ekonomisti Instituta Nomura

Zbog nedolaska stranih navijača na Olimpijske igre Japan će izgubiti popriličan novac

Zbog dodatnih troškova povezanih s odgodom Olimpijskih igara i mjerama protiv koronavirusa, proračun za njihovo održavanje porastao je i sada iznosi 1,64 bilijuna jena tj. 15,9 milijardi dolara
 Charly Triballeau/AFP

Japan će izgubiti oko 150 milijardi jena ili 1,37 milijardi dolara prihoda zbog odluke da se Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju održe bez navijača iz inozemstva, procjenjuju ekonomisti Instituta Nomura.

Njihovi izračuni zasnivaju se na analizi domaćeg tržišta i razini potrošnje stranih turista prije početka pandemije koronavirusa.

Navode da će gubitak prihoda najviše osjetiti hoteli i restorani. Upozoravaju da bi dodatni financijski gubici mogli nastati oduče li organizatori ograničiti broj japanskih gledatelja na sportskim borilištima tijekom natjecanja.

Zbog dodatnih troškova povezanih s odgodom Olimpijskih igara i mjerama protiv koronavirusa, proračun za njihovo održavanje porastao je i sada iznosi 1,64 bilijuna jena tj. 15,9 milijardi dolara.

U subotu je organizacijski odbor Olimpijskih igara u Tokiju u dogovoru s Međunarodnim olimpijskim odborom i Međunarodnim paraolimpijskim odborom odlučio da ne prihvati strane navijače na OI. Onima koji su kupili ulaznice, novac će biti vraćen.

Olimpijske igre u Tokiju trebale su se održati od 24. srpnja do 9. kolovoza 2020. godine. Zbog pandemije natjecanja su odgođena za godinu dana i trebala bi se održati od 23. srpnja do 8. kolovoza ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:03