BOLESNO DOBAR POSAO

Zajedno su već razvili sustav koji upozorava na kovid-19: sada će integrirati umjetnu inteligenciju u lijekove i cjepiva

BioNTech planira kupiti britansku inovativnu tvrtku InstaDeep

Ilustrativna fotografija

 Suntorn Niamwhan/Panthermedia

Njemačka farmaceutska tvrtka BioNTech objavila je da planira kupiti britansku inovativnu tvrtku InstaDeep kako bi integrirala umjetnu inteligenciju u istraživanje i razvoj lijekova i cjepiva.

Njemačka kompanija ponudila je za InstaDeep 362 milijuna funti (440 milijuna dolara) u gotovini i u svojim dionicama.

BioNTech već ima vlasnički udio u Instadeepu i surađuje s britanskom tvrtkom tri godine. Zajedno su razvili sustav ranog upozorenja za moguće visokorizične varijante covida-19.

Preuzimanjem britanskog start-upa njemačka kompanija dobila bi oko 240 stručnjaka i osigurala bi pristup globalnoj mreži istraživačkih partnera na području umjetne inteligencije, strojnog učenja i podatkovne znanosti.

Akvizicija bi omogućila BioNTechu da izgradi "potpuno integrirane kapacitete za cijelo poduzeće u području istraživanja, inženjeringa i razvoja imunoterapije nove generacije u većim razmjerima", priopćila je kompanija u utorak.

InstaDeep bi kao podružnica BioNTech-a nakon akvizicije poslovao na globalnoj razini, a sjedište bi mu ostalo u Londonu.

BioNTech namjerava zaključiti akviziciju do kraja ožujka, najavio je izvršni direktor Ugur Sahin na konferenciji u SAD-u. Cilj je, rekao je, integrirati umjetnu inteligenciju u sva područja rada.

Prema Sahinu, trend u budućem radu bit će razvoj cjepiva i terapeutskog pristupa koji će štititi od ozbiljnih simptoma bolesti i sprečavati "infekcije i simptomatske bolesti".

Planirano preuzimanje naglašava sve veću važnost Britanije za BioNTech, poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:05