristranosti, nedostatka pristupa mentorima te nejednakih plaća", istaknula je Valentina Haddad.

"Kako bi rast udjela žena na rukovodećim pozicijama nastavio i dosegao europske standarde, potrebno je poticati interes i mogućnost promoviranja žena u menadžmentu", dodala je Lara Šubić Šuša, voditeljica projekta Poslodavac Partner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 17:04