PREUZIMANJA

Zeleno svjetlo za trećeg igrača: Svi regulatori dali zeleno svjetlo za Telemachovo preuzimanje Optime

Ovim preuzimanjem se stvaraju bolji uvjeti za krajnje korisnike te stoga će ova koncentracija imati pozitivne učinke na jačanje tržišnog natjecanja, navodi AZTN

Zgrada Optima telekoma

 Optima

Prodaja Optima telekoma, druga najveća akvizicija na telekomunikacijskom tržištu u Hrvatskoj dosad, teška 347 milijuna kuna, bit će zaključena u siječnju. Za to više nema dvojbe, jer United grupi, odnosno Telemachu, preostalo je još jedino odraditi formalnu proceduru prebacivanja vlasništva. Oko Božića su, naime, svi tržišni regulatori daii zeleno svjetlo za Telemachovo preuzimanje Optima telekoma i time su formalno zadovoljeni svi pravni preduvjeti ovog preuzimanja.

Prvo je Agencija za tržišno natjecanje odobrila akviziciju Optime, zatim je to učinio i HAKOM. Telekomunikacijski regulator je Optimi skinuo regulatorne obveze koje inače vrijede za Hrvatski telekom čime je Optima prestala, u regulatornom smislu, biti dio HT grupe.

AZTN je u svojoj odluci naveo da se stvaranjem trećeg, potpuno integriranog takmaca u sektoru elektroničkih komunikacija, ukazuje na potencijalne učinkovitosti koje proizlaze iz sposobnosti telekoma da ponudi pakete koji objedinjuju fiksne i mobilne usluge. Telemach je preuzimanjem Tele2 ušao na mobilno tržište, ali tek s preuzimanjem Optime postaje i veći igrač na fiksnom tržištu u Hrvatskoj.

- U konačnici time se stvaraju bolji uvjeti za krajnje korisnike te stoga će ova koncentracija imati pozitivne učinke na jačanje tržišnog natjecanja stvaranjem trećeg tržišnog takmaca dugogodišnjim vodećim takmacima na tržištu, a time bi trebale nastupiti i koristi za potrošače - navodi AZTN.

Svoje pozitivno mišljenje dala je i Agencija za elektroničke medije (AEM). Povrh toga, Optima telekom o tome je obavijestio Zagrebačku burzu.

Kada je Optima prije nekoliko godina došla pred stečaj, Zagrebačka banka i Hrvatski telekom su uz odobrenje AZTN-a zamijenili su potraživanja prema tom operateru za vlasnički udjel, uz uvjet AZTN-a da to bude privremeno. Zaba je tada potpisala ugovor s HT-om o upravljanju nad Optimom, koji je uključivao i zajedničku prodaju vlasničkih udjela. Zaba i HT zajednički posjeduju 54,3 posto Optime, odnosno njeni su većinski vlasnici.

HT je ispoštovao taj uvjet i potpisao kupoprodajni ugovor s Telemachom, odnosno United grupom, uz procjenu vrijednosti Optime od 639 milijuna kuna. Telemach se zasad suzdržava od opširnih komentara, ali na burzi, glavno je pitanje hoće li ići u istiskivanje malih dioničara, što mnogi od njih priželjkuju očekujući dobru zaradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:32