JUTARNJI DOZNAJE

Zbog Vladinih mjera Moody‘s HEP-u snižava kreditni rejting: Ukupna ocjena će ipak ostati na investicijskoj razini

Ocjena rejtinga HEP-a će biti snižena zbog učinaka mjera pomoći Vlade za kućanstva i poduzetništvo

Zgrada Hrvatske eletroprivrede (HEP-a)

 CROPIX

Kreditna agencija Moody‘s bi, kako doznajemo, trebala objaviti najnoviju, sniženu ocjenu rejtinga HEP-a. Kreditni rejting HEP-a redovno ocjenjuju dvije agencije - Moody‘s i Standard&Poor‘s.

Očekuje se da će samostalna ocjena rejtinga HEP-a biti snižena zbog učinaka mjera pomoći Vlade za kućanstva i poduzetništvo, odnosno financijskog tereta koje je u energetskoj krizi tijekom prošle, a onda i ove godine preuzeo HEP. Ipak, ukupna ocjena, kako se očekuje, trebala bi ostati na investicijskoj razini.

Iz HEP-a nisu htjeli potvrditi niti demantirati informaciju o očekivanoj objavi sniženog rejtinga. Na poslovni rezultat HEP-a dominantno utječe primjena Vladinih mjera ograničavanja cijena električne i toplinske energije te plina za kućanstva i gospodarstvo.

Najavljenom dokapitalizacijom Vlada je nedavno priznala kako je ograničavanjem cijena električne energije i plina za kućanstva i poduzetništvo iz blagajne HEP-a izbila oko 900 milijuna eura.

Uz najavljenu dokapitalizaciju premijer Andrej Plenković poručio je da se neće mijenjati vlasnička struktura, nego će HEP kao važan sustav ostati u vlasništvu države.

Konačan utjecaj Vladinih antiinflacijskih mjera na poslovanje HEP-a u 2022. godini pokazat će financijsko izvješće kompanije.

Zadnju ocjenu kreditnog rejtinga agencije Moody‘s i S&P objavile su u srpnju 2022. Moody‘s je tada povećao kreditni rejting s razine Ba1 na razinu Baa2, a izglede kretanja ocjene rejtinga stabilnim, dok je S&P povećao dugoročni kreditni rejting s razine BBB- na razinu BBB, a izglede kretanja ocjene rejtinga ocijenio stabilnim. Zbog metodologije i kriterija koje Moody‘s i S&P koriste pri ocjenjivanju HEP-a, povećanje je uslijedilo nakon podizanja dugoročnog rejtinga Republike Hrvatske na razinu Baa2 sa stabilnim izgledima sredinom srpnja 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:09