sve više ulagača

Zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku zlato poskupjelo na 2.281 dolar po unci

Pretpostavka je da je ulagače na kupnju zlata potaknuo izraelski zračni napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije

Zlatne poluge/Ilustrativna fotografija

 /Chonthicha Watpongpee/alamy/alamy/profimedia

Cijene zlata su se povećale pod utjecajem eskalacije geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku. Na fizičkom tržištu cijena unce zlata porasla je za 0,4 posto na 2.260,7 dolara. Na američkom tržištu zlato je u terminskim ugovorima poskupjelo za 1,1 posto, odnosno na 2.281,15 dolara po unci.

Pretpostavka je da je ulagače na kupnju zlata potaknuo izraelski zračni napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku u kojem su ubijeni visoki iranski vojni zapovjednik i nekoliko diplomata.

Iran je obećao odgovor, što povećava opasnost od širenja bliskoistočnog sukoba. Na trgovinu bi tijekom dana mogao utjecati i podatak o narudžbama u američkoj industriji u veljači i istupi dužnosnika američke središnje banke.

Predsjednik Fed-a Jerome Powell trebao bi u srijedu održati govor. Podaci o tvorničkim aktivnostima i naznake ubrzavanja rasta cijena određenih kategorija proizvoda u izvješću ISM-a potaknuli su strah od tvrdokorne inflacije i nagađanja da bi spuštanje kamatnih stopa moglo biti odgođeno za drugu polovinu godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:43