Ministar graditeljstva

'Zbog brojnih prijedloga i ideja sigurno će doći do promjena u zagrebačkom GUP-u'

"Drago mi je da su se građani odazvali pozivu, da reagiraju, da vide što je dobro što nije dobro, da daju svoje prijedloge", rekao je Štromar
 Davor Pongracic / CROPIX

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izrazio je u utorak zadovoljstvo zbog velikog odaziva građana na javnu raspravu o izmjenama Generalnog urbanističkog plana Zagreba, ocjenivši da će zbog brojnih prijedloga i ideja u GUP-u sigurno doći do promjena.

"Drago mi je da su se građani odazvali pozivu, da reagiraju, da vide što je dobro što nije dobro, da daju svoje prijedloge", rekao je Štromar na konferenciji za novinare.

Dodao je da bi gradske stručne službe sada trebale analizirati sve prijedloge i napraviti stručnu procjenu kakav bi GUP trebao biti i tek onda de na usvajanje u Gradsku skupštinu.

"Bila je javna rasprava, u njoj se može iznjedriti puno novih ideja i (GUP) sigurno neće biti predložen onakav kakav je sada. Pričekajmo kada struka završi svoj dio posla", rekao je Štromar.

Naravno, dodao je, Ministarstvo (prostornog uređenja) mora provjeriti je li sve zakonski učinjeno. "Izuzetno je bitno da plan niže razine bude usuglašen s planom više razine, a plan više razine od GUP-a je prostorni plan Grada Zagreba u kojemu su točno definirane namjene mnogih dijelova grada", kazao je.

Ako će sva procedura biti odrađena zakonski, Štromar je rekao da će tada Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dopustiti izglasavanje GUP-a.

Što se tiče navodnog Vladinog odustajanja od jačanja drugog mirovinskog stupa, kako pišu neki mediji, Štromar je rekao da je HNS inzistirao da drugi stup ostane u kompletnoj mirovinskoj reformi.

"I u tome smo uspjeli, a mi hoćemo i da se ojača drugi mirovinski stup", kazao je.

Štromar je rekao da su "i prvi korisnici prihvatili naš prijedlog i digli onaj novac koji mogu dići odmah kada odu u mirovinu".

"Želimo da drugi stup bude još jači, jer to je budućnost svih naših mirovina", rekao je ministar Štromar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:55