TRANSFORMACIJSKI ISKORAK

Zelena tranzicija naše najveće kompanije: Ina i nakon 60 godina tradicije ostaje prvi izbor kupaca u pokretu

Puštanjem u rad solarne elektrane Virje prošlog proljeća, Ina je prvi put u povijesti postala proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora


IA rafinerija nafte Urinj

 Damir Skomrlj/Cropix

Ina kao vodeća naftna i plinska kompanija u Hrvatskoj i jedna od predvodnica hrvatskog gospodarstva zasigurno može i treba imati važnu ulogu kada je u pitanju zelena tranzicija. Kompanija je to koja sada već više od 60 godina uspješno odgovara na nove zahtjeve energetskog tržišta. Nema razloga da tako ne bude i u budućnosti. Ina je već zakoračila u smjeru nadogradnje svojeg tradicionalnog lanca vrijednosti projektima obnovljivih izvora energije s ciljem diverzifikacije energetskog miksa. Snažno ulaže u energetsku učinkovitost i smanjenje emisija te unapređuje tehnologije kako bi osigurala održivost. Pritom sigurnost opskrbe tržišta ostaje prioritet broj jedan.

Značajna ulaganja

Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, vrijedne oko 630 milijuna eura, što je najveća pojedinačna investicija kompanije u njezinoj povijesti, najbolje oslikava sve navedeno. Nova i moderna postrojenja koja se grade ojačat će sigurnost opskrbe hrvatskog i regionalnog tržišta naftnim derivatima te osigurati dugoročnu održivost Inina cjelokupnog rafinerijskog poslovanja. Projekt je na 84 posto ukupne dovršenosti, a slijede izuzetno zahtjevni završni radovi. Trenutno je u tijeku i oko 100 milijuna eura vrijedan redovni remont Rafinerije, zbog kojega je u privremenom zastoju. Značajna ulaganja nastavljaju se i u tradicionalnu proizvodnju nafte i plina jer to će Ini omogućiti daljnje financiranje održivih projekata. U proteklih pet godina kompanija je uložila oko 450 milijuna eura u projekte istraživanja i proizvodnje, uglavnom u Hrvatskoj. Nedavno je objavila novo značajno otkriće plina blizu Grubišnog Polja, unutar istražnog područja Drava - 03, a s aktivnostima istražnih bušenja Ina će na svojim koncesijama u Hrvatskoj nastaviti i u ovoj godini. Uz to, planirano je provođenje razvojnih i optimizacijskih projekata s ciljem usporavanja očekivanih trendova pada proizvodnje nafte i plina uslijed starosti polja, jer sa svakim proizvedenim barelom i kubnim metrom Ina doprinosi smanjenju ovisnosti o uvozu.

Geoterme kao nova razvojna mogućnost

Obnovljivi izvori energije i održivost posebno su naglašeni kao jedan od ključnih segmenata dugoročne strategije poslovanja kompanije. Puštanjem u rad solarne elektrane Virje prošlog proljeća Ina je prvi put u povijesti postala proizvođač komercijalne električne energije iz obnovljivih izvora. U energetsku će mrežu s izgrađenom solarnom elektranom u Sisku isporučivati oko 16.000 MWh električne energije iz obnovljivih izvora. Planovi za isporuku novih megavata već su u tijeku jer Ina ispituje mogućnosti gradnje solarnih elektrana i drugim lokacijama, primjerice na području spomenute riječke rafinerije. U tijeku je i novi ozbiljan transformacijski iskorak Ine. Dobivanje dozvole za istražne djelatnosti u dva geotermalna istražna područja u Hrvatskoj - Leščan i Međimurje 5 - kompaniji otvaraju nove mogućnosti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Inin ulazak u geotermalnu energiju itekako ima smisla s obzirom na stručnost i znanje stečeno tijekom istraživanja nafte i plina, koja su istovjetna geotermalnim istraživanjima. Iako javnost često ima drugačiji dojam, ni ovi projekti nisu lišeni ulagačkog rizika jer se i kod ovakvih istraživanja očekivane pretpostavke mogu u bitnome razlikovati od stvarnog stanja u podzemlju.

image

Ina crpka

Ina/

Fokus na obnovljivim izvorima energije

Inicijative Ine usmjerene na održivost i energetsku tranziciju ovdje ne prestaju. Naime, Ina u Sisku razvija centar za obnovljive izvore energije, a trenutno je najizgledniji za realizaciju projekt proizvodnje bioplina iz poljoprivrednih ostataka. U okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti izdvajaju se sredstva za sufinanciranje ovakvih projekata, koja mogu pridonijeti isplativosti planirane investicije. U tijeku su projektiranje i dodatne analize održivosti samog projekta radi donošenja konačne poslovne odluke. Težnje kompanije usmjerene su i na proizvodnju obnovljivog vodika. To bi podrazumijevalo gradnju elektrolizera od 10 MW i prateće solarne elektrane za proizvodnju obnovljivog vodika u Rafineriji nafte Rijeka. Investicije u obnovljive izvore energije i dalje podrazumijevaju značajna ulaganja i zato Ina naglasak stavlja na ona ulaganja koja su pametna i dugoročno održiva, kako za kompaniju tako i za cjelokupno nacionalno gospodarstvo.

Transformacija maloprodaje

Svjesna svih promjena i zahtjeva na tržištu koji dolaze sa zelenom tranzicijom, Ina se i na svojim maloprodajnim mjestima prilagođava potrebama kupaca, koje se mijenjaju brže nego ikad. Snažna digitalizacija, poboljšanje energetske učinkovitosti benzinskih postaja, ali i širenje palete proizvoda i usluga, osobito gastronomskim konceptom Fresh Corner, pridonose činjenici da Ina i nakon 60 godina tradicije ostaje prvi izbor kupaca u pokretu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 11:14