Financijska održivost

Zdravstveni sustav na koljenima: Vuče ogromne dugove, a sada je postalo još i gore

Moramo učiniti sve da se po izlasku iz ove krize napravi ono što je potrebno
Zdravko Marić
 Damjan Tadic / CROPIX

Ukupni dugovi u zdravstvu krajem prošle godine iznosili su 8,5 milijardi kuna, a u ovom dijelu godine su se povećali za još oko 500 milijuna kuna, ustvrdio je u utorak potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”. Prema njegovim riječima, i u 2019. i u 2020. najveći porast duga se odnosi na bolnice pod upravljanjem županija.

“Sada se pokazuje koliko nam je zdravstveni sustav vrijedan i važan i koliko sjajne djelatnike imamo. Međutim, financijski dio sustava još uvijek nije održiv. Moramo učiniti sve da se po izlasku iz ove krize napravi ono što je potrebno. Nema jedne jednokratne mjere, nema jednog čarobnog štapića koji će to sve okrenuti, ali sustav treba temeljito usmjeriti i reformirati da postane i financijski održiv”, naglasio je Marić.

Marić je jučer rekao i da je pad poreznih prihoda u travnju bio gotovo 40 posto, a pad doprinosa oko 20 posto. Pritom je najavio i da će građanima unatoč tome u lipnju biti isplaćen povrat poreza, dodajući kako se nada da će povrat preplaćenog poreza u lipnju postati trajna praksa, a ne kao do sada u kolovozu. Dodao je da to nije vezano uz vjerojatne srpanjske izbore jer je to najavio puno prije nego što se počelo pričati o izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:31