Financijski krah

'Zbog neodgovornog ponašanja dovedeni smo u probleme, prijeti nam gašenje Općine'

Zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca dovedeni smo u velike financijske probleme, što može dovesti do gašenja Općine Polača, pojašnjava načelnik Tomislav Prtenjača
 CROPIX

Općina Polača u financijskoj je situaciji toliko teškoj da joj prijeti - gašenje! Rezultat je to presude Trgovačkog suda u Zadru kojom bi, ukoliko postane pravomoćna, Općina iz svoje blagajne morala dati čak 4,7 milijuna kuna biogradskoj firmi Trgo prijevoz Peraić kao naknadu štete i to bez kamata. S obzirom da je prihod proračuna općine pet milijuna kuna, načelnik Tomislav Prtenjača otvoreno kaže Zadarskom listu kako im prijeti gašenje.

Napominje kako im je jedina nada mogućnost da viši sud neće potvrditi ovu presudu, u protivnom mogu staviti ključ u bravu Općine. Naime, riječ je o presudi vezanoj za kupoprodaju općinskih terena u Polači i Tinju na kojima su se trebale graditi benzinske pumpe, međutim nastali su problemi s upisom vlasništva Trgo prijevoza koji se godinama nije mogao uknjižiti kao vlasnik terena. Očekivano, podigli su tužbu protiv Općine Polača tražeći odštetu, a načelnik Prtenjača danas kaže kako on sada mora rješavati financijske probleme koje mu je ostavila ranija vlast.

- Zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca dovedeni smo u velike financijske probleme, što može dovesti do gašenja Općine Polača, pojašnjava Prtenjača.

Naime, načelnik je već upozoravao i na izvješće nezavisne revizije koje se odnosilo na poslovanje Općine, dok ju je vodio njegov prethodnik Viktor Prtenjača.

- Cijelo vrijeme tvrdimo da nedostaju dokumenti koji moraju pokrivati tijek općinskog novca, a revizija je to sada dokazala. Trošeno je više nego je uprihođeno, najviše na nogometni klub, a najgore je to što se dugovi nisu vraćali. Dokazali smo da sve ono na što smo ranije ukazivali nisu bile puke kritike, već da se doista radilo na netransparentan način. Da sve bude gore, došla nam je i ovrha dviju tvrtki jer bivše rukovodstvo Općine nije rješavalo dugove, već su čekali do zadnje sekunde, što je dovelo do rasta kamata. Samo ove godine po pravomoćnim presudama moramo platiti 900 tisuća kuna zbog terena koje je Općina prodala i kasnije je došlo do sudskih tužbi. Eto, kako je radilo bivše rukovodstvo, to su brojke koje dovoljno govore, izjavio je načelnik Prtenjača o nalazu revizora.

Prema tom izvješću, robu su nabavljali bez narudžbenica te su utvrdili i nepravilnost vezanu za isplatu sredstava temeljem vjerodostojne dokumentacije:

- U velikom broju slučajeva za nabavljene robe i usluge ne postoji narudžbenica, odnosno plaćaju se robe i usluge za koje nije odrađena potrebna procedura nabave, iz koje bi bilo vidljivo za koje svrhe i potrebe je roba ili usluga nabavljena, odnosno plaćena. Navedeni način nabave može dovesti do nekontroliranog trošenja sredstava, a postoji i mogućnost zloupotreba, stoji u nalazu.

No prema izvješću neovisne revizijske kuće, bivše rukovodstvo Općine potrošilo je i na stotine kilograma janjetine, svinjetine, tuka, pršuta i paškog sira, kao i litre najboljih konjaka i likera. Nalaz revizora objavljen je i na internetskim stranicama Općine, pokazujući kako je riječ o ručkovima i domjencima u najboljim zadarskim restoranima, o nabavci najfinijih pića, pa čak i o najmu apartmana za 12.622,91 kuna, ali navodi revizor, ne piše za koga. Riječ je i o kupnji markirane sportske odjeće u vrijednosti od 8.702 kune za koju, stoji dalje u izvješću, nema nikakve popratne dokumentacije. Primjerice, za samo jedan domjenak u hotelskoj kući Ilirija potrošene su 33 tisuće kuna, spominje se i domjenak organiziran za 120 ljudi, za kojega također ne piše za koga je organiziran.

Bivši načelnik Polače, HDZ-ov Viktor Prtenjača, kaže kako se slaže s načelnikom Tomislavom Prtenjačom da Općini prijeti gašenje, ali ne zbog njega, već zbog - neznanja i nerada sadašnjeg načelnika.

- Bilo bi mu bolje da se uhvati rada, s obzirom da su mu prošle već više od dvije godine mandata, a da nije povukao niti jednu jedinu lipu EU sredstava, niti je izradio ijedan projekt kojim bi mogao aplicirati za ogromna EU sredstva koja su mu na raspolaganju. Stoga samo mogu zaključiti da Polači doista prijeti gašenje, ali ne zbog nas koji smo radili prije njega, nego zbog njegova nerada i neznanja, tvrdi Viktor Prtenjača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2022 06:42