POSTAVIO ANKETU

Zašto se Musk raspituje po Twitteru o prodaji 10% Tesle: Čini se da pokušava izbjeći - porez!

Okidač za ideju Elona Muska o prodaji 10 posto dionica Tesle je najava uvođenja poreza na superbogataše u SAD-u

Elon Musk

 Frederic J. Brown/AFP

Nakon što je vlasnik Tesle Elon Musk jučer ujutro stavio na Twitter anketu u kojoj poziva čitatelje svojih objava da se izjasne o tome treba li prodati deset posto dionica Tesle ili ne, dio američkih medija procijenio je da Musk na taj način želi smanjiti poreznu obvezu koja će pogoditi ako se uvede porez na superbogataše.

- Musk posjeduje više od 190 milijuna Teslinih dionica u vrijednosti od nešto više od 250 milijardi dolara, pa ako proda 10 posto, to bi bilo više od 25 milijardi dolara. Pripadajući porez za Muska iznosio bi najmanje 20 posto iznosa transakcije - analizira Muskovu strategiju dnevni list USA Today, podsjećajući kako prijedlog novog poreza na superbogataše koji je izložio član Demokratske stranke i senator Ron Wyden ide za time da se oporezuje nerealizirana dobit od imovine, uključujući i dionice, njezinih vlasnika.

Iako Wyden, primjećuje USA Today, nije svoj plan oporezivanja detaljno razložio, u optjecaju su tvrdnje iz Demokratske stranke da bi se porezom na superbogataše u savezni proračun slilo 'nekoliko stotina milijardi dolara'. Platiše tog poreza, prema učestalim navodima u američkim medijima, bili bi, uz Muska, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg i Bill Gates.

USA Today podsjeća kako Forbes osobno bogatstvo Elona Muska procjenjuje na 318 milijardi dolara i rangira za trenutno najbogatijeg čovjeka na svijetu i u povijesti čovječanstva. Musk je, prenosi USA Today navode Forbesa, povećao svoje bogatstvo nakon ugovora s Hertzom o narudžbi 100 tisuća električnih automobila i tako pretekao Jeffa Bezosa, donedavno najbogatijeg čovjeka na svijetu čiji imetak Forbes trenutno procjenjuje na 212 milijardi dolara. U svakom slučaju, uspoređujući moguće 'porezne škare' ako dio Demokratske stranke nametne novi porez za superbogataše, USA Today procjenjuje kako bi Musk bolje prošao ako bi prodao deset posto dionica Tesle. Dodaje kako današnji rezultati spomenute Muskove ankete na Twitteru iskazuju više od milijun glasova i rezultat od 54 posto anketiranih za prodaju dionica.

U prilog spremnosti Muska da proda dio kapitala u Tesli, USA Today navodi polemiku koju je Musk nedavno vodio sa zagovarateljima plana da superbogataši prebacivanjem dva posto svog bogatstva humanitarnim programima Ujedinjenih Naroda suzbiju glad i neimaštinu u Africi. Musk je, naime, izjavio kako je spreman uplatiti šest milijardi dolara za UN-ove programe borbe protiv siromaštva ako mu se, kazao je, predoče dokazi da će šest milijardi dolara iskorijeniti glad i siromaštvo u Africi.

Pritisak na Muska, komentira američki dnevnik, posljedica je i procjene koju je iznio britanski Guardian, pozivajući se na nalaze investicijske banke Morgan Stanley, da bi Musk mogao biti prvi bogataš čija je vrijednost imovine prebacila tisuću milijardi dolara. Dok dio američkih medija pokušava proniknuti u Muskove namjere kako bi platio manje poreza, ugledni New York Times procjenjuje kako Demokratska stranka nije u cijelosti za porez kakav predlaže Ron Wyden. Naime, također demokratski senator Joe Manchin New Yorku Timesu je izrazio uvjerenje kako porezni sistem ne bi trebao biti usmjeren prema pojedincima, već prema vrstama nerealizirane dobiti od imovine.

Ako bi se usvojio prijedlog Joea Manchina, zaključuje New York Times, pod nove 'porezne škare' dospjeli bi ne samo multimilijarderi, već, primjerice, i drugi koji imaju imovinu vredniju od milijardu dolara kao i oni koji imaju 100 milijuna dolara zarade u tri uzastopne godine. Cijela zamisao dodatnog oporezivanja imovine, podsjeća ugledni dnevnik, polazi od činjenice da najbogatiji Amerikanci ne stječu bogatstvo kroz plaću, nego kroz zaradu od imovine poput dionica tako da toj imovini stalno povećavaju vrijednost, ali je ne prodaju već je posuđuju i od te zarade, na koju ne plaćaju porez, financiraju raskošan život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:44