Traže hitno povlačenje odluke

Zašto je HGK izašao iz europskog odbora kojem je na čelu Hrvat?

Komora tvrdi da samo jedan predstavnik industrije prijavio za članstvo u FEFAC-u, a da je članarina visoka
Krave u staji Josipa Kosa u općini Sveti Đurđ kod Ludbrega
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Mladen Jarnjak izvršni je direktor tvrtke Fanon koja je jedan od vodećih proizvođača stočne hrane u Hrvatskoj i najveći je izvoznik stočne hrane na zapadnoeuropska tržišta. U toj tvrtki kao glavni menadžer radi dr. Predrag Peršak, koji je jedan od najboljih svjetskih nutricionista stočne hrane za monogastrične životinje. On je u drugom mandatu predsjednik Animal Nutrition Comiteea (Odbora za hranidbu životinja) u sklopu FEFAC-a, europskog udruženja proizvođača stočne hrane. Na to mjesto izabran je na prijedlog HGK (Hrvatska gospodarska komora) i uz potporu njemačkog udruženja proizvođača stočne hrane (DVT).

Procedura

Međutim, kako nam kaže direktor Jarnjak, HGK je nedavno ukinuo članstvo Hrvatske u FEFAC-u, a da nikoga nije obavijestio, i izabrao novog predsjednika hrvatske grupacije stočne hrane pri HGK bez njima poznate procedure.

- HGK je obavijestio FEFAC da izlazi iz udruženja na čelu kojeg je čovjek kojeg je formalno predložio HGK, a istog čovjeka, doktora Peršaka, HGK ne kontaktira, već on obavijest o tome dobiva iz Bruxellesa iz FEFAC-a! Može li jadnije i gore od ovoga? Zna li itko išta u HGK o ovome što piše u ovom pismu? Zna li predsjednik HGK za ovu situaciju? Koliko je strukovnih udruženja unutar HGK koja imaju svoje ljude na najvišim pozicijama unutar istih takvih na europskoj razini? Jako bismo voljeli dobiti odgovor na to pitanje - rekao nam je Jarnjak.

O cijelom problemu obavijestio je i predsjednika HGK u pismu krajem studenoga, ali kako do danas nije dobio pojašnjenje odlučio je o svemu obavijestiti medije.

Razvoj situacije

Od HGK traži “hitno povlačenje takve odluke bez osnove i presedana, te tijekom 2020. raspravu unutar HGK ostaje li Grupacija stočne hrane pri HGK ili će se neovisno formirati, po uzoru na mnoge zapadnoeuropske zemlje”.

I sam dr. Peršak je neugodno iznenađen ovakvim razvojem situacije oko njegova članstva u Odboru za hranidbu životinja gdje je, kaže, izabran zbog stručnosti i na prijedlog DVT-a u kojem su upoznati s njegovom stručnosti u tom području.

- Tek nakon što je donesena odluka o izlasku dobio sam obavijest, a tijekom razmatranja te odluke nitko me nije kontaktirao. Mislim da bi bilo fer i korektno da se nekoga tko aktivno sudjeluje u radu udruženja obavijesti o takvoj odluci. I kolege iz drugih zemalja s kojima sjedim u odboru konsternirani su zbog takve odluke i jako žale zbog toga. I glavni predsjednik FEFAC-a je rekao kako žali jer gube stručnjaka koji je bio involviran u stručne rasprave i pridonosio ravnoteži između načina rada velikih multinacionalnih kompanija i manjih proizvođača stočne hrane - kaže Peršak. U odgovoru na naš upit iz HGK navode kako su samoinicijativno 2008. pristupili FEFAC-u sa zahtjevom za primanjem u članstvo Grupacije industrije stočne hrane HGK kao članice - promatrača. Ulaskom RH u EU Grupacija 1. srpnja. 2013. postaje punopravni član FEFAC-a za što HGK uplaćuje godišnju članarinu (do sada je sve skupa uplaćeno oko 50.000,00 eura).

- HGK je u suradnji s FEFAC-om organizirao nekoliko stručnih radionica za članice Grupacije, a posebice u vrijeme ulaska u EU postojala je određena aktivnost Grupacije i zainteresiranost za novosti iz FEFAC-a. Međutim, nakon ulaska u EU, unatoč tomu što je HGK u više navrata pozivao članice da se uključe u rad FEFAC-a, prijavio se samo gospodin Predrag Peršak iz tvrtke Fanon d.o.o. Nijedan drugi predstavnik industrije, uključujući najveće hrvatske proizvođače koji predstavljaju nerazmjerno najveći udio u proizvodnji stočne hrane u RH, nije iskazao interes za rad kroz radne skupine FEFAC-a, navode iz HGK.

Iskazani interesi

Dodaju kako šest godina nitko nije zatražio tjedni newsletter FEFAC-a s novostima i važnim informacijama za industriju stočne hrane, za čiji je ekskluzivan sadržaj bilo potrebno zatražiti lozinku od tajnika Grupacije, iz čega se da zaključiti kako ne postoji realni interes za tim sadržajem i opravdanost plaćanja istog. Stoga je HGK, temeljem analize aktivnosti u navedenom Udruženju i iskazanim interesima industrije u proteklom razdoblju, donio odluku o prestanku članstva.

- Ako veći broj članica koje se bave aktivnošću proizvodnje stočne hrane iskaže interes za članstvom u navedenom Udruženju, HGK je voljan ponovno aktivirati članstvo u FEFAC-u. O namjeri izlaska iz članstva FEFAC-a, gospodin Peršak je telefonski obaviješten, prilikom čega ga se upoznalo s činjenicama koje su dovele do ovakve odluke. FEFAC-u je poslan službeni e-mail s gospodinom Peršakom kao CC primateljem iste te e-mail poruke.

Zaključuju i kako nije točno da je HGK izabrao novog predsjednika Grupacije stočne hrane HGK, jer je on izabran još 2006. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:05