Nešto novo

Zemlja tekile i tacosa ukida BDP i uvodi 'indeks sreće' kao alternativu

Pokazatelj će zajedno razviti ekonomisti, matematičari, sociolozi, psiholozi i drugi stručnjaci a služit će za mjerenje ne samo gospodarskog rasta, već i razine nejednakosti i "sreće stanovnika"
Mexico City
 AFP

Meksiko će uvesti indeks sreće kao alternativu bruto domaćem proizvodu (BDP) za kojeg smatra da nije dobar pokazatelj dobrobiti građana, objavio je predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Pokazatelj će zajedno razviti ekonomisti, matematičari, sociolozi, psiholozi i drugi stručnjaci, a služit će za mjerenje ne samo gospodarskog rasta, već i razine nejednakosti i "sreće stanovnika", naveo je u četvrtak meksički predsjednik, izabran iz redova ljevice.

"Tehnokratima se to neće svidjeti, ali za nas bi moglo biti dobro i svakako "nešto novo", objasnio je Lopez Obrador na dnevnoj konferenciji za novinare. Predsjednikova najava vremenski se poklopila s padom meksičkog gospodarstva zbog teških posljedica širenja Covida 19, primjećuje dpa.

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će se meksičko gospodarstvo ove godine smanjiti 6,6 posto, nakon stagnacije u 2019.

Drugo gospodarstvo Latinske Amerike s gotovo 130 milijuna stanovnika bilježi vrlo visoku razinu nejednakosti a više od 50 milijuna građana klasificirano je kao siromašno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:52