REPORT GOJKA DRLJAČE

Zbog pritiska inflacije ogromni trgovački lanac u jednom danu izgubio 35 milijardi dolara na vrijednosti

Walmartu će prihodi u zadnjem kvartalu pasti za 13-14 posto zato što nije uspio prodati značajan dio zaliha odjeće

Walmart ima više od 10.000 trgovina u 24 zemlje i oko 35 posto prihoda ostvaruje izvan Sjedinjenih Država

 Brandon Bell/Getty Images/AFP

Čovjek bi rekao kako se kompanije ne trebaju previše brinuti zbog inflacije, a i intuitivni zaključak većine laika jest da uz stalni rast cijena posebno dobro prolaze trgovci koji svaki tjedan lijepe naljepnice s novim (višim) brojevima te prihoduju sve više i više marže.

Međutim, ekonomsko okružje koje proizvodi inflacija nije stimulativno za ekonomiju te je predugi trend visokog rasta cijena najčešće uvod u recesiju.

Možda najbolji primjer utjecaja novog inflacijskog trenda na poslovanje jesu poslovna izvješća Walmarta, najvećeg trgovačkog lanca u Sjedinjenim Državama, koji je drugi put izišao s upozorenjem dioničarima o očekivanom padu profita zbog inflacije koja je promijenila ponašanje velikog broja potrošača osjetljivih na promjene cijena.

Glavni izvršni direktor Walmarta Doug McMillon jasno je poručio: „Povećane razine inflacije kod hrane i goriva utječu na to kako potrošači troše“.

Walmart je uspio prodati značajni dio zaliha trajne potrošne robe, kao što su uređaji za kućanstvo ili namještaj, ali ne i odjeće.

Walmartu će stoga operativni prihodi pasti 13-14 posto u zadnjem kvartalu te, kako procjenjuju, 11-13 posto na godišnjoj razini.

Analitičari najavljuju i vrlo značajni pad cijene dionica Walmarta - tijekom godine gubitak dioničara mogao bi biti jednak padu operativnih prihoda. No, gubici dioničara možda će biti bolniji od očekivanja analitičara jer je Walmartova dionica odmah po objavi zadnjeg upozorenja potonula 10-ak posto, što je preko noći izbrisalo 35 milijardi dolara tržišne kapitalizacije te ogromne kompanije. Radi se o najvećem padu dionica Walmarta u jednom danu još od 1987. godine, kada su također najavili pad prihoda.

„Vidimo usporavanje potrošnje jer su potrošači pritisnuti inflacijom i rastom kamata“, izjavio je za Financial Times Greg Daco, glavni ekonomist EY-Parthenona, koji je najavio daljnje pogoršanje trenda.

Zahvaljujući dvoznamenkastima porastima cijena hrane, Walmart čak bilježi rast prihoda u Sjedinjenim Državama, ali se dio potrošača zbog toga suzdržava od kupovine širokog spektra drugih vrsta proizvoda. Uz to, Walmart je internacionalna kompanija koja generira značajni udio prihoda na stranim tržištima, a tu mu jačanje dolara ne ide na ruku. Očekuju gubitke na promjenama tečaja od 1,8 milijardi dolara.

Walmart ima više od 10.000 trgovina u 24 zemlje. U tim zemljama trgovine posluju pod različitim imenima. Svoje poslovanje temelji na pristupačnim cijenama svojih hipermarketa (supercentara), specijaliziranih diskont trgovina, kao i uobičajenih supermarketa, gdje su namirnice pretežiti dio asortimana.

Walmart oko 35 posto prihoda ostvaruje izvan Sjedinjenih Država.

Prema procjenu Fortune Global 500 Walmart je najveća kompanija globalno gledano po visini godišnjih prihoda; oni iznose oko 570 milijardi dolara godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:08