VLASNIK BRODOSPLITA

‘Zdravko Marić je u pravu, brodovi su skoro gotovi, ne vidim zašto nam ne bi odobrili kredit‘

Za dovršetak prvog broda treba još oko 500.000 eura, a za drugog oko 8 milijuna eura“, rekao je Debeljak

Tomislav Debeljak

 Bozo Radic/Cropix

Iako nije odgovorio na naš upit o izloženosti ministarstva financija prema Brodosplitu već nas je uputio da odgovor potražimo od ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić je ipak nakon sjednice Vlade RH komentirao situaciju u Brodosplitu.

Naglasio je da nije upoznat do kraja s problemima Brodosplit te da će tražiti dodatna pojašnjenja jer mu nije, kako kaže, jasno na koji način su sankcije Rusiji negativno utjecale na situaciju s Brodosplitom. Dodao je da ne vidi kako je situacija s VTB bankom utjecale na funkcioniranje Brodosplita te je iznio da je HBOR izložen prema Brodosplitu u iznosu od oko 70 milijuna eura, te da je Vlada RH izdala jamstva u vrijednosti 32 milijuna eura.

Ministar gospodarstava i održivog razvoja Tomislav Ćorić je otkrio da se vode razgovori između Brodosplita i HBOR-a oko pronalaska rješenja te je naglasio da hrvatska brodogradnja ima budućnost isključivo u tržišnim nišama s visokom dodanom vrijednošću u odnosu na konkurenciju brodogradilišta s Dalekog Istoka.

Komentar izjava ministara

Tomislav Debeljak nam je komentirao izjave ministara.

„Ministar Ćorić je jako dobro rekao da brodogradnja ima perspektivu za brodogradilišta koja nađu profitabilnu nišu i nakon covid krize popune knjigu narudžbi profitabilnim brodovima visoke dodane vrijednosti. Upravo to radi Brodosplit. Pronašli smo svoju nišu u polarnim kruzerima, luksuznim jahtama i brodovima specijalne namjene. Trenutno čekamo izdavanje avansnih jamstava, što je preduvjet za stupanje na snagu novih ugovora. Brodosplit je krajem prošle godine ugovorio gradnju jedne super jahtu, jednog polarnog kruzera, a u fazi je ugovaranja velikog rezidencijalnog broda i 15 ophodnih brodova za izvoz“, komentirao nam je Debeljak..

Vezano za izjavu ministra Marića, Debeljak kaže da je ministar financija u pravu kada kaže da je jedan brod praktički gotov, a drugome još malo treba za završetak. „Točnije za dovršetak prvog broda treba još oko 500.000 eura, a za drugog oko 8 milijuna eura“, kaže Debeljak .

Debeljak kaže da je ministar Marić u pravu i kad kaže da su krediti većim dijelom isplaćeni, ali dodaje da je upravo u tome ključni problem te da je to uzrok trenutne situacije u kojem se nalazi Brodosplit. Naime, vrijednost brodograđevnih ugovora za ova dva projekta je ukupno 150 milijuna eura . Brodosplit je u projektima planirao sudjelovati sa 20 posto vlastitog učešća, što iznosi 30 milijuna eura i u potpunosti je u skladu sa smjernicama OECD-a i brodograđevnom praksom. Za preostali iznos od 120 milijuna eura, dogovorili smo uvjete kreditiranja kod VTB-a, ali oni su isplaćeni samo do iznosa od 82 milijuna eura. Budući da je za dovršetak brodova potrebno još 8,5 milijuna eura, jasno je da vlastita sredstva uložena u projekte iznose dodatnih 29,5 milijna eura te da je to ukupno 59,5 milijuna eura“, pojašnjava Debeljak.

Debeljak naglašava da su ograničenja nametnuta VTB-u zbog rata u Ukrajini onemogućila isplatu preostalih 38 milijuna eura te da su dovela Brodosplit I DIV Grupu u poziciju da su se, uz 30 milijuna eura vlastitog kapitala kojeg su planirano uložiti u ove projekte, do danas iscrpili s, kako dodaje, dodatnih 29,5 milijuna eura.

