Problemi ne prestaju

Zbog nedostatka radne snage ugroženo otvaranje turističkih kapaciteta, restorana i kafića

Turizam se bori s manjkom radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele raditi u sektoru
Ilustracija
 Ante Cizmic / CROPIX

Uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage je kritična, poručuju u Hrvatskoj udruzi turizma, te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića.

- Lokalnih zaposlenika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade RH. Na višestruke apele koji traju tjednima da se pomogne turističkom sektoru u rješavanju ovog problema resorni ministar i Vlada potpuno su se oglušili što je izazvalo šok u cijelom sektoru jer je riječ o tehničkim izmjenama koje ne iziskuju nikakva dodatna proračunska ulaganja nego samo dobru volju administracije da razumije potrebe gospodarstva - naveli su u ovoj udruzi u svom priopćenju.

Kažu da su oni zajedno s Hrvatskom udrugom poslodavaca u jesen 2018. pozdravili pravovremeno donošenje odluke o kvotama i njihovo povećanje, ističući kako je važno pravovremeno se pripremiti za turističku 2019.

- Tada smo upozoravali kako je uvoz stranih radnika samo kratkoročno rješavanje problema nedostatka radne snage i isticali kako je za provođenje te mjere nužno smanjiti administrativne prepreke kako bi ona bila učinkovita. Nažalost, sada kada se sezona borbe za svakog gosta zahuktava suočavamo se s dva ključna problema: kvote su se potrošile, što znači da nema tko raditi bez obzira na to što su radnici iz inozemstva već stigli u Hrvatsku i s druge strane jasno je kako sustav zapošljavanja stranaca i administrativno provođenje korištenja kvota nisu učinkoviti, a za obradu zahtjeva čeka se više tjedana - kažu u ovoj udruzi koju vodi Veljko Ostojić.

Dodaju da turističkom sektoru nedostaje radne snage te da je na prvom mjestu zapošljavanje lokalnih-domaćih radnika, ali da ne postoji raspoloživost i interes te se sada nalaze u škarama manjka radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele raditi u turizmu.

- Najveći gubitnik u ovom je slučaju država jer turizam čini 20 posto BDP-a i hrvatsko gospodarstvo ovisi o turističkoj sezoni. Borba za svakog gosta prestaje, ako ne postoji osoblje koje će mu pružiti turističku uslugu. Samim time proračun gubi i prihode od zapošljavanja i od usluge koja se ne pruža. U najavama sezone isticali smo kako ponavljanje prošlogodišnjih rezultata ne bi trebalo smatrati neuspjehom, a hrvatski turizam sada je onemogućen u postizanju tih rezultata - zaključuju u HUT-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 04:53