Tim Total Energy

Zdravijom solarnom energijom do sigurnije budućnosti i čiste savjesti

Proizvodnja solarne ćelije od perovskita neće nepovratno uništavati prirodu

Finalisti Digi Awards 2024 Stjepan Dolić i Jakov Kukin

 Lucija Ocko/Cropix

Solarne ćelije od silicija koriste čistu energiju, ali je njihova proizvodnja prljav i ekološki vrlo štetan posao. Stjepan Dolić i Jakov Kukin iz Total Energyja odlučili su napraviti solarnu ćeliju iz drugog materijala, perovskita. Proizvodnja solarne ćelije od perovskita neće nepovratno uništavati prirodu kao što se to radi već pola stoljeća. To vodi do čiste savjesti i sigurnije budućnosti planeta. Da su htjeli stvarati novac, prodavali bi polovne Toyote. Izabrali su neizvjesnije. Odlučili su prodavati Sunce.

"Silicijske solarne ćelije, kakve su danas u širokoj upotrebi, izrađene su procesom koji je ekološki izuzetno prljav. Malo veća tvornica silicijskih listova u jednom danu potroši istu količinu vode kao grad Zadar tijekom godine dana. Na svaku tonu silicija emitira se dvije tone ugljikova monoksida, što je izuzetno toksično za radnike koji rade na tome", kaže Stjepan Dolić koji u laboratoriju Instituta "Ruđer Bošković" već dvije godine razvija puno prihvatljivije rješenje.

"Tome nasuprot, za jedan kvadrat ploče od perovskita je potrebno manje od mililitra otopine", u jednoj rečenici Stjepan objašnjava svrhu i jedan od razloga zašto traga za novim rješenjem, temeljenim na materijalu perovskitu.

Stjepan Dolić i Jakov Kukin su Total Energy tim: Stjepan je zadužen za laboratorijsko rješenje, a Jakov za poslovnu stranu projekta, pronalazak partnera i plasman nove solarne ploče na tržište. Stjepan radi diplomski na PMF-u gdje studira fizikalnu i organsku kemiju. Godinama ga privlači energetika, odlazi na natjecanja, u srednjoj školi je bio na Olimpijadi iz kemije. On je od onih koji su izabrali znanost kao svoju budućnost.

Jakov je, pak, kao zaljubljenik u poslovanje završio internacionalni biznis na RIT-u, radio kod Brukete & Žinića, a sada je u Infobipu kao business developer. Životno su prijatelji od vrtića, stanuju u susjednim zgradama, išli su u istu osnovnu školu, svakodnevno se druže, čak su se i prije, kao srednjoškolci, bavili biznisom i kroz e-commerce sustav prodavali pametne baterije i radne rukavice te se upoznali s načinom trgovanja s Kinom, a sada su odlučili razviti projekt koji bi mogao promijeniti način korištenja Sunčeve energije. Uostalom, primjena silicijskih ploča dosegnula je svoj vrhunac upotrebljivosti i uskoro neće moći zadovoljavati energetske potrebe svijeta jer bi to značilo prekriti cijelu površinu Zemlje solarnim panelima da bi se dobilo potrebnu energiju.

"Potrebna nam je veća efikasnost solarnih ćelija kako bismo sa što manje površine dobili što više energije", kaže Stjepan i tumači zašto je, između drugih materijala, izabrao perovskit. "Proizvodnja perovskitnih ćelija je puno više ekološki friendly od silicijskih, imaju veću energetsku efikasnost, pa im je i inovativna primjena veća jer se izuzetno tanke ploče mogu ugrađivati na laptope, prozore, primjena im je gotovo beskonačna", ističe Stjepan, a Jakov dodaje da su puno jeftinije od silicijskih ploča. "Problem je što ploče nisu toliko izdržljive kao silicijske i nisu adaptirane za industrijske potrebe, a to je ono čime se bavimo", objašnjava Stjepan čija je funkcionalna solarna ćelija već gotova. "Nakon toga nam ostaje tržišna adaptacija i povećanje izdržljivosti", kaže Stjepan. "Kad razvijemo proizvod, imamo nekoliko strategija koje spadaju u domenu biznisa", govori Jakov. "Jedna je opcija razviti proizvodni proces, drugo je prepustiti cjelokupno rješenje nekoj kompaniji ili, u konačnici, organizirati proizvodnju", tumači Jakov dio zadatka kojim se on primarno bavi. Naravno, sve ovisi o sredstvima.

image

Finalisti Digi Awards 2024 Stjepan Dolić i Jakov Kukin

Lucija Ocko/Cropix

Trenutačno razgovaraju s nekoliko potencijalnih partnera i investitora kako bi prikupili sredstva za vlastiti laboratorij. Osvojili su prvo mjesto na natjecanju pod nazivom "Big Bang Camp", sudjelovali na startup kampu Nuqleus, a sada su primljeni na startup akcelerator EIT-a. "Europski institut za inovacije i tehnologiju povezan s ljubljanskim sveučilištem ima jump starter program, svojevrsni startup akcelerator koji nudi mentore, predavače i radionice, pomaže pri kontaktiranju s potencijalnim partnerima te bismo uz njihovu pomoć mogli ostvariti dio tržišnog pozicioniranja projekta", napominje Jakov i tumači kako bi takva institucija, koja objavljuje niz natječaja EU za razne projekte, mogla biti jako korisna za projekt koji razvija Total Energy. "Implementacija ovakve solarne ćelije je bezgranična, ona može pokretati dronove, razne predmete, doslovno sve što treba energiju za rad", kaže Jakov.

Trenutačno im je primarni cilj prikupiti sredstva za laboratorij kako bi u njemu mogli nastaviti istraživanja i razvoj ove solarne ćelije. "Dobar dio poboljšanja solarne ćelije od perovskita bit će riješen kroz moj diplomski, ali želimo imati laboratorij kako bismo je razvili do one razine koja će uspješno zamijeniti postojeće ćelije na tržištu. To se odnosi prvenstveno na trajanje, a sadašnje ćelije izrađene od silicija traju do 25 godina", kaže Stjepan. "Želimo napraviti nešto dobro", dodaje Jakov i ispriča kako su najjača tržišta solarnim pločama, Europa, Amerika i Kina, u konačnici orijentirana na tržište Kine u kojoj visoki ekološki standardi nisu prepreka velikoj proizvodnji, a njihov projekt bi takav način proizvodnje mogao uspješno zamijeniti poželjnim, zdravijim i ekološki prihvatljivijim. Tada bi korištenje jeftine struje iz solarnih ćelija imalo i zasluženo čistu savjest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 13:45