Najbolji europski projekt

Zamijenjeno 35 tisuća starih uličnih svjetiljki u čak 57 hrvatskih gradova i općina

Riječ je o modernizaciji preko 35.000 svjetiljki kojom se ostvaruju financijske uštede veće od deset milijuna kuna godišnje
Ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

Projekt NEWLIGHT prvi je projekt u Republici Hrvatskoj ikada sufinanciran iz programa ELENA, zajedničkog programa tehničke pomoći Europske komisije i Europske investicijske banke. Program ELENA namijenjen je za pripremu većih infrastrukturnih projekata europskih regija i gradova u području čiste energije, prometa i zgradarstva.

NEWLIGHT je razvila Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) za dvije hrvatske županije - Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku županiju s ciljem inovativnog financiranja i pokretanja većeg opsega investicija u području javne rasvjete. Vrijednost provedenih investicija kreće se oko 100 milijuna kuna, a projekt je generirao i uštede energije od oko 60 posto u odnosu na sadašnje stanje, odnosno oko 20 GWh te smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 5200 tona godišnje.

Milijunske uštede

Projekt je kandidat našeg izbora za najbolji projekt EU, a dio je kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Putem projekta NEWLIGHT pokrenute su investicije u rekonstrukciji javne rasvjete u čak 57 gradova i općina što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj i široko prepoznati rezultat i širom Europske unije. Riječ je o modernizaciji preko 35.000 svjetiljki kojom se ostvaruju financijske uštede veće od deset milijuna kuna godišnje.

Projekt je bio velik izazov jer je trebao objediniti toliko gradova i općina oko jedne ideje i vizije - energetski učinkovita javna rasvjeta za podizanje kvalitete života građana.

Provedba projekta počela je 2017. godine prijavom za sredstva tehničke pomoći. U pripremi projekta obavljen je pregled više od 72 tisuće rasvjetnih tijela, a GIS baza, koja je razvijena za potrebe projekta i koju gradovi i općine nastavljaju koristiti i u budućnosti, sadrži više od dva milijuna mogućih podataka o javnoj rasvjeti na njihovu području. U sklopu projekta REGEA tim je razvio i vlastitu metodologiju energetskih pregleda, koja polako postaje i novi nacionalni standard, a razvijen je i inovativni model “Projektiraj i izgradi” na kojem se temelje ugovori za rekonstrukciju.

Na taj se način povezuju dvije važne faze projekta, a to su projektiranje i rekonstrukcija rasvjete, čime se bitno smanjuju rizici za javnog naručitelja.

Kruna projekta NEWLIGHT je novi i jedinstveni Ugovor o energetskom učinku izrađen u skladu s Eurostatovim smjernicama i ne smatra se povećanjem javnog duga za gradove i općine.

ESCO ugovor koji je REGEA razvila u sklopu projekta ima više od 60 stranica, sa svim prilozima, a pravna dokumentacija koju potpisuju javni naručitelj rekonstrukcije javne rasvjete i privatni izvođač radova broje više od 240 stranica i do danas je ogledni primjer kvalitete koji se koristi i izvan područja provedbe projekta.

Dobar cilj

Ugovor koji je za ovu priliku napravila REGEA detaljniji je od svih dosad viđenih na hrvatskom tržištu, a u REGEA-i se brusio radom na više europskih projekata. Na prvom mjestu je zaštita javnog novca uz realizaciju infrastrukturnih projekata koji trebaju povećati kvalitetu života građana.

“Ovo je izuzetan projekt, u RH dosad nitko nije koristio sredstva programa ELENA, programa tehničke pomo ći EU za regije i velike gradove. Pokazali smo da znanje domaćih stručnjaka može biti jednako vrijedno najboljima u Europi. Naše dvije županije odigrale su ulogu povezivanja investicija na većem području, bez obzira na administrativne granice. To je sigurno pokazatelj kako treba raditi u Hrvatskoj. Bez obzira na realizirane investicije u gradovima i većim općinama, koristi projekta vrlo su vidljive i za male općine.”, kaže župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

“Projekt NEWLIGHT je još u listopadu 2016. godine predstavljen u Bruxellesu, u Odboru regija Europske unije pred oko 250 sudionika i prepoznat je kao ogledni primjer agregiranja projekata, i dobre prakse ne samo u Hrvatskoj nego i na razini Europske unije.

Malo koji projekt može okupiti toliko gradova i općina, toliko različitih ljudi, različitih lista prioriteta, a opet zadati jedan jasan i dobar cilj za sve - poboljšanje javne rasvjete.

Manje CO²

Na razini Krapinsko-zagorske županije u ovaj projekt bilo je uključeno 28 jedinica lokalne samouprave s kapitalnom vrijednosti projekta rekonstrukcije i modernizacije javne rasvjete od oko 2 milijuna eura. Ovakav zahvat ne bi bio moguć iz proračunskih sredstava JLS-ova, a program ELENA upravo nam je to omogućio. Rekonstrukcija 8000 svjetiljki ne znači samo bolju, a samim time za pješake i vozače sigurniju rasvjetu. Ovime ćemo na razini Krapinsko-zagorske županije ostvariti potencijalnih energetskih i troškovnih ušteda od 60% i smanjiti količinu emisije CO2 za 700 tona godišnje. Ekvivalent uštede može se izraziti potrošnjom oko 1000 prosječnih kućanstava u Hrvatskoj”, kaže krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Koliko je projekt uspješan govori činjenica kako je u veljači 2019. primio prestižnu Europsku nagradu za energetske usluge (EESA) u Bruxellesu.

Informacije o projektu:

Naziv projekta: NEWLIGHT

Kategorija prijave: Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici

Lokacija: Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija

Datum početka projekta: 15. 10. 2015.

Datum završetka projekta: 15. 10. 2018.

Ukupna vrijednost projekta: 5,283.000,00eura

Iznos isplaćenih bespovratnih sredstava: 4,755.000,00 eura

Vlastita sredstva: 528.000 eura

Najbolji EU projekt 2020

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 23:47