Novi prijedlozi HUP-a

Žele jasan odgovor Vlade: 'Zašto je Zakon o radu ostao isti kao da se ništa ne događa?'

Želimo jasno znati pravila igre i na vrijeme planirati svoje poslovanje. Imamo jasnu naznaku pada BDP-a od 9 posto
Ilustracija
 NurPhoto via AFP

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zatražila je od Vlade, prije nego što ona postane tehnička, jasan odgovor koje gospodarske mjere idu dalje i što ih čeka u idućem razdoblju, poručujući da gospodarstvu i nadalje trebaju instrumenti za likvidnost, povoljni krediti te naplata PDV-a po naplaćenoj fakturi.

Nitko ne osporava što je Vlada učinila do sada, međutim, neizvjesno je hoće li se neke od dosadašnjih mjera nastaviti, navodi se u priopćenju HUP-a.

"Poslodavci tako u svrhu osiguravanja likvidnosti žele nastavak mjere o naplati PDV-a po naplaćenoj fakturi, barem do kraja godine, dok se gospodarstvo barem malo ne oporavi. Poslodavcima su potrebni i povoljniji instrumenti kreditiranja i financiranja kako bi preživjeli u narednom razdoblju", poručuju iz HUP-a.

Podsjećaju i kako je Vlada donijela mjere sukladno kojima smo "ostali kod kuće", međutim, nije definirala rad od kuće i regulirala ga kroz zakon. Zakon o radu ostao je identičan kao da se u državi ništa ne događa. Također, između ostalog, neizvjesno je nastavlja li se s digitalizacijom ili se vraćamo na biljege i papirologiju, navode iz udruge poslodavaca.

"Želimo jasno znati pravila igre i na vrijeme planirati svoje poslovanje. Imamo jasnu naznaku pada BDP-a od 9 posto, što je prema nama i optimističan scenarij, te zasigurno ulazimo u recesiju. Jako puno ljudi će nažalost završiti na burzi kada prestanu ove mjere, ukoliko je to sve što će Vlada intervenirati", ističe u priopćenju predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Zagreb, 120312.
Hotel the Regent Esplanade, Mihanoviceva 1.
Osma po redu Telecom Arena odrzana je u hotelu Esplanade pod pokroviteljstvom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Predstavnici telekomunikacijske industrije i povezanih institucija u Hrvatskoj govorili su o trendovima digitalnog doba, novim poslovnim prilikama, izazovima Europske Unije i poslovnim mogucnostima u regiji jugoistocne Europe.
Na slici: Tomislav Gavazzi - generalni direktor Infoarena.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja

Iz HUP-a navode i da, kada je riječ o ukidanju parafiskalnih nameta, "vide da nema snažnijeg i odlučnijeg rezanja troškovne strane proračuna, nego samo rebalans".

"Pred nama je jedna velika neizvjesnost, potencirana izborima, te jasno želimo znati što nas čeka", poručuju iz HUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 13:50