NA POLJU I 12 SATI DNEVNO

Zbog ekstremnih vrućina i poljoprivrednici rade drugačije: ‘Prije 20 ili 30 godina, to bi bilo nezamislivo‘

‘Krumpir zalijevamo svaka tri dana, prije smo svakih šest, a luk na dnevnoj bazi‘

Mario Puškarić

 Bruno Konjevic/cropix/Cropix
‘Krumpir zalijevamo svaka tri dana, prije smo svakih šest, a luk na dnevnoj bazi‘

Unatoč svim naporima koje svijet ulaže kako bismo živjeli održivo, smanjili količinu stakleničkih plinova u zraku i smeća u oceanima, neke su štetne posljedice klimatskih promjena postale neizbježne. Najbolje su toga svjesni poljoprivrednici, kojima nema druge nego prilagoditi se novim uvjetima, u kojima moraju češće zalijevati nasade, dobro gnojiti tlo, pronalaziti sorte biljaka čijoj vegetaciji pogoduju novi vremenski uvjeti - i o svemu se tome brinuti na vrućinama na kojima se teško diše, a kamoli radi.

Marijo Puškarić, vlasnik poljoprivrednog obrta Agro Puškarić u Kaniškoj Ivi pokraj Garešnice, kaže da su se okolnosti za proizvodnju u proteklih 40-ak godina do te mjere promijenile da se čini da danas živimo u nekoj drugoj zemlji, a ne u onoj u kojoj je kao dijete s ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 20:50