TRAŽE PROGRAM RADA

Zastupnici ljutiti zbog Brexita: ‘Obećali ste brda i doline, a u sve smo dubljim problemima‘

Jedini vidljivi ekonomski utjecaj Brexita koji do sada tvrtke bilježe su povećani troškovi, papirologija i kašnjenja na granicama

Britanska zastava i kamion/Ilustracija

 Glyn Kirk/AFP

Britanske tvrtke pogođene su "povećanim troškovima, papirologijom i kašnjenjem na granicama" kao rezultat Brexita, navode tamošnji parlamentarni zastupnici. U izvješću parlamentarnog nadzornog tijela za potrošnju Odbora za javne račune (PAC), navodi se kako je "jasno" da izlazak iz Europske unije ima utjecaj na obim trgovine u Ujedinjenoj Kraljevini.

Također upozoravaju da bi se stvari mogle pogoršati ove godine budući da se uvode nove kontrole uvoza, prenosi BBC. Vlada je priopćila kako nastavlja s nastojanjima kako bi osigurala da tvrtke "dobiju potporu koja im je potrebna za učinkovitu trgovinu s Europom".

"Jedno od velikih obećanja Brexita bilo je 'oslobađanje' britanskih tvrtki kako bi im se dalo prostora za povećanje produktivnosti i doprinosa gospodarstvu, što je još više potrebno na dugom putu oporavka od pandemije", rekla je predsjednica PAC-a Meg Hillier. "Ipak, jedini vidljivi utjecaj do sada su povećani troškovi, papirologija i kašnjenja na granicama", dodala je.

Što će tek biti?

Iako je bilo teško razdvojiti utjecaj Brexita od učinaka pandemije covida-19 i širih globalnih problema, "jasno je da je izlazak iz EU-a utjecao" na opseg trgovine u Ujedinjenoj Kraljevini, ocjena je Odbora.

Izvješće je objavljeno nakon što je Jacob Rees-Mogg imenovan ministrom za prilike koje pruža Brexit (Brexit Opportunities Unit) u sklopu rekonstrukcije vlade. On bi trebao razmotriti koja bi pravila EU-a mogla biti ukinuta sada kada Britanija više nije dio Unije.

U svom je izvješću Odbor za javne račune naveo kako su zabrinuti što će se dogoditi kada se putnički promet sa smirivanjem pandemije preko britanske granice počne vraćati na normalnu razinu. Planove vlade za stvaranje najučinkovitije granice na svijetu do 2025. godine, pak, opisuje kao "optimistične, s obzirom na to kako sada stvari stoje".

image

Kolona kamiona koji čekaju na ukrcaj na brod

Glyn Kirk/AFP

U izvješću se navodi kako je raspon trgovine suzbijen utjecajem covida-19 i širim globalnim pritiscima na lance opskrbe, otkako je Britanija izašla iz carinske unije i jedinstvenog tržišta EU-a. Također, jasno je, kako se dodaje, da je napuštanje europskog bloka također utjecalo i na povećanje birokratskog tereta za tvrtke.

No, Odbor želi da se učini još više te poziva na veću transparentnost vlade kada su u pitanju problemi s kojima se tvrtke suočavaju. Meg Hillier kaže da je PAC više puta izvještavao o spremnosti za Brexit te da je dolazilo do prekoračenja obećanih rokova u svakoj fazi.

'Više iskrenosti, a manje obećanja'

"Vrijeme je da vlada bude iskrena u vezi s problemima, umjesto da previše obećava", rekla je.

Konkretno, PAC želi da vlada učini više kako bi pomogla malim tvrtkama da se pripreme za dodatna opterećenja s kojima se moraju nositi te da razmotri daljnju potporu.

Navodi kako je isplaćeno samo 6,7 milijuna od 20 milijuna funti ponuđenih u okviru Fonda za potporu jer su zbog usko definiranih kriterija mnoge tvrtke ostale bez sredstava iz tog izvora. Također se poziva vladu da u roku od šest mjeseci preda Odboru svoj planirani program rada na ambiciji da razvije najučinkovitiju granicu na svijetu do 2025. godine.

"Trgovci su se dobro prilagodili uvođenju potpune carinske kontrole 1. siječnja, uz minimalne poremećaje na granici i ulazni teret koji učinkovito teče kroz luke. Nastavljamo osiguravati da tvrtke dobiju potrebnu podršku za učinkovitu trgovinu s Europom i grabe nove prilike dok sklapamo trgovinske sporazume s najbrže rastućim svjetskim tržištima, uključujući i individualne savjete putem besplatnog servisa podrške izvozu", izjavila je glasnogovornica vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:17