Tjedan u 10 pitanja

'Zaustavili smo uvoz štetnih mandarina, a u našoj dolini nas varaju'

'Uvoz robe iz trećih zemalja problem je s kojim se susrećemo već niz godina ne samo mi u dolini Neretve, nego i ostali poljoprivrednici u Hrvatskoj'
Željko Bjeliš, predsjednik Udruge proizvođača agruma i povrća “Neretvanska mladež”
 Denis Jerković / HANZA MEDIA
1 Čestitam, vaša udruga “Neretvanska mladež” uspjela je zaustaviti uvoz turskih mandarina s prekomjernim pesticidima u Hrvatsku, nakon što je to zabranila i BiH. Kako ste otkrili taj uvoz?

- Uvoz smo otkrili slučajno na društvenim mrežama i odmah zatražili nadzor. Budući da se u BiH dogodio slučaj prekoračenja MDK, maksimalne dopuštene koncentracije pesticida, ponovno smo poslali zahtjev. Očekujemo rezultate. Dakle, već mjesec dana po Hrvatskoj se distribuiraju turske mandarine bez kontrole, koje bi mogle biti neispravne za ljudsku prehranu.

2 Nije li čudno da su inspekcije iz susjedne zemlje brže od naše europske?

- Očito se radi o ozbiljnom pristupu toj temi službenih tijela BiH odnosno RS-a. Još u proljeće je zabilježena zabrana uvoza jagoda iz Grčke, kornišona iz Srbije i slično.

3 Slične probleme imate i s uvozom lubenica u sezoni iz Albanije i Grčke. Trgovci ih uvoze da vama sruše cijene, a inspekcije više kontroliraju vaše lubenice od uvoznih. Je li to bio jedan od razloga da osnujete “Neretvansku mladež”?

- Uvoz robe iz trećih zemalja problem je s kojim se susrećemo već niz godina ne samo mi u dolini Neretve, nego i ostali poljoprivrednici u Hrvatskoj. Pojavu albanske i drugih lubenica iz trećih zemalja u srcu berbe u dolini Neretve, i to u trgovinama u dolini Neretve, nitko ne može prešutjeti. Nekorištenje svih dostupnih mehanizama zaštite tržišta Hrvatske i EU, gušenje domaće proizvodnje, a istodobno otvaranje našeg tržišta proizvodima iz trećih zemalja za nas su nedopustivi te predstavljaju udar i podrivaju temelje naše države. Upravo to i takve situacije, koje su rezultirale emigracijom i depopulacijom mladih iz doline Neretve, razlog su osnutka Udruge, kao i nebriga i ravnodušnost svih onih koji bi se trebali baviti problematikom poljoprivrede.

4 Koliko vas ima u udruzi i kojim se problemima bavite?

- Udruga trenutačno broji 50 pravih članova, ali ima i velik broj pristaša i onih koji podržavaju rad udruge. Redovito izvješćujemo sve od lokalne do državne vlasti preko stručnih tijela, Sabora, Ureda predsjednice i medija o svim problemima koji nas susreću, ali i predlažemo izmjene pravilnika, zakona... Mjera pomoći proizvođačima mandarina je rezultat i našeg rada, informiranja i sugeriranja za pomoć. Velikih problema imamo zbog nesređenih imovinsko-pravnih odnosa i ARKOD-a, zbog čega neretvanski poljoprivrednici ostaju uskraćeni za više od dva milijuna eura.

5 Kritizirate Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi, a po njemu je već masno novčano kažnjen jedan otkupljivač lubenica jer ih je lažno deklarirao. Jeste li vi prijavili kakvu nepravilnost?

- Zakon koji je najavljivan kao zadnja crta obrane poljoprivrednih proizvođača pao je u vodu. Zatražili smo hitnu izmjenu i usklađivanje s novom Direktivom EU, a posebno u dijelu nadzora na licu mjesta koji prema sadašnjem zakonu nije moguć te spuštanje praga obaveze poštivanja zakona za sve otkupljivače s prometom većim od dva milijuna eura koji je sada 50 milijuna kuna. Što se tiče otkupljivača lubenica koji je dobio kaznu zbog kršenja ZNTP-a, možemo reći da je to svjesno činio, ali i dalje svjesno manipulira zakonom. Slično je i u sezoni berbe mandarina.

6 Kako je moguće da proizvođač na otkupnim stanicama ne dobije otkupni blok za predanu robu?

- Nažalost, kod većine otkupljivača u dolini Neretve to je pravilo. Otkupljivači krše zakon, a AZTN ne želi reagirati. Još smo prošle godine u sezoni berbe mandarina ukazivali na kršenje ZNTP-a, neizdavanje otkupnih blokova i tražili dijalog svih sudionika s pronalaženjem prihvatljivih mogućnosti. Smatramo nedopustivim da proizvođač koji je dovezao svoj proizvod na otkup, ne dobije otkupni blok, odnosno da ne zna koju vrijednost robe je ostavio otkupljivaču.

7 Vidio sam na vašoj stranici “Spasimo neretvansku mandarinu” da proizvođač za 600 kilograma prve klase dobije samo 268 kuna. Kako se krpate s takvim prihodima?

- To je klasičan primjer nepoštivanja ZNTP-a. Proizvođač je dovezao 600 kilograma mandarina, otkupljivač nije izdao otkupni blok, nego uzeo ‘na čuvanje’ i sačuvao samo 152 kilograma. Sramotno i nedopustivo, stoga smo zatražili reakciju svih nadležnih. Prihodi poljoprivrednika su veoma niski i proizvođačima u dolini Neretve ne daju dovoljno za egzistenciju.

8 Nova je ministrica iz Opuzena. Ima li ona više razumijevanja za vaše probleme nego prethodnici?

- Kao i s njezinim prethodnikom, nemamo uspostavljen kvalitetan dijalog, a upravo je on temelj za rješavanje nagomilanih problema. Općenito dolina Neretve u Ministarstvu poljoprivrede je malo zastupljena. Stručne institucije provode malo projekata u dolini Neretve.

9 Međutim, vi stalno tražite pomoć od države. Dobijete 20 milijuna, tražite još 20. Tražite Agrokorovu hladnjaču umjesto da sami napravite svoju. Zašto se ne udružite i uzmete sredstva iz EU?

- Proizvođači mandarina su ove godine dobili od Vlade 20 milijuna kuna. Pozdravljamo tu mjeru i tražimo je ubuduće, kao i mjeru povlačenja s tržišta zbog viška mandarina, odnosno nemogućnosti prodaje ukupne količine mandarina, a koju bi dobili socijalno ugroženi. Udruživanje proizvođača morat će se provesti. Što prije to bolje. No,, da biste okupili proizvođače u proizvodnu organizaciju, morate imati preduvjete: fizičke - skladišne, opremu za rad, ljudske kapacitete i slično. Za nas proizvođače ovo je nedodirljivo područje jer se radi o investicijama od oko deset milijuna eura. Za to trebamo pomoć države.

10 Potrošači teško prepoznaju sorte mandarina koje se prodaju na tržnicama. Dajte im savjet koje su najslađe, kada dolaze u rod i koje sorte kupovati?

- Mandarine svih sorata mogu biti i slatke i kisele, ovisno o vremenu berbe i fenotipu, jer ih je po vanjskom izgledu teško raspoznati. U dolini Neretve su najzastupljenije rane sorte (zorica rana i chahara) te srednje sorte (kawano wase i okitsu). Kasne sorte su owari, saigon i klementina i beru se do kraja prosinca, a ponekad i dulje. I sve su dobre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 04:53