I na sitnice treba misliti

Zarez čini razliku - zbog njega kompanije gube milijune, a država gubi na sudovima

120 vozača dobilo je odštetu zbog zareza u zakonu, a jedan čovjek je čak i izgubio život
Ilustracija
 Profimedia, Caia Image

Koliko vas može koštati jedan krivi zarez?

Ako pišete svojim najdražima ili kolegi s kojim ste si relativno dobri, jedina posljedica će biti crvenilo u licu ili manja isprika, piše BBC.

Ali za neke, krivi zarez može voditi do osiromašenja tvrtke. Tako je jedan proizvođač mliječnih proizvoda iz američkog Portlanda pristao na sudsku nagodbu vrijednu pet milijuna dolara zbog nedostatka zareza.

Tri vozača kamiona Oakhurst Dairyja tvrdili su kako su godinama dobili premalo novca za prekovremeni rad, a sve zbog pogrešnih zareza u državnim zakonima. Prema njemu, prekovremene nisu bili dužni raditi oni koji pakiraju za prijevoz ili distribuciju, a kako između nije bilo zareza vozači su uspješno dokazali kako se i njihovi prekovremeni trebaju platiti. Da je između bilo zareza, oni koji prevoze lako pokvarljivu robu bili bi izuzeti od njegove primjene. Zbog toga je velike novčane odštete dobilo 120 vozača.

- Zarezi su bitni, stvaraju kontekst i na njih treba paziti – rekao je Ken Adams, autor priručnika za dobro definiranje ugovora.

Američki zakon o carinama iz 1872. Godine zbog krivog je zareza koštao porezne obveznike oko dva milijuna dolara, što bi danas vrijedilo 40 milijuna. Prema njemu je tropsko i polutropsko voće za sadnju i hranjenje životinja bilo izuzeto od plaćanja carina. No, između “voće” i “za sadnju” je iz nepoznatog razloga bio umetnut zarez. To je značilo da se sve tropsko voće može uvesti u SAD bez plaćanja carine.

Jedna od najvećih sudskih bitaka zbog zareza je ona između dvije telekomunikacijske kompanije iz Kanade. Rogers Communications i Bell Alinat borili su se za 760 tisuća dolara zbog zamjene stupova za kablove diljem zemlje. Sve je krenulo od ove rečenice:

-“Dogovor stupa na snagu od dana kada je postignut i ostaje na snazi pet godina od datuma kada je postignut, i kasnije još pet godina, osim ako se ne dogovori drugačije godinu dana ranije”.

Bell Aliant je tvrdio kako jedna godina najave vrijedi za bilo koje vrijeme, a Rogers da vrijedi tek nakon što prođe period od prvih pet godina. To je bilo bitno i jednima i drugima jer je Bell Aliant plaćao Rogersu ogroman najam stupova pa su htjeli što prije mijenjati ugovor, a ovima to, naravno, nije odgovaralo. Sudovi se nikad nisu usuglasili oko toga tko je u pravu.

Jedan od najekstremnijih primjera gdje je zarez učinio razliku je onaj iz 1916. Godine i jednog je čovjeka koštao života. Irski nacionalist Roger Casement je osuđen na smrt vješanjem zbog navodnog združivanja s Nijemcima s ciljem rušenja britanske vlasti. Zakon iz 14. Stoljeća mogao se tumačiti na dva načina – ako se u obzir uzme zarez Casement je kriv, ako ga se zanemari, može se izvući od smrtne kazne.

Danas zarez nije pitanje života ili smrti, no bitno je proučiti što potpisujete jer je podložan raznim interpretacijama. Bilo bi najbolje da svaki ugovor prije potpisivanja provjere odvjetnici koji shvaćaju na koje se sve načine može protumačiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:21