Apsurdna situacija

Zatvorili vrtić zbog projekta od 6 milijuna kuna, a radovi neće početi još mjesec dana

Zašto su nam ovo ljeto zatvorili vrtiće ako radova neće biti, pitaju se roditelji ZATVORILI DJEČJI VRTIĆ ZBOG ENERGETSKE OBNOVE ZGRADE, A OD RADOVA NEMA NI R! Grad još nije odabrao ni izvođače za projekt od 6 milijuna kuna, a radovi bi trebali početi kad se sva djeca nakon ljetnih praznika vrate u vrtić?! 'Ne bi se bunili da se nešto radi, ali tamo nema nikog, a mi dijete moramo voditi na drugi kraj grada'
Dječji vrtić Potočnica, Osijek
 Vlado Kos / CROPIX

Otkako je u sklopu Dječjeg vrtića Osijek na snagu stupio sustav ljetnih dežurstava, pogledi brojnih korisnika usluga gradske predškolske ustanove upereni su u tri vrtića: Potočnicu, Laticu i Radost, čija su vrata za mališane u srpnju i kolovozu zatvorena na račun projekta energetske obnove čija je realizacija najavljena za ljetne mjesece. Kako piše Glas Slavonije, dani prolaze, radnici i skele u vrtiće ne dolaze, a ogorčeni roditelji postavljaju pitanje: Zašto su nam ovo ljeto zatvorili vrtiće ako radova neće biti?

Sve zatvoreno

"Već mi je treće dijete u vrtiću i nije bilo godine da Potočnica nije bila dežurna preko ljeta. Velik je objekt, sa smjenskim radom, u širem centru grada i u njemu ljeti uvijek ostaje velik broj domicilne djece.

Ove je godine prvi put da su ga zatvorili. I to, kako su nam rekle odgojiteljice, zbog energetske obnove zgrade. Kako nas je veselilo da se stara zgrada konačno obnovi, nismo se bunili. Vjerovali smo kako će djeca u obližnju Laticu s obzirom na to da su oni iz Latice uvijek ljeti dolazili u Potočnicu. No opet ništa. Rečeno nam je kako i Latica ide u obnovu. Na kraju smo završili u Sunčici.

Ne bismo imali ništa protiv da se u Potočnici ili Latici nešto radi, ali od radova nema ništa! Svaki dan prolazimo pokraj vrtića, no ondje nema nikoga", povjerila se Glasu Slavonije majka četverogodišnjaka iz Našičkog naselja, tragom čijih pritužbi su novinari pokucali na vrata ponajprije Dječjeg vrtića Osijek, a onda i Grada Osijeka i upitali što se događa s grandiozno najavljivanom energetskom obnovom gradskih vrtića.

Iz Uprave DVO-a poručuju kako su oni svoj dio posla o pitanju organizacije rada zbog energetske obnove obavili.

"Mi smo morali napraviti sustav dežurstava tako da ako radovi krenu u ljetnim mjesecima, u objektima smanjimo na minimum mogućnost ugroze djece na račun radova, odnosno ponajprije da smanjimo zabrinutost roditelja u ovome pogledu, jer planirani radovi sami po sebi nisu prijetnja djeci.

Zbog toga objekti koji trebaju u energetsku obnovu nisu u sustavu dežurstva. No to kada će radovi početi određuje osnivač, Grad Osijek", komentirala je ravnateljica DVO-a, Marija Štambuk Čabaj.

Što kažu u Gradu

Iz Grada Osijeka pak hladan tuš - još nisu ni odabrani izvođači radova, a prvi se radnici u spomenutim trima objektima mogu očekivati tek u rujnu. Apsurdno, baš onda kada se vrtići na početku nove pedagoške godine dupkom napune mališanima.

"Provedba navedenih projekata odvija se prema predviđenoj dinamici i trenutno se nalazi u fazi odabira provoditelja projektnih aktivnosti. Postupci nabave za projektne aktivnosti odvijaju se prema planiranoj dinamici, sve u skladu i prema komentarima i preporukama kontrolnih tijela (FZOEU, SAFU).

Pokretanje postupka nabave za projektnu aktivnost građevinskih radova energetske obnove planirano je za kraj srpnja. Ukupna vrijednost planiranih radova energetske obnove iznosi 6.020.926,65 kuna uz sufinanciranje od 60 % prihvatljivih troškova u iznosu od maksimalno 3.481.902,24 kune. Očekivani početak radova na energetskoj obnovi je početkom rujna, a planirani završetak sredinom 2020., sve u skladu s dinamikom provedbe projekta te prije završetka provedbe samog projekta", poručili su iz Grada Osijeka za Glas Slavonije.

Dakle, čitav će se projekt provedbe energetske obnove provoditi u punom profilu tijekom iduće pedagoške godine. U vrtićima punim djece, koji su ovo ljeto prazni. Nemoguće je ne zapitati se tko zaslužuje “čistu peticu” za ovakvo “planiranje dinamike”. I kako će to u praksi izgledati?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2022 08:35