Blokirani građani

Zdravko Marić: Novi paket zakona iz blokade odmah izvlači 7000 građana

Bošnjaković smatra da bi tim zakonom moglo biti obuhvaćeno oko 120.000 građana
Ilustracija
 Joško Ponos / Hanza Media

Vlada je ovog tjedna usvojila paket zakona kojim se, prema riječima premijera Andreja Plenkovića, nastoji olakšati položaj blokiranih građana.

Riječ je o tri prijedloga zakona - o otpisu dugova fizičkim osobama, o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju potrošača i o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima. Ministar financija Zdravko Marić, obrazlažući Prijedlog zakona o otpisu dugova fizičkim osobama, iznio je podatke prema kojima je krajem ožujka u Hrvatskoj bilo 325.000 blokiranih građana čija je ukupna blokada veća od 42 milijarde kuna uz više od 21 milijardu kuna kamata. Marić je, prenosi Hina, rekao kako se tom mjerom očekuje trenutačna deblokada oko 7000 građana.

Prema ovom zakonu, koji će se jednokratno primijeniti na sve dugove s kraja prošle godine, vjerovnici se dijele na dvije grupe koje će na različit način postupati prema dužnicima. Vjerovnici iz grupe 1, u koju spadaju država, proračunski i izvanproračunski korisnici, trgovačka društva u isključivom vlasništvu države, pravne osobe kojima je osnivač Hrvatska, obavezni su otpisati do 10.000 kuna glavnice po dužniku. Što se tiče vjerovnika iz grupe 2, u koju spadaju jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, financijske institucije te druge pravne i fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost, oni će sami odlučivati o iznosu otpisa.

Marić je pojasnio da im se otpisani dug do 10.000 kuna priznaje kao porezni rashod, što im je stimulans da slijede primjer države. Za ostali dio duga predviđena je obročna otplata, odnosno reprogram do 60 mjeseci za dugove veće od 500.000 kuna. O prijedlogu zakona provedbe ovrhe na novčanim sredstvima Marić je rekao kako se ograničava trajanje ovrhe nad novčanim sredstvima samo za fizičke osobe, dok se za pravne pokreće stečajni postupak.

- Ako se tražbina vjerovnika ne naplati u cijelosti od fizičke osobe u roku od tri godine od primitka u Finu, a nije bilo pokušaja naplate u zadnjih šest mjeseci, Fina automatizmom prestaje s ovrhom. Međutim, time ne prestaje dugovanje - istaknuo je, prenosi Hina, Marić. Procjena je da bi tom mjerom moglo biti deblokirano oko 71.000 građana s ukupnim iznosom blokada od 32 milijarde kuna.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, obrazlažući prijedlog izmjena Zakona o stečaju potrošača, rekao je da se on odnosi na građane koji su dužni do 20.000 kuna, a u blokadi su dulje od tri godine. Izmjenama se uvodi ubrzani i pojednostavljeni stečajni postupak. Njime će se omogućiti građanima koji se nalaze u dugotrajnoj blokadi da u kraćem razdoblju dobiju još jednu priliku podmiriti dug vjerovnicima, a njima da ih naplate.

Bošnjaković smatra da bi tim zakonom moglo biti obuhvaćeno oko 120.000 građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:05