Marić provjerava račune

'Zanimljivo kako broj fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu nije pao u tolikoj mjeri'

Ministra je zaintrigiralo što nije pao broj fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu
Zdravko Marić
 Damjan Tadic / CROPIX

Dok je ukupna vrijednost fiskaliziranih računa u travnju bila 40 posto manja nego u istom mjesecu lani, u svibnju je minus bio oko 18 posto, ali uz značajne razlike među djelatnostima. Kako je pojasnio ministar financija Zdravko Marić, pad u trgovini na malo iznosi oko pet posto, a kada se uzme u obzir da je relaksacija mjera počela 4. svibnja, onda iznosi svega 0,7 posto.

U ugostiteljstvu i turizmu, s druge strane, vrijednost fiskaliziranih računa od 11. svibnja, kada su ukinute mjere relaksacije za tu djelatnost, pala je za oko 60 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je u cijelom svibnju pad i veći.

Međutim, broj fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu nije pao u tolikoj mjeri, što ministar Marić drži “zanimljivim”. Kako je kazao, to je potaknulo Poreznu upravu da provjeri o čemu se radi, pa će “idućih dana malo detaljnije proanalizirati podatke”. Ta bi analiza trebala pokazati je li ugostiteljstvo jedina djelatnost u kojoj je pad vrijednosti fiskaliziranih računa veći nego što je pad broja računa.

Povjerenje

- Ako se utvrde određene nepravilnosti, morat će se i reagirati, kazao je ministar Marić. Nije želio iznositi nikakve pretpostavke ni zaključke o čemu je riječ, ali je napomenuo kako je prilikom donošenja mjera potpore Vlada gospodarstvu ujedno ukazala veliko povjerenje, pa to očekuje i zauzvrat. Kako Vladine mjere, uz ostalo, podrazumijevaju odgodu ili oprost poreznih davanja ako imaju određeni pad prihoda, može se pretpostaviti da su poduzetnici koji se bave ugostiteljstvom nastojali prikazati manji promet od onog koji ostvaruju i tako ostvariti državne potpore. Primjerice, poduzetnici s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna, kojima zbog posebnih okolnosti prihod padne za pedeset posto i više, u cijelosti se oslobađaju svih izravnih poreza dospjelih u tom razdoblju. No, je li bilo pokušaja prikazivanja manjih prihoda, Porezna uprava tek treba utvrditi.

U svibnju su se ostvarile pretpostavke ministra financija da će to biti najizazovniji mjesec za punjenje proračuna, jer je travanj ipak “povukao” određeni dio naplate poreza s početka ožujka.

Minus

Tako su porezni prihodi u svibnju pali nešto više od 50 posto u odnosu na isti mjesec lani, a doprinosi su smanjeni za 27 posto. Ipak, minus je nešto manji kada se uzmu u obzir činjenice da je ovaj svibanj imao dva radna dana manje i iznose 40 posto i 23 posto.

Što se tiče rashoda, ministar je najavio da od značajnijih stavki prvo kreću mirovine 8. lipnja, a isplata povrata poreza na dohodak slijedi 12. lipnja, i to bi trebalo trajati dva tjedna.

Lipanj je i treći mjesec isplate potpore poslodavcima od 4.000 kuna, plus doprinosa za plaće radnika, i realizacija bi trebala biti prema planu. To što su isplate pojedinim poduzetnicima u svibnju kasnile, ministar je objasnio objektivnim razlozima, jer je trebalo “proanalizirati ima li eventualno kakvih nelogičnosti” kod tražitelja potpora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 00:48