POČINJU PRIPREME

Završilo je vrijeme jeftine energije, sada je pravo vrijeme za nabavu plina: Dva su važna razloga za to

Treba optimalno upravljati troškovima energenata uz postojeće resurse, postupno prelazeći na obnovljive izvore

LNG tanker

 AFP

Brojni poduzetnici prošle su jeseni i zime na svojim računima osjetili da je završilo vrijeme jeftine energije. Cijene plina, a posljedično i struje dosegnule su lani rekordne iznose, a u međuvremenu se situacija stabilizirala. Ipak, cijena je i dalje znatno viša nego što je bila prije poremećaja na tržištu. U takvim okolnostima tvrtke s velikom neizvjesnošću dočekuju iduće mjesece, neke su u međuvremenu i propale, te se postavlja pitanje kako u takvim uvjetima osigurati stabilnost, prvenstveno cijena, ali i opskrbe.

Cijene energenata u ovom trenutku čine se stabilnima, pogotovo u usporedbi s prošlom godinom, kada je cijena plina dosegla i 300 eura po MWh, što je bila posljedica svojevrsne panike na tržištu.

Cijene na tržištu

Hrvatska Vlada uvela je niz mjera kojima se trudila amortizirati ove cjenovne udare na kućanstva, djelomično i na poduzetnike. S druge strane, mi već ovoga ljeta očekujemo rast cijena plina, jer će se ponovno dopunjavati skladišta, lockdown Kine je završen i tamo će krenuti proizvodnja, pa će LNG u većoj mjeri ići u Aziju.

Svjetski izvoz LNG-a je u 2022. godini u odnosu na 2021. porastao za pet posto, a istovremeno je europski uvoz LNG-a porastao za čak 57 posto. Iz tih podataka sasvim je jasno da na povećanu europsku potražnju za LNG-om nije odgovorila povećana ponuda, nego je europsko tržište LNG privuklo visokim cijenama. Umjesto na uobičajeno jako azijsko tržište LNG-a, LNG-tokovi su preusmjereni prema Europi u 2022. godini. Trenutna situacija na tržištu pokazuje kako će LNG-izvoznicima isplativije biti prodavati LNG na azijskom tržištu u narednim mjesecima (svibanj, lipanj, srpanj). Ovakav odnos cijena na europskom i azijskom tržištu ostavlja mogućnost preusmjeravanja tokova s europskog tržišta prema azijskom. Početkom 2021. godine upravo se takva situacija dogodila kada smo i u Hrvatskoj bili svjedoci otkazivanja dolaska LNG-brodova na terminal na Krku jer su ti brodovi preusmjereni prema Aziji.

Krajem kolovoza, preciznije 26. kolovoza 2022. cijena na nizozemskoj burzi prirodnog plina TTF iznosila je 319,750 eura za 1 MWh (Day Ahead proizvod). Ista ta cijena je 15. ožujka ove godina iznosila 42,800 eura za 1 MWh.

Značajnom padu cijena prirodnog plina u velikoj mjeri pridonosi vrijeme toplije od prosjeka širom Europe te iznadprosječna popunjenost europskih skladišta. Naime, popunjenost europskih skladišta 15. ožujka 2023. jest 56,10 posto, a 15. ožujka 2022. popunjenost je iznosila 25,91 posto.

Naravno, s približavanjem sljedeće ogrjevne sezone skladišta će ponovno trebati napuniti.

U svemu tome ne treba zaboraviti ključni geopolitički faktor, odnosno rat u Ukrajini, te inflaciju i mjere koje se provode u borbi protiv inflacije odnosno strah od recesije koji je i dalje prisutan.

image

LNG tanker

AFP

Istražiti mogućnosti

Sigurni smo da cijene energenata više nikada neće biti tako povoljne kao prije nekoliko godina niti ćemo imati na raspolaganju energiju u neograničenim količinama. Stoga je potrebno na optimalan način upravljati troškovima energenata koristeći postojeće resurse ali i postupno prelazeći na obnovljive izvore energije. Danas je nužno istražiti mogućnosti ulaganja u solarne elektrane ili druga tehnološka rješenja.

Ulaganje u solarnu elektranu zaštita je od mogućeg rasta cijena struje u budućnosti. Zbog nereguliranih, tržišnih cijena po kojima poduzetnici kao krajnji kupci ugovaraju svoju opskrbu strujom, ulaganje u solarnu elektranu za njih donosi povrat investicije kroz tri do četiri godine, nakon čega proizvedena električna energija donosi čistu dobit za vlasnika. Prosječna solarna elektrana od 50 kW će tijekom svog životnog vijeka svome vlasniku uštedjeti oko 150.000 eura.

Ukratko, pametno je napraviti dobar energetski miks, tj. optimalnu potrošnju prirodnog plina, električne energije, proizvodnju energije iz obnovljivih izvora te korištenje baterija kao skladišta energije proizvedene iz obnovljivih izvora i na kraju monetizaciju eventualno raspoloživih viškova snage putem virtualnih elektrana.

U svakom slučaju, budućnost energetike je već određena planom o CO2 neutralnosti Europe do 2055. U narednom srednjoročnom periodu klasični izvori energije igrat će vrlo važnu ulogu, no obnovljivi izvori i proizvodnja na mjestu potrošnje će neminovno rasti. Zbog svega navedenog poduzetnici bi trebali razmisliti o pronalasku pouzdanog partnera koji može nuditi potpunu uslugu tzv. energy managementa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:31