„Upravo činjenica da su brodovi skoro gotovi je snažan argument za odobrenje kredita jer je rizik povrata time sveden na minimum. Da nisu dovršeni a da se traži kredit, kao što je to bio primjer u Uljaniku i 3.Maju, to bi bio problem. Brodosplit ne traži potpore, već samo komercijalni kredit kako bi mogli započeto završiti, te kasnije vratiti HBOR-u s kamatama i svi zajedno na ovim projektima zaraditi, a radnike i Brodosplit ponosno očuvati I brinuti o svojoj najznačajnijoj izvoznoj grani“, ističe vlasnik Brodosplita.

image

Brodosplit

Nikola Vilic/Cropix

Debeljak naglašava da je točno je da je Brodosplit restrukturiran sa 1,5 milijardi kuna, ali dodaje da su ta sredstva odobrena od strane Vlade RH i Europske komisije za pokrivanje gubitaka napravljenih od datuma predaje ponude za preuzimanje Brodosplita do datuma potpisivanja Ugovora. „Mi smo dio tih gubitaka, oko 140 mil kuna, preuzeli na sebe i obvezali se pokriti ih u roku 5 godina, od čega DIV direktno, dokapitalizacijom i kupnjom dionica u ukupnoj vrijednosti od 53,6 mil kuna. Do 2010. godine Brodosplit je državu koštao oko 20 milijardi kuna. S druge strane, nakon našeg preuzimanja, u posljednjih 10 godina poslovanja, Brodosplit državu nije koštao ništa, a DIV Grupa zajedno sa Brodosplitom, državni proračun je direktno napunila s 2,5 milijardi kuna i pola milijarde kuna za ostale državne naknade, oko 3 milijarde kuna isplaćeno je radnicima za place te oko 9 milijardi kuna dobavljačima“, ističe Debeljak .

Blokade računa

Što se tiče Brodosplita i DIV Grupe situacija se dodatno zakomplicirala blokadama računa DIV Grupe. Debeljak napominje da problem refinanciranja kredita VTB banke traje već dva mjeseca, o čemu su, dodaje, upoznali i širu javnost.

„Iz tog razloga zaustavljeno je financiranje dva najveća Brodosplitova projekta, pa je DIV, kako se projekti ne bi zaustavili, pomagao Brodosplitu do krajnjih mogućnosti. Kad sve zbrojimo, u ta dva projekta smo uložili, umjesto ranije planiranih 30 milijuna eura vlastitih sredstava, ukupno 60 milijuna eura ali nas je to financijski iscrpilo. Upravo taj problem nedostatka financiranja i naše objave u javnosti o problemu više sile, potaknuo je neke naše dobavljače da pošalju na naplatu sva svoja i dospjela i nedospjela potraživanja i doveo do blokade računa Div Grupe d.o.o. i Brodosplita d.d“, pojašnjava Debeljak.

Debeljak dodaje da ukupni dug čitave DIV Grupe dobavljačima izvan grupe iznosi tri tjedna prometa DIV Grupe .“Kako već osam tjedana traju sankcije i nemamo riješeno financiranje, na žalost, dogodilo se što smo nagovještavali da bi se moglo dogoditi ako se brzo ne riješi problem. DIV je velika i jaka firma s velikom dobiti i velikim kapitalom, pa se i ova viša sila koja se dogodila neće previše odraziti na naše poslovanje“, ističe Tomislav Debeljak.

Na naše pitanje je li istina da je Porezna uprava blokirala račun Brodosplita Debeljak je kazao da je u slučaju Brodosplita došlo do lančane reakcije pa je, kako kaže, usprkos tome što Brodosplit nema poreznog duga, Porezna uprava prisilno naplatila od Brodosplita dugove od poduzeća koje su dužne dio poreznih obveza. „Tim društvima smo ustupili potraživanje od države za nezakonski naplaćenu koncesijsku naknadu naplaćenu 2013. godine za obvezu prije restrukturiranja. Nakon blokade Porezne uprave, došlo je do lančane reakcije, odnosno još nekoliko blokada. U Brodosplitu je jako slična priča kao i u DIV-u, dugovi nisu veliki i Brodosplit dobro posluje“, ističe Debeljak.

Debeljak se, kako kaže, nada da neće biti prisiljeni pokrenuti predstečajni postupak blokirane DIV Grupe i Brodosplita.

„A ako do toga i dođe, i radnici i banke bi bili u potpunosti i u ugovornim rokovima isplaćeni. A dobavljače bi isto tako probali isplatiti u cijelosti s pomakom u rokovima plaćanja kada prestane utjecaj više sile“, kazao nam je Debeljak koji kaže da bi kredit HBOR-a, kojim bi se potpuno stabiliziralo stanje, trebao ukupno iznositi 120 milijuna eura i nadodaje da je toliko trebao biti u VTB banci.

U Brodosplitu trenutno rade radnici na poslovima za koje, kako kaže Debeljak, imaju osigurano financiranje, njih oko 600. „Za ostale radnike trebamo riješiti izvor financiranja ostalih projekata kako bi nastavili radove I vratili ostatak zaposlenika na posao“, ističe Debeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:09