Proslava izvrsnosti

Zaklada Adris i ove godine izdvojila tri milijuna kuna za projekte koji mijenjaju Hrvatsku

Tijekom 13 godina najveća je korporativna zaklada u ovom dijelu Europe izdvojila više od 50 milijuna kuna za donacije i stipendije
Matej Meštrović, hrvatski skladatelj i pijanist
 Tomislav Krišto / CROPIX

Dodjelom više od tri milijuna kuna za preko 50 projekata učenika, studenata i doktoranada te perspektivnih mladih znanstvenika i umjetnika Zaklada Adris zatvorila je ovogodišnji donacijski ciklus. Kako je Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe, naglasio na svečanosti dodjele novčanih nagrada, tijekom 13 godina najveća je korporativna zaklada u ovom dijelu Europe izdvojila više od 50 milijuna kuna za donacije i stipendije kako bi promicala kulturu izvrsnosti, znanosti, kreativnosti i solidarnosti u hrvatskom društvu.

- Zagovaramo učenje, rad i zauzetost za opće dobro. Ono što nas raduje jest činjenica da uspješni u znanosti i kulturi, gospodarstvu te socijalnoj uključenosti ne pristaju na osrednjost i manjak ambicije. Htjeli smo da u našoj ostavštini bude pohranjeno da smo se kladili na pametnu i kreativnu Hrvatsku. Na budućnost. Da naši ljudi svojim identitetom budu prepoznati u europskoj sudbini – rekao je Vlahović u dupkom punoj Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

- Ova Zaklada dokaz je da Hrvatska ne želi biti prosjek i da napokon slavimo izvrsnost koja je godinama bila zatomljena u i koja konačno izlazi na vidjelo – smatra Korado Korlević, predsjednik Zakladne Uprave.

Zagreb, 261119.
Dodjela donacija i stipendija Zaklade Adris odrzana u Preporodnoj dvorani.
Na fotografiji: Ante Vlahovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe

U skladu s time, Zaklada Adris tradicionalno je podržala razne vrijedne projekte koji će, prema mišljenju Zaklade, doprinijeti jačanju i razvoju hrvatske znanosti, korištenju novih tehnologija te unaprjeđenju zdravlja i prevencije bolesti, a među pet projekata koje su ove godine odlučili istaknuti, posjetitelje svečanosti posebno je zadivio onaj Kliničke bolnice Dubrava pod nazivom Analiza primjene robotskog sustava za stereotaktičku neuronavigaciju. Budući da je, poput imena, i sami projekt veoma kompliciran, Darko Chudy, neurokirurg u toj zagrebačkoj bolnici, odlučio je projekt predstaviti video snimkom koja je jasno pokazala rezultate koje su postigli.

Zagreb, 261119.
Dodjela donacija i stipendija Zaklade Adris odrzana u Preporodnoj dvorani.
Na fotografiji: Korado Korlevic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Korado Korlević, predsjednik Zakladne uprave

Njegov je tim, naime, uz pomoć robota koji su osmislili i izradili inženjeri s Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB), omogućio ljudima s teškim neurološkim poremećajem zbog kojeg nisu mogli ispraviti glavu, okrenuti se u krevetu, sjediti, pa tako ni hodati, da učine upravo to. Kroz šest mjeseci neurostimulacija koje u KBC-u Dubrava provode roboti, koji tamo i operiraju, oni su konačno postali samostalni. Donacijom Zaklade, kako doznajemo, nastavit će se “razvoj robotskog sustava kako bi se mogli samostalno kretati kroz bolnicu te kako bi se postigla autonomna optimizaciju položaja u odnosu na pacijenta u operacijskoj sali", što je, naglasio je doktor Chudy, izrazito važno za postizanje visoke preciznosti robotskog operativnog zahvata.

Osim KBC-a Dubrava, Zaklada Adris nagradila je i Institut Ruđer Bošković koji istražuje alternativne dijagnostičke i prognostičke biomarkere za prevenciju raka prostate, te Medicinski fakultet u Zagrebu koji radi na unaprjeđenju metoda dijagnostike i terapije moždanog udara.

Zagreb, 261119.
Dodjela donacija i stipendija Zaklade Adris odrzana u Preporodnoj dvorani.
Na fotografiji: stipendisti i dobitnici donacija Zaklade Adris.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Stipendisti i dobitnici donacija Zaklade Adris

Uz projekte iz programa znanja i otkrića, financijske potpore svake se godine dodjeljuju i unutar programa za stvaralaštvo, ekologiju, baštinu i dobrotu te je na današnjoj svečanosti predstavljen i projekt Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, koji će zahvaljujući donaciji Zaklade Adris izdati knjigu “Sportska arhitektura akademika Borisa Magaša”. Usto, s donacijom od 80.000 kuna nagrađen je i jedan od naših najpoznatijih i najsvestranijih glazbenika, skladatelj i pijanist Matej Meštrović koji će, kako je ispričao za Jutarnji list, s Londonskim simfonijskim orkestrom snimiti skladbu “Pleter” inspiriranu hrvatskom narodnom baštinom.

- Ovakvi projekti umjetnicima i znanstvenicima su neizvedivi, a ovako imaju priliku ostati zapisane kao trajne vrijednosti, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu. Stavit ćemo hrvatsku kulturu u svjetski kontekst i, ono što ja volim reći, naći se u win-win situaciji za sve, kako za Adris koji potiče prave i kvalitetne vrijednosti, tako i za mene jer se otvaram vanjskom tržištu. No, najbitnije je da je ovo pobjednička situacija za Hrvatsku i njenu prepoznatljivost u svijetu – zaključio je Meštrović.

Zagreb, 261119.
Dodjela donacija i stipendija Zaklade Adris odrzana u Preporodnoj dvorani.
Na fotografiji: Korado Korlevic, Ante Vlahovic, Zvonimir Marekovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Korado Korlević, Ante Vlahović i Zvonimir Mareković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:15