'Plavo zlato'

Zbog 'plave krvi' vrijedne 60.000 dolara po galonu ugrožena egzistencija raka bodljaša

Iako se nakon vađenja trećine krvi ponovo puštaju u ocean, procjenjuje se da čak 15 posto jedinki u konačnici ipak ugine
Rak bodljaš
 Profimedia, Alamy

Raku bodljašu koji se danas već smatra živućim fosilom zbog ljudskog utjecaja nakon 450 milijuna godina boravka na zemlji prijeti izumiranje.

Naime, šezdesetih godina prošloga stoljeća znanstvenici su otkrili kako se 'plava krv' ovog raka može koristiti za detektiranje i najmanje količine štetnih bakterija. Od tada, farmaceutska industrija koristi ju kako bi osigurala da injekcije, cjepiva i kirurški implantati budu slobodni od kontaminacije, piše Bloomberg.

S obzirom na sve brži razvoj medicine i farmaceutske industrije potražnja za ovom vrijednom supstancom sve je veća. Galon (oko 3,7 litara) ovog 'plavog zlata', kako ga mnogi zovu, vrijedi 60.000 dolara, a samo na istočnoj obali SAD-a godišnje se prikupi 500.000 rakova.

Iako se rakovi nakon vađenja trećine krvi ponovo puštaju u ocean, procjenjuje se da čak 15 posto jedinki u konačnici ipak ugine. U kombinaciji s ljudskim izrabljivanjem, ali i gubitkom prirodnog staništa te klimatskim promjena, stručnjaci procjenjuju da je u samo 40 godina populacija bodljaša pala za 80 posto.

No, iako su singapurski znanstvenici još prije gotovo dva desetljeća stvorili sintetičku otopinu za koju se dokazalo da je puno učinkovitija od krvi raka, a uz to i jeftinija, farmaceutski divovi i dalje koriste bodljaše. Razlog tomu je, kako navode predstavnici farmaceutskih kuća kako sintetska varijanta još uvijek nije dovoljno sigurna za ljudsku upotrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:49