Strepe i veliki i mali

Zakon o raspodjeli zemljišta razbijesnio hrvatske poljoprivrednike: 'Ostat ćemo bez svega'

Poljoprivrednici diljem Hrvatske smatraju da im je nanesena velika nepravda i traže promjenu zakona
Poljoprivreda ilustracija
 Andrej Švoger / CROPIX

Prema zakonu koji je na snazi već više od godinu dana, Vlada RH je upravljanje poljoprivrednim zemljištem prepustila lokalnim zajednicama. S obzirom na to da je prednost pri zakupu dana malim obiteljskim gospodarstvima, kompanije odustaju od daljnjih investicija strahujući da bi mogli ostati 'praznih džepova'.

Od novih pravila strahuju i veliki i mali poljoprivrednici.

- Prema tom zakonu gubimo 1100 hektara zemljišta u općini Markušica na kojem je zaposleno 110 radnika; oni će po svemu sudeći narednih mjeseci biti otpušteni – izjavio je Vladimir Džaja iz kompanije PIK Vinkovci za HRT u ime tvrtke koja godišnje proizvede i do 400 tisuća odojaka.

Slična sudbina čeka i Jakšu Lovrića iz Slavonskog Broda, vlasnika poduzeća koje se bavi zaokruženom proizvodnjom i koje ima 20 zaposlenih.

- Preko noći mogu ostati bez svih zemljišta koje imam. Ako se pojavi stočar, ja sam na drugom mjestu, neovisno o tome što sam legalan vlasnik objekta koji ima vlastite zaposlenike – objašnjava Lovrić, dodavši da će ovakav zakon samo unijeti dodatan nered u poljoprivrednu proizvodnju koja se ionako bori s vjetrenjačama.

Do sada je samo 13 hrvatskih općina finaliziralo natječajnu dokumentaciju, od kojih ih neke još natječaj nisu formalno ni raspisale. Resorna ministrica Marija Vučković najavljuje da će se sagledati posljedice novoga zakona, ali smatra da je još uvijek rano govoriti o njegovom mijenjanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:07