STARTUP MEDDOX

Zamislite da sve medicinske dokumente imate na jednom mjestu, i da ih možete podlijeliti s liječnikom: E pa sada možete

Osnivači i bivši vlasnici Optimapharma i Tomislav Matić uložili su u Meddox, startup koji omogućuje arhiviranje medicinske dokumenatacije

Maja Bogović i Vesna Babić, suosnivacice startupa Meddox

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Hrvatski startup Meddox primio je investiciju veću od 1,5 milijuna kuna od dva ulagača, poslovna anđela. Investitori su bračni par Igor Čičak i Gordana Gregurić Čičak, osnivači i bivši vlasnici Optimapharma, te Tomislav Matić, koji ima bogato iskustvo u strukturiranju startup ulaganja, a dosad je uložio u nekoliko hrvatskih startupa, među inima u Codemap.

Maja Bogović, suosnivačica i direktorica Meddoxa, kaže da su investiciju primili kako bi unaprijedili aplikaciju, proširili korisničku bazu u Hrvatskoj i pripremili se za širenje na vanjska tržišta.

- Već sad imamo i prihod koji pokriva neke osnovne troškove. Međutim, prave prilike i potencijal vidimo tek u narednom razdoblju. Sad smo primarno fokusirane na unapređenje proizvoda - kaže Bogović.

Meddox, koji su pokrenule Vesna Babić i Maja Bogović, omogućuje arhiviranje medicinskih dokumenata na jednom mjestu. To se radi fotografiranjem ili uploadanjem nalaza iz e-maila, a podatke se zatim može podijeliti s liječnikom ili kime već treba.

Na jednom mjestu

Bogović navodi da iako se priča o dolasku investicijske zime, one ju nisu osjetile. Za prvu investiciju u Meddox primile su čak pet ponuda.

- Nakon uspješno odrađenog akceleratora Raiffeisen banke u Grazu, na kojem smo sudjelovale ove godine te ušle među pet finalistkinja iz cijelog svijeta, interes su pokazali poslovni anđeli i VC fondovi iz Hrvatske, a došla je i ponuda iz inozemstva. Čak imamo i ponudu za iduću rundu - kaže Bogović.

Vesna Babić, suosnivačica Meddoxa, naglašava da su investiciju dogovorile u manje od tri mjeseca. Pojašnjava da su u tom razdoblju imale osam prezentacija.

- Kako je interes bio velik, s pet strana, imale smo čak priliku razgovarati o visini investicije i uvjetima - navodi Babić.

Pojašnjava da je najteži dio zapravo bila pravna finalizacija investicije. Ona se malo odužila jer je danas, kaže Babić, unatoč rastu startup ekosustava u Hrvatskoj, još uvijek teško dobiti savjet od odvjetnika ili odvjetničkog društva za startup investiciju.

Savjeti kolega

- Na kraju su nam pomogli i savjeti kolega iz startupa koji su već prošli nekoliko rundi investiranja - kaže Babić.

Maja Bogović navodi da obje imaju bogato korporativno iskustvo.

- I prije sam vodila timove na desecima projekata, pa zahvaljujući tome mogu prepoznati momente i procese na koje treba staviti naglasak - kaže Bogović.

Uvjerena je da im je pomoglo i to što im je proizvod drugačiji.

- Imamo mobilnu aplikaciju, koja donosi opipljivu korist svojim korisnicima te zato raste organski - zaključuje Bogović.

Već sad imaju 10.000 aktivnih korisnika

Investitori iz branše, poput bračnog para Čičak, kao i oni koji aktivno ulažu u startupe, poput Tomislava Matića, uvjerena je Maja Bogović, daju dodatnu vrijednost samoj investiciji.
- Mnogo smo razgovarale s korisnicima i oni našu aplikaciju, prije svega, smatraju korisnom. Međutim, oni žele i podsjetnike na redovito uzimanje lijekova te preglede pa ćemo dodati te dvije funkcionalnosti. Uložit ćemo i u promociju aplikacije kako bismo do kraja godine udvostručili korisničku bazu, koja je sada premašila 10.000 aktivnih korisnika - kaže Bogović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:59